Nov 16, 2017

Tom yam putih ayam

Try² masak tom yam putih. Menjadikla jugak. Yg penting sedap.😉
Senang je ropanya.
Ingatkan susah.
Yela selalu order kat awe atau en abe aja yg masakkan.
Ni kali aku pulak try buat.




Tak buat pedas.  Pasal nak kasik bebudak makan kan.

Next time bole buat lagi



Nov 15, 2017

Hari kanak kanak

This year abam join children day ni. Ikotkan aku malasss wehh nak layan. Sekali dia dah memandai ckp nak bawak roti piza. Adoiii anak. Tak mintak permission. Sekali dia pulak yg buat desicion. Sabo jela!

Nak tanak kenala layankan jugak. Konsep dorang ni potluck. Dah pesan siap² kawan cina punya jangan makan.
Jajan lpon tengok jajan. Jgn makan sembarang. So far mmg sejak dari tadika mendengar kata la.  Pasal bukan jenis pemakan kot. So dia tak heran sangat






Gambor ihsan dari parents kelas yg sama.  Ada parents yg join.  So dapatla snap. Takpe bam next year mama join eh



Nov 14, 2017

Pertandingan mewarna

First time abam masuk competition mewarna ni.  Means yg formal la. Kalau kalau yg kat tadika dulu time dia 5 tahun.
Ni pon pasal aktiviti  cuti sekolah bulan berapa ek.  Entah lupe. Buat kat SJKC PuZe.  Ramai gile la kan bebudak cina. Rasanya melayu abam sorang je kot.




Yg ni amoi yg kaler.  Cantikkan. Rasanye budak ni mmg masok art class. Dia pnye kaler, cara kalerr nampak beza dgn budak yg biasa².

Tak menang pon sajala bg pengalaman kat abam kan.  Pengalaman aku gak laki bini.  Lepastu dapatla isi masa dia time cuti sekolah.

Lame tak placing gambo kat belog sendiri




Nov 13, 2017

Masak masak

Tahun 2017 ni tahun saka rajin masak.
Alhamdulillah. Bangga dengan diri sendiri. At least menjelang² akhir 30an ada gak perubahan😅
Kebanyakkannya lauk² simple la. Bukan yg gebang kaw² punya. Baru nk try kan.  Masak yg simple² dulu😆


Ni cubaan masak udang sambal petai

Ni cubaan masak ikan asam.  Tapi malangnya ikannya hancur😂

Ni nak masak tom yam putih ayam 

Walau ropa tiada.  Yg penting rasa hado.  Pernah la jugak kan bagi air tangan kat suami dan anak².
Pelan² rajin, belajar masak. 
Alhamdulillah




Nov 9, 2017

Ketika Period Dan Disangka Normal, Rupanya Ada Ketumbuhan Di Dalam Rahim

Perempuan tolong luangkan sedikit masa untuk baca pengalaman yang saya lalui sendiri. Kalau masa datang bulan, senggugut teruk, jangan ambil mudah. Saya senggugut memang teruk setiap bulan dan ambil mudah saja dengan masalah itu sebab saya sangka ia perkara yang normal. 

Saya takut makan ubat dan takut berjumpa dengan doktor. Sehinggalah saya sakit perut seperti cramp. Saya pergi ke klinik, doktor kata masalah otot. Tetapi tak tahan sangat, saya pergi ke HUKM untuk buat imbasan apa semua. Tetapi mereka kata saya tidak mengalami apa-apa masalah. 



Sudah seminggu saya mengalami masalah ini dan tiba-tiba saya terlantar di atas katil, langsung 

tak boleh bergerak. 
Kaki pun tak boleh diluruskan sebab perut sakit sangat-sangat sampai tak boleh bangun. 

Saya dihantar ke Hospital Putrajaya. Selepas menjalani imbasan, doktor mengesahkan 
ada ketumbuhan 2.6 sentimeter di bahagian rahim. Kemudian saya dipindahkan ke 
Hospital Kuala Lumpur (HKL) sebab ia dekat dengan rumah. 


Masuk HKL jam 8 pagi. Doktor periksa ketumbuhan dah jadi 6 sentimeter. Sedih bila doktor kata saya perlu menjalani pembedahan segera kerana jika lambat, ketumbuhan itu akan pecah dan boleh menjadi kanser. 
Malah katanya, ovari sebelah kanan saya terpaksa dibuang kerana ketumbuhan dah terlalu besar dan bernanah. 

Saya berpuasa selama enam jam. Jam 12, masuk ke Dewan Bedah. Jam 1.30 tengah hari, 
pembedahan selesai dijalankan. Alhamdulillah pembedahan berjalan dengan lancar. 
Bila sedar pagi itu, sedih tengok perut ada tiga tempat dibedah. Tapi tak apa, saya dah selamat hasil usaha doktor dan doa dari semua. 

