Jul 20, 2017

Q turn to 5!


Ya ampun! Belum update lgi ropanye ye. Dah letak kat IG maka kat belog teros aku lupe jahh oi!
Ni sementara rajin aku update la laju laju. Kang pending lg. Memang ade sampai tahun depan la gamaknye. Silap silap memang terkubur la ceritanye. Ala bukan celebrate ape pon. Gitu gitu je. Makan makan. Potong kek hepi kan hati budak manis tu.

Stop jap eh. Nak layan mami ayah aku bekpes jap :)
========================================

Ok sambung balik.

Besday dedek kan bulan 5 Jun. Maka date dia tu memang time cuti sekolah. So namanye nak celebrate kat skool on time memang kirem salam la. Since last year pon tak sempat nak celebrate dengan kengkawan kat Starlight. This year ingatkan bole la dia potong kek sesama kawan sebelum cuti sekolah tu. Silap aku jugakla tak tanya teacher kan. Bajek last day sebelum cuti tu kena sangat time dia. Beli kek. Buat gudis. Gudis pon tak sempat nak snap. Eh tak sempat ke aku lupe nak snap. Entahlah. Sampai time aku bawak gi skool, teacher tamo terime kek tu. Alasan dia this week full dengan celebrate besday. Setiap hari kek & junk food. Owhhh isi gudis tu ku letak susu dutch lady, kek apolo dgn adela gegole sebiji. Bile teacher tamo received tu aku cakapla takpela. U bagi aje. Gudis nikan untuk balik rumah. So nanti parents pepandaila nak bagi ke tanak bagi. Up to parents.
Seboleh bole memang teacher tamo amek. Aku cakap takpe. U bg aje. Teacher kate parents komplen kerap sangat makan kek. Ek elehaiiiiii. Sabooo ajela aku mendengarnye weh.
Lastnye teacher amek la jugak gudis tu. Tapi kek dia memang tamo amek.
Hah ko! Dahla kek aku beli 1kg..Beso. Alahaiii sabo ajela aku. Takde rezeki dedek nak potong kek sesame kawan. :(

Lastnye simpan kek tu. Tunggu kazen dia balik hostel. Meriahkan suasana potong kek.








This year kan bulan 6 adalah bulan puasa. On the date 5/6,potong kek lagi sekali sesame kakak sepupu :)

en abe aje bagi hadiah pade dedek. Control car. Dedek ni kan suke main kereta.
Mama?
Cukupla mama bagi hadiah kaseh sayang ^_^















Nahhh aku belanja video.Maafkan suara memetir tu ye :)


Sayang mama babah.
Selamat hari lahir yang ke 5.
Mama sentiasa doakan Queshairy sentiasa dibawah lindungan Allah.
Moga Q berjaya dunia akhirat.
Mama babah abam semua orang dalam rumah sayaaaaang dedek budak manish=)


Kehidupan

Aiceh. Tajuk tak boleh blah kan. Hari ni ada rajin sikit nak update blog lalu lappy. Tak keje hari ni.
Semenjak resign dari tempat lama tu, hati aku ni sebenarnye dah tak berapa nak bekerja sangat. TERPAKSA kene jugak kerja sebab mikirkan hutang still banyak lagi, Mikirkan tak nak putus kasi duet kat mami ayah. Mikirkan ade kehendak sendiri. Kehendak sendiri tu bukan ape. Lebih kepada nak makan itu ini. Rasa nak makan tu aaa bole je terus beli. Tanpa mintak permission sesape atau perlu tunggu duit dari orang lain. Nak beli tudung lofa ke Donut ke Duck ke senang ade duit sendiri.
Lagi satu kalu tetibe sekolah abam ade suruh beli buku atau ape apa aje berkaitan dgn sekolah, aku tak perlu mintak kat en.abe. Senang kata bile time perlukan duit time emergency aku ade aje.

Bile kenang balik, aku kerja ni pon macam ade tak ade. Nak kate shopping sangat selalu pon tidakla. Cume bab kasik mami ayah & emergency tu selalu la.

Pikir punye pikir, kehendak nak jadi surirumahtangga tu lebih kuat. Mengenangkan aku kerja ni pon asikkk la cuti ken. Ade aje masalah problemnye. Kejap diri sendiri, kejap anak,kejap mami ayah, paling teruks alasan atok tak sehat. Rase macam nonsense. Tapi itula kenyataannya. Tu antara sebab yg kuat sangat nak dok umah.

Haihhh. Bile dok termenung sendiri. Rasa berdosa.Pasal macam tak yakin dengan rezeki Allah bagi.
Astaghfirullahalazim!

