Oct 29, 2010

utk lil dadif..

udah lame mau citerkan mender ini....tp agak kemalasan utk membuat n3..atau ade citer yg aku nak citerkan dulu..atau..aku terlupe nak wat n3 neh...atau lagi...line tenet camla cibot...

ari tuh aku g farmasi...ingat nak cr ubat sakit tekak dadif yg dah kehabisan stok...tp malangnyer ubat spesis yg aku cr tuh non ado...so dia suggest la obat len....jenis kaspul...tp bole buh kat susu dia....dan katenyer lagi sgt sesuai utk org yg ade tonsil....emmm...pikir punye pkir...beserta dgn kate2 mommy aku...maka tak jadila aku nak beli obat tuh...yang regenyer adoila....setakat obat sakit tekak aje rm48....

jadi..aku tanye same dia..ade tak vitamin or something yg bole bagi selera makan pade anak teruna aku tuh...dan dia kate ade..."PREBIOTIC"....pil neh ko kene simpat dlm fridge...kene bg dia sejok....


mendelah neh cam aku penah dapat time dadif  berak2 ari tuh...tp tak sure la same ke tak...dr segi jenis rope..dan info yg ade...cam serupe...emmm...ade tak kalangan dr korang gune obat neh..atau yg seangkatan dgnnye????

katenyer lagi vitamin ini sebagai penambah selera...dia juge bertindak sebagai penguat imun badan...jadi anak tak mudah dijangkiti...samada demam + flu + cough atau pon virus2 yg mudah hinggap kat budak2...cam anak aku neh....


dan obat neh leh ko boh dalam susu dia...dan obat neh tade perisa..ianye natural...dan mmg sgt sesuai la utk dadif...yg sgt alert akan rase susunye...ko boh la apepon...kalo dia rese len aje....konpem kalo ko buat 6 oz...make teros kesinki 6oz tuh...kalo 8oz lagi la...fitam teros aku...asik dok keje buang aje susu..


dan ari neh baru 8 ari lil dadif makan mendealah neh...so far aku tgk...selera dia udah pulih sket kot...tak cam ari tuh...susah yang hamat....susu plak makinla kuat....setakat neh sakit2 pon lom dtg lgi...sejak dia bek demam ari tuh...


itula obat yg dimakan leh lil dadif setakat ari neh..vitamin yg aku amek kat klinik aku stop dulu...rege utk sebotol hanye rm59....makanye kalo abes mendelah neh aku igt nak try appeton syrup tuh...korang rase ok kah aku tukar2 vitamin dia??????

tulun jawap sket readers2...sayang korang ahhhh...muahhh..muahhh...muahhh....


thanxs yah auntie2..kerane menjawap persoalan bonda sayep...dan sememangnyer sayep adelah testimoni utk bonda sayep...weeeee...dr bby sampai la nehhhh....♥




8 komen tomen:

Ciklinn said...

ni utk budak besar boleh tak yer? anak2 akak tu susah betul nak mkn... nak berotan bagai pun susah juga... huhu akak dah beli mcm2 dah..

cik puan akish said...

@Ciklinn

bole kak....farmasi tuh bilang..kite org tua...pon bleh makan juge..:)

'NuReeN' said...

x pernah pon beli ubat nie.. elly dh kurang demam selesema dan ..... myb dia dah besar kot.. dah pandai bg tau klau dia sakit ke ape kerr

zurazari said...

dear...
macam ok gak idea bg makan vitamin kat adam...
adam tak penah makan pape vitamin..

macam nak cuber gak la...

NeenaAnuar said...

Hi dear!

Thanks for visiting and following my blog! I've linked yours too! :)

cik puan akish said...

@'NuReeN'

aha..kalo dah beso senang sket kot...tp itula...harapnyer tang2 ini aje yg dia susah nak makan...:)

cik puan akish said...

@zurazari

ye yunk..bleh cobe....so far utk antibodi dia ok kot...cume tang selera makan...maseh tgu lagi...:)

cik puan akish said...

@NeenaAnuar

thanxs to u too dear!!!!

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!