Sep 21, 2017

Happy belated birthday to me!

Alhamdulillah. Allah masih lagi pinjamkan nyawa untuk berasama dgn orang² yg akunsayang.
Alhamdulillah.
Takde celebrate ape sangat pon la.
Biasa aje. Mami masak² kat umah. Makan dgn along n family.
Abam kasik wish card.  Alhamdulillah. Makin beso. Makin paham sensitiviti emak dia. 😂
Dulu apak dia yg selalu bagi kad. La ni hilang apak. Ganti kat anak. Okla tu. Alhamdulillah. Orang yg tersayang menghargai diri ini.



Walaupon belon ngan ropa mama tu macam lebih kurang aje.
Tak apelah mama. Hasrat nurani tu mama appreciate sangat.

Siap cakap buat time rehat. Sampai tak sempat nak makan bekal nasik goreng yg babah bekalkan.

En abe beli kek. Naseb pandai pilih kek sedap. Hihihi. Selalu taste aku dgn en abe ni berlawanan.



video

Alhamdulillah. 17 september 2017 genap 36 tahun.
Syukur Ya Allah.

Takde lain gumbire syukur masih bersama orang² yg aku sayang.

Terime kasih Ya Allah.








Sep 14, 2017

COMBO BIDARA

Tak tau nak explain macammna tapi nak bagitau DAUN BIDARA adalah cara alternatif untuk prevent diri kita dari diganggu dan difollow oleh makluk Allah yang kita tak nampak.

Ekceli daun bidara ni susah nak dapat dan mahal harganya.

Aku ada jual Minyak Bidara dan juga Pati Bidara.

Beza combo bidara tu,

Minyak Bidara dah dicampurkan dengan essential oil. Dan minyak bidara tu sesuai untuk korang yang selalu keluar malam, balik malam, berjalan, ada anak kecik, anak selalu menangis, susah nak tidur, rase takut tetibe dan macam macam lagi situasi.
Minyak bidara ni kalau kat belah utara benefit dia lebih kurang macam minyak celak untuk baby.
AAA gitu la lebih kurang.
Minyak bidara ni ka boleh sapu kat ubun ubun, nadi dan celah celah pelipat.
Selawat, alfatihahh dan doa supaya Allah sentiasa melindungi kita.

Pati Bidara pulak takda campuran apa apa. Melainkan Daun Bidara saje.
Ini sesuai untuk ko yang dah pernah kene sihir/santau.
Which is dia macam kaliskan kalau benda tu dihantar balik.
Not 100% sehat. Tapi ko akan rase bit lega.
Pati bidara sesuai dijadikan sebagai mandian.

Next posting aku akan bagitau cane nak buat air mandian campur pati bidara EHPS ni.

Banyak dah testimoni pasal pasal sihir/santau gangguan. Bila guna Combo BIDARA ni. Alhamdulillah. Lega.

Harga asal tiap 1 ni RM69.90
Jika kau adalah pembaca blog aku special harga aku bg RM55.
Nak lagi discount??
Wasap aku. Best price aku bagi pasal nak tolong ko  tanda aku appreciate sebagai reader aku.
Pos RM8(SM); RM10(SS)

Wasap aku 0182777794









Sep 13, 2017

Happy Belated 1 year resign UEM

Tah hape hape tajuknye tu kan. Dari bulan 7 tu hari nak update. Tapi biasala bz dan malas lagi mengatasi segalanya.
Tak sangka pejam celik pejam celik. Alhamdulillah. i'm survive!
Walaupon sebenarnye bukan la sukses survive jadi full time housewife.
Resign last year 30/6/-2016 dan ni dah 13/9/17.
Setahun 3 bulan. Kalau baby dah laju dah jalan siap lari. Tapi dalam hati hanya Allah yang tau. Apepon tetap syukur still dapat happykan hati mami ayah, anak anak aku. Tak tolong banyak en abe. tapi okla still tak membebankan dia dari commitment bayar segala hutang yang ada.Ramai ingat aku berenti stay rumah dan bisnes online saje.
Tak ye uols. Iols bukan besar besar punye seller. Picisan sangat. Belom dikategori boleh nak menampung perbelaanjaan harian lagi.
Dengan hutang lagi. Memang kenot. Terberak en abe nak settlekan sorang.
Since decide nak berenti dulu, memang rajin gile buat tahajud. Mintak jalan dari Allah, mintak dpermudahkan segaaaala urusan aku untuk bahagian family aku.
Alhamdulillah. Apa yg aku mintak semua dapat!
Punyalakan amazingnya tahajud tu :(

1-1 aku mintak Allah bagi. Time tu Ya Allah syukur yang amat. Tak taula nak gambarkan macammana. Selain sujud syukur kat Allah.
Aku mintak aku dapat keje dengan someone kat rumah. Which is gaji memang jauh beza dengan yg aku tinggalkan dulu. Apetah lagi segala mak nenek benefit yg pernah ada dulu. Senangkata memang 0. Memang pilihan sendiri. Asalakan tak putus kasi mami ayah duit dan dapat kuarkan sikit sedekah.
Selain tu tetibe ada pulak member ofer jadi admin untuk IG bisnes dia. Alhamdulillah. Tak banyak at least dapatla juga buat beli barang kot tengah bulan nanti.Syukur sangat. Tak mewah macam dulu. Tapi yang penting hati aku senang. Tak gundah gulana pergi kerja. Mikir ape lagi aku kena tiaw.
Sekarang bole amek hantar abam pegi sekolah.Alhamdulillah. Tu mana aku dapat buat time keje UEM dulu :)
Tapi tetap syukur sesangat. Dari UEM la aku dapat rezeki yg melimpah limpah ruah jugak.