Nanti sambung balik la bebel. Kalau rajin InsyaAllah :)

Jul 16, 2017

Hari raya 2017

Lagi berapa hari je syawal nak habis.
Baru hegeh nak tepek gambar sebagai kenangan.  Bukan ape.  Update makai henpon ni tak berape feel.  Selain asikla typo.  Walaupon pakai pc pon boleh tahan banyak typo-nye. Pakai henpon ni selain typo,  ada gambar yg tak appear bile baca kat pc.  Tapi kalai baca fon insyaAllah dia keluar la.
Tak apela. Pasal malas bukak lappy,  rajin je aku baca belog korang lalu henpon.

Nahhh ni update gambar raya 2017.
Macam biasala.  Raya dirumah mami raya pertama.  After sembahyang,  barula balik kampung untuk tengok tok mad.  Lepas tu barula pergi raya ke sebelah mak² sedara ayah aku kat benut,  pontian.  Menjelang petang baru la balik ke rumah mentua.

Raya first ni tak banyak gambar snap.  Tak sempatla.  Pasal memasing bz.  En abe bz setting kaki kamera.  Snap² gambar family along n mami ayah.  Lepastu dah nak gerak balik kampung.  Sudahnye memang tak sempatla nak snap gambar anak beranak.  Kalau ade pon ade la sekeping 2. Yang mana muke aku tengah berangin😁.

Gambo dua beradek ni pon mana yang dan je.  Lepastu dah hilang si abam ni.  Asik main dgn kazen dia si bab tu.  Dedek takda geng la.  Maka dia memang sentiasa dgn aku jela.  Kalau abam mmg tak nampak muka la dia. 

Ni anak² sedara aku.  Dah besar n dah anak dara pon.  Sorang masih study kt kolej vok.  Sorang lagi spm this year.  Sorang lg pergi kubur dgn abam. 

Macam biasala port amek gambo. 
This year macam kelam kelibut sikitla. 
Entah kenape.  Tak sure.  Aku pon tak paham. Acana macam ehhhh semua tak sempat. 😐

Ni gambar sefamily. 😂 
Dalam kereta ajela sempat snap. Kesian.

Ni laaaa makanan raya pertama yang ditunggu². 
Burasak in the house!!! 
Tp this year nenek yg selalu buat tu tak sehat.  Tak bole bangun. Kesian dia.  Syukur ade anak² yg stay bersama.  Maka terurus la sikit beliau. So yg masak untuk pagi raya pon anak n menantu beliau. 
Bile bukan air tangan yg selalu masak tu.  Feel dia ade lain sikit.  Maka time aku pon makan tak berapa banyak.  Apepon tetap alhamdulillah.  Bole lagi makan burasak bugis 😄.

Dalam feel tak feel.  Licin jugak la aku makan😅.


Muka memasing kekenyangan 😃. Alhamdulillah.

Ohhh ade 1 yg proper nampaknye.  Time dah nak balik dari rumah nek timah 😊.

Last rumah untuk raya pertama.
Rumah sepupu mami.
Rumah klasik😃.



Ok dahhh tu jeee untuk raya pertama.  Raya Aidilfitri 2017. Alhamdulillah.  Muge jumpe lagi ramadhan n syawal tahun depan.

Untuk korang,  yg baca belog aku ni
Selamat hari raya aidilfitri.
Maaf zahir batin.
Mana yg ade kat Jb,  jemput raya ke rumah.
Rumah aku sentiasa open dari jam 8 malam sampai 10 malam😆



May 29, 2017

Simpan sendiri

Korang pernah tak kalau rase stress/down/boring dengan keadaan sesuatu tu.
Korang simpan sendiri.
Then korang moody sendiri.
Silap silap boleh mengaruk kat orang keliling.
Pasal terlalu simpan stress tu.
Kalau korang cenggitu.
Kita sep-la.
Aku tak reti nak cerita or mengadu walau dengan suami sendiri.
Bukan tak caya atau ape.
Cuma entah tak suka nak bercerita.
Akan aku cerita bile stress tu dah sampai klimaks.
Dah rasa nak meletops baru la aku dengan rela hati nak cerita dengan en abe atau dengan mami ayah.
Kalau dah tak tertanggung sangat kat jiwa la.
Selagi bole tahan.Selagi tu aku simpan aje sendiri.
Ingatkan dah tak kerja kat UEM abes dah stress aku dengan orang lain.
Stress NEVER ending kan.
Kalu abes memang ko takkan ingat kat TUHAN.
Allah nak suruh hambaNya sentiasa ingat kan DIA.

Ya Allah aku mohon hati ini sentiasa REDHA ya Allah.




May 28, 2017

Moga ada sinar yang lebih baik


Apa yang jadi.
Apa yang berlaku.
Hanya Allah yang tau.
Allah tak akan uji hambaNya diluar kemampuan.
Redha redha dan redha.
Usaha lagi.
Mesti ada yang terbaik.
InsyaAllah.
Doaa jangan putus.Usaha.Then tawakal.