Golongan perempuan tolonglah ya, setahun dua kali pergilah buat pemeriksaan rahim. Benda nak pakai lama. Saya dah serik nak duduk di hospital selama seminggu cucuk sana sini, masuk ubat panas dalam badan. Hampir sebulan tak boleh makan sebab luka bahagian dalam. Mujur sekarang saya dah pulih dan Alhamdulillah ada anak seorang, kalau tak???

Sumber : Syda Dalila

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mintak simpang benda ni berlaku kat kita semua.
Tak salah kalau kita usaha untuk prevent kan.
Aku suggest kat korang minum PUTERI VANILA aka SPV ni.
Seriously aku pon minum bendealah ni.
Pasal aku lepas beranakkan dedek gile keputihan melampau.
Lepas member suggest SPV alhamdulillah keputihan makin berkurang dan slowly hilang.
Tapi kena maintain la. Kalau ko berenti keputihan tu still ada.
Sejak aku kena keputihan melampau ni macam macam jamu kot aku telan. Tapi semua hampeh. Jangan kata kurang. Hilang lagilaa jauh sekali!
Alhamdulillah consume SPV ni bertambah ok. Sejak tu aku pon terus lekat. Pasal dia berkesan aku WAJIB jual untuk war warkan pada korang yg ada masalah yg sama macam aku mungkin :)

Tak mahal pon RM69 jurr. Dalam ada 15 sachet. Sehari 1 sachet minum.
Yang penting time ko bersama dgn laki ko idak la laki ko kata'banyaknyeeee yang keputihannn'
Wattdeeeeeee. Time tu buat muka sentap ajela ku mampu.
kahkahkahkahkah

Owhhh selain tu SPV ni bole gak ber-isi-kan balik tetek ko yg lembik. Punggung yg lembik.
Seriously memang membantu.

Ko yg bergelar binik tu. KENE TRY! WAJIB!



Wasap aku ok 018 2777794

Dah tu aje nak bagitau pengalaman sendiri
.

Oct 20, 2017

Penat

Penat bila pikirkan hal duniawi ni.
Sampai masa aku malas nak pikir apa pon.
Malas nak amek tau pasal hal sekeliling termasuk laaaaa hal suami, anak², kerja atau apa² pon.
Pasal rasanya macam dah penat mikirkan macam² hal.
Biorla sesekali buat hal.
Jadik selfish.
Malas nak amek tau.
Buat hal sendiri aja.
Tapi still tak boleh.  Kalau aku talakkan aja.  Haihhhhh memang jadi tunggang langgang la jawapnya.
Tapi penat!
Rasa penat sangat nak pikirkan!
Astaghfirullahalazim!



Oct 19, 2017

Arin kawen

Alhamdulillah.
Finally kawen gak member aku sorang ni.
Punya la eksaited kan dia ni kawen.  Member² yg paling hover.
Tapi sampai time semua plan pon lari.
Entahlah.  Apepon moga ko arin Bahagia sampai hujung nyawa ko bersama suami tercinta.

Plan ni rasanya dari bulan 8 ke 9.
Tapi yg pasti after raya la.
Since arin ni buat kat melaka.  So aku anak beranak dengan babat dengan yus kenala naik melaka.

Plan punya plan.  Bila makin dekat dengan date ada aja yg terjadi.  Bergilir². Sampailaaaa le akhir majelis.
Takpela tanda Allah sayang.  Dan berkati hubungan kawan² ni.
InsyaAllah.

Starting dari ke-konpiusan anak² peksa sekolah agama.  Punya risau rupanya time tu budak cuti sekolah sempena deepavali.
Settle tu.  Yuslina pulak kene ciken pox.
Berjangkit kat anak² dia.
Lepas tu anak² babat pulak tak sehat.
Last ke aku pulak yg demam + terkepit pintu kereta.

Gerak sana pon dah lambat.  Sampai pon around 1.30 lebih.

Niatnya nak terus pegi rumah peranten.  Since pah lepak homestay dulu.  Yuslina belom gerak lagi.  So aku decide pegi la homestay dulu.  Solat² jap.  Dalam jam 2 lebih baru pegi rumah peranten.  Dah half way peranten nikah.  Tu pon syukur tak lepas lagi pasal 5 kali baru lepas akadnya.  So dapatla duduk together dengan peranten.

After nikah.  Makan² dalam 4 lebih gerak balik homestay balik.

Ingat malam tu nak pegi berinai.
Tapi entah kenapa rasa hati lebih kuat rasa tak payah pergi.
So tak pergila.  Merayap la aku pegi town melaka.

Kesahnya si pah pon tak pegi.  Yus aje yg pergi.

Time sanding pon 1 hal la esoknya. Si pah ni nak cek out lambat.  So aku pon folo la dia.  Since dah stay serumah kan.  Lagi 1 nak mengelak anak yus tu pon 1 jugak. Bukan apa.  Risau anak² dok berjangkit.  Pulak time² ni tengah musim exam.  Payahla kalau dah ter-jangkit tu.  Kalau boleh elak.  Maka aku try la elakkan.  Kalau dah nak jugam terkena. Maka terkenala jugaknye kan.  Yg penting aku dah try untuk mengelak.  Maka lambat la sikit peginya.

