May 29, 2017

Simpan sendiri

Korang pernah tak kalau rase stress/down/boring dengan keadaan sesuatu tu.
Korang simpan sendiri.
Then korang moody sendiri.
Silap silap boleh mengaruk kat orang keliling.
Pasal terlalu simpan stress tu.
Kalau korang cenggitu.
Kita sep-la.
Aku tak reti nak cerita or mengadu walau dengan suami sendiri.
Bukan tak caya atau ape.
Cuma entah tak suka nak bercerita.
Akan aku cerita bile stress tu dah sampai klimaks.
Dah rasa nak meletops baru la aku dengan rela hati nak cerita dengan en abe atau dengan mami ayah.
Kalau dah tak tertanggung sangat kat jiwa la.
Selagi bole tahan.Selagi tu aku simpan aje sendiri.
Ingatkan dah tak kerja kat UEM abes dah stress aku dengan orang lain.
Stress NEVER ending kan.
Kalu abes memang ko takkan ingat kat TUHAN.
Allah nak suruh hambaNya sentiasa ingat kan DIA.

Ya Allah aku mohon hati ini sentiasa REDHA ya Allah.




May 28, 2017

Moga ada sinar yang lebih baik


Apa yang jadi.
Apa yang berlaku.
Hanya Allah yang tau.
Allah tak akan uji hambaNya diluar kemampuan.
Redha redha dan redha.
Usaha lagi.
Mesti ada yang terbaik.
InsyaAllah.
Doaa jangan putus.Usaha.Then tawakal.

Astaghfirullahal'azim

:)

Selamat berpuasa korang.
Tak lambat kannnn nak wish kat korang :)


May 22, 2017

Udang telur masin

Makin tua aku rasa aku punye craving ni makin melampau la. Hahahahha.
Ingat pregnant aje yg ade craving bagai khensss.
Ni cacing yg craving. Bukan aku lagila bukan baby.
Mintak kat en abe nak makan udang butter. Tapi di masaknye udang telur masin. Bole la sayang. U masak ape pon i akan makan.  Dan i akan bilang sedap punye. 😊





May 19, 2017

Seminar FUNNEL EVO

Ni story bile ek?
Ohhh last month. Dapat tiket VIP sponser by kak Eida Hasan dari EHPS.  Alhamdulillah. Murah rezeki akakk sponser team untuk pergi seminar Tuan Fahdi ni.

Memule ingat nak pergi together² dengan kak eida and husband. Tapi last minute dapat memo dari skool dedek ahad tu dah start exam. Ko taula dedek tu kan. Dia memang kene praktis setiap hari untuk menulis.Kalau tak nanti dia bole terlupa acana step untuk menulis tu.  Lagi kalau aku takde. Memang harapan besar la revision entah kemana. Ko melantaaaak main and tengok tb ajela.

So last minute cari hotel. Kene angkut both.
Hahahha. Sabar ajela. Dari ingat nak berjimat. Makin kopakkkkkkk la hoiiii.
Takpe. Sambil sambil seminar bawak bebudak jalan. Hepi hepi habiskan duet.

Cari cari hotel yg berdekatan dengan tempat seminar. Semua otel rege bapak oiii!

En abe soh cek in somerset.  I will do darling. Duet u. Hihihihihi.

Tapiii somerset tuuuu memang best gile!
Living at home betolla feel dia.
Complete semua!
Dari kitchen siap ade dapur microwave bagai.
Washer siap dengan dryer. Hah koooo memang feel orang kaya la dok situ.

Toilet siap ade bath tup lagi. Hoiiii lagilaaa seronot anak anak. Dia punye pool pon best gak. Tapi aku tak pigi la. Tu en abe dengan anak anak aje yg enjoy.

Oklaaa. Anak anak hepi walau kene belajar jugak.

Sepanjang 3 hari 2 malam kat situ. 2 hari tu aku amek food delivery aje.  Frozen lauk yg aku tengok kat blog diana green apple tu.

Tinggal masok microwave. Masak siap. Oooo kene masak nasik siap² la. Beli beras. Then masak la. Dapur kat somerset tu complete semua periuk belanga ade. Maka ko jangan riso. Sabun basuh pon provided jugaks.Tapi utk 1 hari jela. Utk hari seterusnye sila bawak siap² dari rumah atau beli aje sabun basuh yg paket kecik tu.

Ini paru masak sambal. Yang ini sedap. 

 Ni la toilet dia yg best gile tu! 
Bath tup boleh view luar.
Fuhhhh mmg best ko berendam dalam tu.
Feeling feeling. Release sikit stress yg ade ni.


 Ni dalam masterbedroom. Pon luas. Tu hari bebudak tido kat luar. Hihihi. Bentang toto. Luasssss memang luas.


Ni malam first nak pegi cari makan. Pasal tak familiar kawasan ampang ni memang menjajor la ko mencari mana makan malam sedap kat situ.  Padahal mall kat area somerset tu belambak aje. Ehhhh ko nak jugak pegi jejauh sudahnye hampeh! 