Astaghfirullahal'azim

:)

Selamat berpuasa korang.
Tak lambat kannnn nak wish kat korang :)


May 22, 2017

Udang telur masin

Makin tua aku rasa aku punye craving ni makin melampau la. Hahahahha.
Ingat pregnant aje yg ade craving bagai khensss.
Ni cacing yg craving. Bukan aku lagila bukan baby.
Mintak kat en abe nak makan udang butter. Tapi di masaknye udang telur masin. Bole la sayang. U masak ape pon i akan makan.  Dan i akan bilang sedap punye. 😊





May 19, 2017

Seminar FUNNEL EVO

Ni story bile ek?
Ohhh last month. Dapat tiket VIP sponser by kak Eida Hasan dari EHPS.  Alhamdulillah. Murah rezeki akakk sponser team untuk pergi seminar Tuan Fahdi ni.

Memule ingat nak pergi together² dengan kak eida and husband. Tapi last minute dapat memo dari skool dedek ahad tu dah start exam. Ko taula dedek tu kan. Dia memang kene praktis setiap hari untuk menulis.Kalau tak nanti dia bole terlupa acana step untuk menulis tu.  Lagi kalau aku takde. Memang harapan besar la revision entah kemana. Ko melantaaaak main and tengok tb ajela.

So last minute cari hotel. Kene angkut both.
Hahahha. Sabar ajela. Dari ingat nak berjimat. Makin kopakkkkkkk la hoiiii.
Takpe. Sambil sambil seminar bawak bebudak jalan. Hepi hepi habiskan duet.

Cari cari hotel yg berdekatan dengan tempat seminar. Semua otel rege bapak oiii!

En abe soh cek in somerset.  I will do darling. Duet u. Hihihihihi.

Tapiii somerset tuuuu memang best gile!
Living at home betolla feel dia.
Complete semua!
Dari kitchen siap ade dapur microwave bagai.
Washer siap dengan dryer. Hah koooo memang feel orang kaya la dok situ.

Toilet siap ade bath tup lagi. Hoiiii lagilaaa seronot anak anak. Dia punye pool pon best gak. Tapi aku tak pigi la. Tu en abe dengan anak anak aje yg enjoy.

Oklaaa. Anak anak hepi walau kene belajar jugak.

Sepanjang 3 hari 2 malam kat situ. 2 hari tu aku amek food delivery aje.  Frozen lauk yg aku tengok kat blog diana green apple tu.

Tinggal masok microwave. Masak siap. Oooo kene masak nasik siap² la. Beli beras. Then masak la. Dapur kat somerset tu complete semua periuk belanga ade. Maka ko jangan riso. Sabun basuh pon provided jugaks.Tapi utk 1 hari jela. Utk hari seterusnye sila bawak siap² dari rumah atau beli aje sabun basuh yg paket kecik tu.

Ini paru masak sambal. Yang ini sedap. 

 Ni la toilet dia yg best gile tu! 
Bath tup boleh view luar.
Fuhhhh mmg best ko berendam dalam tu.
Feeling feeling. Release sikit stress yg ade ni.


 Ni dalam masterbedroom. Pon luas. Tu hari bebudak tido kat luar. Hihihi. Bentang toto. Luasssss memang luas.


Ni malam first nak pegi cari makan. Pasal tak familiar kawasan ampang ni memang menjajor la ko mencari mana makan malam sedap kat situ.  Padahal mall kat area somerset tu belambak aje. Ehhhh ko nak jugak pegi jejauh sudahnye hampeh! 



Ni en abe wasap gambo tgh lunch dengan anak anak.  Aku kat dalam seminar time ni.




 Untuk lunch sabtu, dinner sabtu, lunch ahad.



 5 lauk. Semua lauk rege dia standart rm15.
Dan standart rasenye utk org dewasa dlm 3-4 paxs. Bole sampai malam. Jika bukan pelahap la. Kalau biasa² macam aku anak beranak mmg cukop amat makan untk dinner sekali.

So far lauk yg aku amek yg sgt puas hati paru sambal dengan seafood masak butter. Memang menjilat jari.  Lauk lain so so aje.
 Ni petang sabtu.  En abe melayan anak anak kat pool. Kate en abe pool ade pool budak. So tak risau sangat la.  Siap ade waiting lounge lagi time anak² mandi kat pool.
Hari ahad lepas brunch dalam jam 12 gak baru cek out. 
Makan kenyang kenyang lauk yg hado tu. Balik dah tak yah singgah makan lagi. Tinggal singgah solat and kencing aje. 

Paaaaling best la aku rase cek in hotel somerset. Ehhhh somerset ni bkn kategori hotel kot.  Dia service apartment. Tapi sirius memang best. Next time nak datang lagi. Ingat nak bawak mami ayah. Memang berbaloi baloi la rege dia. 
Alhamdulillah. 
Rezeki anak².
Aku dan en abe tumpang rezeki dorang. 
Mudahan ade rezeki lagi cek in sini😜




I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!