Oct 13, 2010

ideal kah??

mau tanye kat ibuk2 bapak2...anti2...wajib jawap okey...kang puan umah kecik ati kalo korang tak jawap...singgah...tp tak komen..bleh gtu *sabo aje la yek....compulsary taw!!!

camneh...my dadif sejak demam ari tuh...b4 bday dia yg setahun...6/10/2010 *wahhh siap date lagi tak tahannn...sampai la ari ahad malam 10/10/2010...namo makan...namo isap susu...yang dia mau...tido...minum air masak...tue okey lakan....tp bile di acu botol susu atau sudu makan dia...laju2 aje dia larik kan diri...atau paling dia tau tindakan yang paling berkesan skali pada bonda dia....adelah menanges...

dan akibat dari tamo makan..tamo susu..berat badan dia on 7/10/2010 cume 8.6kg aje!!!!!killer ringan ko tau....



time aku bawak dia p klinik ari tuh...ade sorang bby cina neh..baru 4 bulan...tp berat dia dah 6kg lebih....mmg beso badan bby tuh...aku dok pelik...tumbesaran anak aku neh normalkah??? berat badan dia ideal kah??? tp itulah kalo di tengokkan dari segi panjangnyer...mmg normal...tp bile di ukur dr besornyer...mmg faul...mandangkan doktor yang cek dadif tuh tuh pon tak kate hape...so aku pendamkan aje persoalan aku neh....

..ari isnin ari tuh..aku bawak dadif skali lagi p klinik...tp kali neh klinik panel aje..bukan pakar kanak2 yg selalu aku bawak dadif....doc tuh pon kate..
"emmmm setahun...very kecik hah badan dia"...
 see!!!!kerisauan aku dtg balik....niat aku p klinik tuh mmg nak mintak doc kasi ubat vitamin...supaya dak dadif berselera nak makan....aku pon pam pum pam pum ngn doc tuh....then doc tuh kate... 
"if dia tanak makan...u dont force him....biar dia...nanti bile dia nak makan...dia akan makan..." lor begitu la pulak....td dia yang kate badan org tuh kecik...emmmm kekonpiusan sudah...

dan kalo korang nak tau juge...dadif neh memang bukan pemakan..cam bondanyer..kalo nak kasik makan..ya rabbi....punyer bapak susah nak abeskan 2 sudu besar nasi...dah la tuh...kalo makan bubur...mau yg halus saje..namo kasar2....nak yg masin2 aje...tu ikot bonda.....senang kate mmg kesabaran yg hamat pasal nak kasi makan aje....kadang2 siap bergadoh lagi...sape yg gadoh...dah tentu aku ngn babahnyer....tok ayahnyer...tok ma nyer...3 lawan sorang ko tau.....hanye kerane dadif....mane aku tak menyirap aje ngn dak dadif tuh...

so aku nak korang jawap....
1. ideal ke berat badan dia sekang...hanye 8.6kg??
2. camner nak tingkatkan selera makan toddler....jenuh aku dh try mcm2 resipi utk dadif...tp..haraammmmm dia nak makan...makan la juge..nak sedapkan ati aku..namo kecikkan ati aku agaknye..hanye sesuap dua sudu aje....

 sayep kurus yek auntie????

11 komen tomen:

mamaaerish@eb said...

yang,

i faced the very same problem.
eb dh consult ngan dr... walopn aerish ms staun dh 10kg tapi skarang nih staun 9 bln, dier dok kat 10.5-11kg turun-naik... she's really choosy...

dr kater... let her be... biler dier lapar dier akn mkn provided susu dier x tinggal sbb penting tuh... sbb tuh eb pilih sustagen... cousins eb yg suggest ms aerish nk msk sthn tuh sbb dier kt tuh jer yg boleh kekalkan berat bdn toddler sbb diorg dh aktif main kan... susu tuh bagi diorg whatever their bodies needed...

so relax.... its normal... brt bdn toddler mmg x mungkin akan sama... they r very unique individually... so do us years ago remember?... chill.... (",)

mmuahhhhhh3

ibudhani said...

mummy dadif, same la anak kte pun ssh nk mkn.... kdg2 ok... susu pn kat umah pengasuh manjang xabes minum... berat dia dr 1yr till 1yr 5mons ni menten je xnaik2 (9.3kg)...

sy pn isau dia xcukup zat...

kdg2 sy bnyk bg dia mkn epal, orange, pisang, cheese, cekodok pisang, spegeti,kentang goreng yg wat sendiri...seb baik dia suka mkn...kdg2 dia dh jemu mkn nasi..

ade sekali tu seminggu dia mkn speggeti..

mummy dadif jgn give tau...

bab berat dadif ideal ke x tu sy kurang arif.. sori tau

Lieya said...