Tak sangka pulak dalam jam 2 lebih pegi,  peranten dah abes sanding kat pelamin.

Emmmmmmmmmm

Layan gambo ajela.

















Oct 15, 2017

Hadif's birthday

7 oktober 2017 tu hari genap bujang aku ni 8 tahun.
Alhamdulillah.  Masih lagi Allah pinjamkan anak² soleh ni.
Takde ape celebration pon. Since birthday dia jatuh hari Sabtu.  Esoknya dah final exam.  So tak payahla hoye² bebenau. Sabtu tu pon abam ada extra tuition class lagi.
So time tu takda.  Owhhh lagi,  en abe pon kene kerja hari tu.
Just belikan dia present smart watch tu.
Lunch just beli ayamas.  So mohla kite makan beramai². Kek pon beli 3 slices aje.  Pasaal celebarate nye pon hanya aku,  dedek,  tok ma + tok ayah aje.
Alhamdulillah.



Time ni tengah bekpes.  Siap² nak pergi tuisyen.
Malas nak tunggu en abe sekali.
Bagi ajelaaaa sebelum dia pergi tuisyen.

Alhamdulillah. Hepi besday boi.
Walaupon dah tau. Excaitednye beberapa hari jurr.  Lepas tu entah mana² dicampaknye jam tu😐

Abam, 
Satu je mama nak abam tau. 
Apapon yg jadi doa mama sentiasa mengiringi hidup abam sampai akhir hayat mama.
Mama babah semua orang sayang abam. 
Be a good boy. 
Be a soleh man. 




Ni tengah bervideo call dgn apaknya..

Hadoii ni pon 1 hal jugek.  Ingatkan tukar pegi ke e.....  kualiti time bersama family tu bertukar better. Kesahnyaaa samaaa jurrrr



Sep 21, 2017

Happy belated birthday to me!

Alhamdulillah. Allah masih lagi pinjamkan nyawa untuk berasama dgn orang² yg akunsayang.
Alhamdulillah.
Takde celebrate ape sangat pon la.
Biasa aje. Mami masak² kat umah. Makan dgn along n family.
Abam kasik wish card.  Alhamdulillah. Makin beso. Makin paham sensitiviti emak dia. 😂
Dulu apak dia yg selalu bagi kad. La ni hilang apak. Ganti kat anak. Okla tu. Alhamdulillah. Orang yg tersayang menghargai diri ini.



Walaupon belon ngan ropa mama tu macam lebih kurang aje.
Tak apelah mama. Hasrat nurani tu mama appreciate sangat.

Siap cakap buat time rehat. Sampai tak sempat nak makan bekal nasik goreng yg babah bekalkan.

En abe beli kek. Naseb pandai pilih kek sedap. Hihihi. Selalu taste aku dgn en abe ni berlawanan.




Alhamdulillah. 17 september 2017 genap 36 tahun.
Syukur Ya Allah.

Takde lain gumbire syukur masih bersama orang² yg aku sayang.

Terime kasih Ya Allah.








Sep 14, 2017

COMBO BIDARA

Tak tau nak explain macammna tapi nak bagitau DAUN BIDARA adalah cara alternatif untuk prevent diri kita dari diganggu dan difollow oleh makluk Allah yang kita tak nampak.

Ekceli daun bidara ni susah nak dapat dan mahal harganya.

Aku ada jual Minyak Bidara dan juga Pati Bidara.

Beza combo bidara tu,

Minyak Bidara dah dicampurkan dengan essential oil. Dan minyak bidara tu sesuai untuk korang yang selalu keluar malam, balik malam, berjalan, ada anak kecik, anak selalu menangis, susah nak tidur, rase takut tetibe dan macam macam lagi situasi.
Minyak bidara ni kalau kat belah utara benefit dia lebih kurang macam minyak celak untuk baby.
AAA gitu la lebih kurang.
Minyak bidara ni ka boleh sapu kat ubun ubun, nadi dan celah celah pelipat.
Selawat, alfatihahh dan doa supaya Allah sentiasa melindungi kita.

Pati Bidara pulak takda campuran apa apa. Melainkan Daun Bidara saje.
Ini sesuai untuk ko yang dah pernah kene sihir/santau.
Which is dia macam kaliskan kalau benda tu dihantar balik.
Not 100% sehat. Tapi ko akan rase bit lega.
Pati bidara sesuai dijadikan sebagai mandian.

Next posting aku akan bagitau cane nak buat air mandian campur pati bidara EHPS ni.

Banyak dah testimoni pasal pasal sihir/santau gangguan. Bila guna Combo BIDARA ni. Alhamdulillah. Lega.

Harga asal tiap 1 ni RM69.90
Jika kau adalah pembaca blog aku special harga aku bg RM55.
Nak lagi discount??
Wasap aku. Best price aku bagi pasal nak tolong ko  tanda aku appreciate sebagai reader aku.
Pos RM8(SM); RM10(SS)

Wasap aku 0182777794









I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!