Ni en abe wasap gambo tgh lunch dengan anak anak.  Aku kat dalam seminar time ni.




 Untuk lunch sabtu, dinner sabtu, lunch ahad.



 5 lauk. Semua lauk rege dia standart rm15.
Dan standart rasenye utk org dewasa dlm 3-4 paxs. Bole sampai malam. Jika bukan pelahap la. Kalau biasa² macam aku anak beranak mmg cukop amat makan untk dinner sekali.

So far lauk yg aku amek yg sgt puas hati paru sambal dengan seafood masak butter. Memang menjilat jari.  Lauk lain so so aje.
 Ni petang sabtu.  En abe melayan anak anak kat pool. Kate en abe pool ade pool budak. So tak risau sangat la.  Siap ade waiting lounge lagi time anak² mandi kat pool.
Hari ahad lepas brunch dalam jam 12 gak baru cek out. 
Makan kenyang kenyang lauk yg hado tu. Balik dah tak yah singgah makan lagi. Tinggal singgah solat and kencing aje. 

Paaaaling best la aku rase cek in hotel somerset. Ehhhh somerset ni bkn kategori hotel kot.  Dia service apartment. Tapi sirius memang best. Next time nak datang lagi. Ingat nak bawak mami ayah. Memang berbaloi baloi la rege dia. 
Alhamdulillah. 
Rezeki anak².
Aku dan en abe tumpang rezeki dorang. 
Mudahan ade rezeki lagi cek in sini😜




May 18, 2017

Asparagus udang

Aku ni kan. Memangla pantang tengok makanan yg sedap lagi lagi kalau bahan dia memang dah ade and senang nak dapat.
Celeeeehhhh senang senang ponnn bukan aku yang masak.  En abe yg masak.  Alhamdulillah. Dapat suami yang pandai and minat memasak.
Ni asparagus udang memang verrrrry the sedap. Cara masak pon sempoi gile.
Bahan bahan dia pon simple gile.



Asparagus
Udang
Bawang putih
Pepper
Minyak zaitun
Garam sikit

Cara dia.
Asparagus tu ko celur celur aje.
Tumis  bawang putih bersama udang tu. Letak garam sikit(kalau nak).
Siap semua ko tuang benda yg ko dah tumis tu atas asparagus. Lepastu tabur pepper. Siapppp.
Dah bole makan berjemaah bersama family tersayang.
Macam aku siap berebut rebut dgn abam. Udang???  Jangan katelaaa😄



May 17, 2017

Farewell iwa

Hari ni mc lagi. Semalam dah mc half day. Demam, sakiy kepala, sakit badan. Batuk light light aje. Tapi hari ni dh ok sikitla. Cume badan still sakit sakit. 

Skip story pasal kat melaka.  Pasalnye gambar semua kat henpon honor. Pending pending sudahnye henpon tu corrupt langsung tak bleh on.  Selamat babai laaa gambar gambar dalam tu 😣

Ni cerita pasal ex dak opis. Iwa pulak nak meninggalkan landscape department. No worries bebeh. Akak yakin ade rezeki ko ditempat lain ok. 

So nila. Luncheon dengan gegal landscape. 
Borak borak dan borak. Macam biasa. Hot topics. Si lampir dan belonnye😆

Layan gambar ajela. Ohhh yg takde time ni dak patin. Orang baru bekerja ditempat baru kan. Maka kena behaved sikit la perangainye. Hahahahhaha.

Time ni lunch kat mana ek.  Owhhh kat the cave perling mall. 









Ok dah tu jeeeee. 
Btw iwa. Good luck ya.  Jangan lupe akak disini. Nanti kawen sile la jemput. Walau akak tak tau pergi ke idok. 😁



Jan 20, 2017

JENJALAN MELAKA


Time cuti sekolah last year. 2016. Plan asal nak ke Terengganu. Tapi pasak pergi bulan 12 kan. Takotla pulak nanti lepas pergi sangkut nak balik kerana banjiR. Tapi kureng banjir nye ye last year. Kalau tau pi holiday sane lg bagus.
Takpela ade hikmahnye.

Booking2 hotel start dari awal bulan 11 tu hari. Berapa kali tuko hotel. Kikikkiki. Asikla kensel. Pilih punye pilih book Avillion hotel tu. Aku panggil otel gold. Pasal dari luor kemaen gah dia punye hotel kan. Rate pon kemaen jugak boleh tahan. Tapi pasal booking tu kene bayor dulu. lepas tu kene makai credit card pulak. Maka dorang tak bole nak deduct dari account aku, kensel la booking aku tu. Mujur la jugak kensel. Pasal tengok review dia lagi banyak teruk lagi baek.

Paham pahamla. Kalau dah last minit baru hegeh nak cari otel memang nan hado la. Yang tinggal hanya hotel yg mahal mahal belaka. Owhhhh walaupon hotel ni di sponser oleh ayahanda aku sepenuhnye. Sebagai anak yg solehah tak tergamak aku nk surub dia bayar beriban2. Baekla dia belanja anak cucu menantu dia makan.