Mmmm budak2 yg dah mula dpt kaki mmg jenis mcm tu la beb..tp aku x tau la plak kalau ianya x normal. Dr ape yg aku tengok anak2 sedara aku, spupu aku yg kecik mecik yg baru dpt kaki mmg begitu. Ko bg dia makan ape yg dia suke. Tp kalau dia suke jajan jgn ko bg, x bagos utk tumbesaran kanak2.

Amy Syaquena said...

salam...

shomelnya dia...

jom join contest nak..

http://sinarraudah.blogspot.com/2010/10/cutest-baby-contest-bersama-sinar.html

'NuReeN' said...

dulu masa elly besaq dadif gitue jgk.. x mau mkn.. beli vitamin kat farmasi, buat mcm2 nak bg dia mkn.. lama2 dia akan mkn jgk.. sama la berat elly dulu pon cam tue jgk.. skrg ni dh 2thn bru 10kg..

klau nasi dia x mau mkn, try buat sup ayam.. elly cukup suka klau sayur byk.. dia ratah licin..

pastu try masak tepung beras (dlm 2 3 sudu)+ susu + gula & garam cikit ja tau + buah2 (pisang ka betik ka) air.. kacau atas api smpi pekat...

bg mkn buah betik & pisang.. bagus utk otak.. lama2 nti dia mau la mkn nasi..

elly dulu cam tue la.. smpi dia bosan kami tukaq beli yg dlm botol tue, campuran buah2an, yogurt.....x ingat nama pa.. x lama dia mkn, boring kot..

try la.. k.. semoga berjaya.. ;)

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

sama cam balqis la ni...dah 3 tahun berat badan baru 10kg sampai kami pi jumpa pakar tapi pakar gelakkan je sebab balqis aktif so membuang pun aktif so tak de masalah...maybe memang jenis badan tecik...sian bondanya risau ek...

gee ryder said...

kurus sket takpe janji sihat xde sakit2..
bdk2 ni mcm2..ank i pun kdg ada masa2 dia pun xnk mkn tp as long as dia menyusu, xrisau sgtla sbb still dpt khasiat..
tp dadif ni nyusu pn xnk yer..cuba u tkr susu lain, perisa coklat ke mungkin dia nak..dia pun kecik lg, kesianla kalo xnyusu kan

Fara said...

darling... meh i citer skit.. dadif berat 8kg adelah sgt normal! FYI.. ayden kan sebaye dadif.. tapi only 7kg.. lagi ringan kan?

selalunye normal klu budak2 dah masuk setahun ni berat die makin menurun sebab diorg semakin lasak and active..

pasal susu tu.. y don't u try letak susu dlm sippy cup? maybe die nak minum?

slamat mencuba and jgn stress.. sbb i lagi stress ayden ni kurus tak momok2.. tapi pasrah je laa.. asalkan Dr kate mende tu normal.. :)

dah i dah komen! hehehe..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. said...

cube kasik die scotts emulsion..org kata boleh tambah selera makan..ain ingat nak try jugak,tapi tgk selera die skang ni bertambah2..xjadilah..tapi dulu masa timbang umur setahun, pun sama..8.7kg cmtu je..xpe, die tgh katif kan..
satu lagi..mungkin boleh try Appeton Lysin (eh, betul ke spelling tu?) ade org kata yg ni, instead of vitamin utk anak, boleh tambah selera makan jugak..try lah.. :)

mommyYen said...

jgn risau sgt mommy..my son pun mcm tu..smtime liat sgt nak mkn..asal dia mahu susu and tak sakit..dah kira ok,bagi vit appeton lysin..nanti kembali lah selera dia... hehe

cik puan akish said...

mommies2 & ladies.....peace utk korang la....tq for advice/komen my lovely buddiez....sgt terharu okey atas komen korang....akan ku try buat spt yg disuggest!!!!!!

u rawk la mommies!!!

leb u!!!

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!