Last kopek yg tinggal dgn rege yg berpatutan booking lah aku hotel central melaka. Boleh la asal tempat utk rehat. Tido. Amek 3 bilik. Utk 3 malam.
Untuk hotel begitu cam biasa la bekpes dia. Ala ala saje. Walau ala ala pon tetapla bersyukur. Bukan duet ko yg keluar. Hhahahahahahaha

Pergi holiday ni memang tradisi family aku. Cume yg selalu konpem pergi mami ayah dengan along aku ajela. Aku sometime ikot la. Klau ekonomi mengizinkan. JIka tidak, kite tinggal ajela dendiam kat umah.

So last yeat ade rejeki lebih sikit, boleh la aku anak beranak folo.

Tapi sayang la. Kalau tau buat itenarary dulu lagi bagus. Tidakla sampai time nak pegi mana. Makan mana. Berapa nak kene bayo. Dah huru hara. Tu naseb la en abe tau nak guna waze atau navigation. Ikot bil aku memang keje ko asik berpusing jela kt tempat tu juga. Kes tak reti guna waze letewwww. Hhahahahaa. Same la aku!

Cume hari ke 2 la. Carik tempat lunch. Since balik dari mana ek. Jenjalan round melak. Last sekali singgah beli keria antarabangsa hj jalil. Smpai dalam pukol 11.30 lebih. Thrn org belom keramai lagi. Tapi dh beratur la. Kalau tak salah en abe org yg ke 5 ke 6 gitu.

Sekali bile dapat, membebel en abe. Dah la kene paksa beli 20 ketol! Abes ke???

Aku? terkulat2 tengok keria tu. Makan la panas2 tu ken.
Errrrrrrrrrr ape keras nawwww keria ni??
Celah mana sedapnye tah?
Ishhh tak paham la...
Tanakla. Banyak naw ni. Tak abes.

En abe teros kate b jual balik la.Ofer je kat sesape yg stok kete kat sini musti dia nk beli keria ni. Senang dah tak payah beratur lagi.

En abe teros kuor kete. Kebetulan ade 1 kete stOp.
"kak tak payah Beratur. Saye nak jual balik ni. Pasal banyak sangat. Rm5 aje saya jual balik"

Akak tu pkn macam teragak2 ehhh betol ke mamat ni. Entah ye entah tak keria antarabangsa ni.

Hhahahahahaa. Aku dalam kete gelak kan aje la.

Tapi akk tu beli la jugak.

Aku makan 1 aje. En abe makan segigit aku punyE.

Ade lg 9 ketol. Bawak balik hotel. Kasik mami dengan along. Laju jee dorang makan. Katenye sedap. hoilaaaaa ape yg sedap ponnnn entahla. Sedap lagi keria yg dekat dgn taman aku tu.

Okej tu cerita pasal keria. Ni nak cerite pasal asam pedas pulak. Gugel punhe gugel carikla asam pedas kg laksamana kalau tak salah.Tapi pasal kiteorg sampai tu dh dekat pukol 2. Anak2 pulak dah merempan kelaparan. Carik parking susah. AKu soh en abe tapau saje. Sekali semua lauk dah abesh.

Maka teroskan perjalanan, sebelah lorong dr asam pedas kg tu. Asam pedas ape ekkk lupe la aku. Tapi dia kedao hujung. Ramai pekerja. Siap ade pakakan seragam tak salah aku.

Jenis oder, ko ckp ko nak makan ape. Then dia amekkan.

Amek asam pedas jenahak size paling kecik ekor.
Nasi putih 4
Ayam goreng 2 ketol.
Air tin 1
Air suam 1

Ko tau total berapa?
Rm88.
Macammmm lahabauuu!
4 orang makan. 2 jenis lauk saje. IKAN pon bukan la beso mana pon.Sebesar tapak tangan aku aje. Rm88?
What the bas!

Time bayo tu en abe la kan. AKu teros nonong bawak anak2 naek kete.
Naek kete aku nanye berapa?
Rm88 yaaaaaang.

Aku macam...What????? heiiiiii mahalllnye! tak tanye ke kenape mahal sgt. Double konpem ke dgn dorang ape yg kite makan. en abe teros diaaaamm aje. Teros aje drive.
ralat gile rAse. Sangat ralat. Pasal mahal sangat. Tak berbaloi aku rase. Dahla  TAK SEDAP!

korang ingat tau...Dia dekat2 dgn asam pedas kg yg glemer tu. Kedai hujung.

Malam sebelom kiteorg dinner 9orang baru rm80.
Memanglaaa nak nek hj cepat tokey restoran tu.
Memang sumpah aku tak akan pegi lagi!

Ehhhh  panjang betol aku bebel ni. Next entry aku tepek gambau sajela dh tak payah bebel lagi.

HhHAhahahahhaha



I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!