Tapi bile lepas aja semua tu. Manusia biasa lupa la daratan. Takde dah tahajud.
Maka hati tu gundah la balik.

Yang pasti sekarang aim aku memang nak jadik full time housewife. Sambil tu bisnes online dengan berjaya. Korang yang baca blog aku ni. Tolong aminkan sekali. Mana tau Allah perkenankan. Pasal ramaaaiii yang tolong aminkan.

Okla tu aje nak bebel.
Jumpe lagi kot kalau aku rajin nak bebel lagi.

Owh ya... aku punye bisnes still on tau.
Macam macam produk kecantikan jugak kesihatan aku jual.
Jemput like kat FB Page aku. Rahsia Wanita Luar & Dalam.
Da meh la add friend kat FB. Bole stalk stalk. hihihihihi




Sep 6, 2017

COUNTDOWN MERDEKA

lame tak merambu tengah² malam menjak anak dah 2. Ehhh bukan menjak ada anak yang sensetif dengan persekitaran malam.
Pengalaman mendewasakan kita.  Gituk.
Tak taula pernah cerita kat blog atau tak pasal abam dulu yang selalu aje nampak hantu/setan dimana dia berada.

Untuk merdeka 2017 ni,  kan cuti sekolah dan memang cuti panjang.  Kene hari rabu malam khamis.  So bole la pergi overnight anak beranak.
Macam biasa la.  Plan gila selalu memang dari aku selalunya. Dan selalunya aktiviti sekeluarga ni selalu last minit dan unplanned. Tau² je "b malam ni nak pergi karoks dengan celebrate merdeka"
Nak tanak en abe folo sajelaaaa😄

Memule tu pergi karoks dulu. Aktiviti ni pon last buat time abam baby.  Dalam 8 ke 9 bulan.  Mak bapak dok melalak kat bilik karoks.  Dia syok melantak membuta.  Aaaa bagus naw anak ni kan.  Tapi entah kenape rase tak dan nak bawak anak walau dulu abam behave aje.

Sekarang 2017 dah ade dedek.  Dengan abam umur 8 tahun.  Dedek 5 tahun.  Boleh tahan jugak huru hara dia.  Memasing nak menekan monitor lagu tu.  Memasing nak pegang mic. Sabaaariah ajelaaaa.  Sudahnye bagi henpon. Tengok katun diam². Mak apak nak melalak ni😊

Tak lama pon.  Melalak sejam aje.  Pasal keluar pon dah jam 9 malam.  So by 10.30 dah abes.  Abes tu terus aje pergi puteri harbour.





video

Lepak² cenggini.  Terasa jiwa muda naw². Tapi rase macam malu pada diri sendiri pon ada.  Dah tua² ya allah apaaa hal kau bole stay terhondak² kat sini. Hahahahahah
Faktor usiaaaa.  Tapi kehendak lagi menguasai yg lain².
Tepat jam 12 pagi bunga api ber terabur la kat awan.  Abes je tu moh la anak² kite pulang kerumah.



Sep 5, 2017

TAMAN BUAYA TELUK SENGAT

Sambung story shortvacay school holiday bulan 8 yang lepas ni.  Check out dari Amansari kalau tak salah dalam jam 11 lebih kot.  Siap² breakfast kat hotel.  Owhhh bekpes kali ni aku dengan abam aje yang pergi.  En abe dengan Q bekpes kat bilik aje. Since rege bekpes tu rm20 utk child.  Ahhh tak payahlaa.  Membazir. Sangat membazir ye. Jenis dedek n abam ni bukan pemakan sangag kat hotel ni.  Almaklum. Sejenis jakun masok hotel ni,  memang gamaknye tak berselera bile makanan dah ade depan mata.  Bila tanya semua tanak.  Dedek la tu.  Kalau abam paling kuat pon, koko krunch dengan susu aje yg dia makan.  Yg lain just cuit² sikit dahhhh.
Jadi jangan membazir.  Rm20*2 tu kalau pergi bekpes kat mamak bole kenyang 4 beranak sampai petang ye.

Tak banyak pon pilihan bekpes kat amansari tu.  Makanan bole la so so saje.  Masinnnn semua makanan aku rasa.  Tapi tak apela. Tetap alhamdulillah. Kenyang perut.



Ade kesah disebalik mesin ni.
Time lalu kat sini abam dah mintak maaa nak koko krunch dgn susu.  Okla amek kan dia.  Sekali mak kau!  Ketat gile kot nak pusing bendelalah tu.  Takut dok hogah² kopak pulak pemusing tu.  Aaa naya pulak kena ganti.  Maka dok try². Tak berjaya.  Maha ketat nak pusing.  Ade mamat 2 orang yg dok dekat² situ dah dok gelak² kan aje.  Bukan nak tolong.  Dok mengutuk aku anak beranak pulak.  *agaknyela*.
Pasal dah ter-perasan mamat 2 tu dah gelak². Terus cakap dgn abam. Ketat la bang.  Susah. Kang mama godek² buatnye tercabut naya aje nak kene ganti. Makan lain dulula. Syukur mamat tu ok aje.  Sekali tengah makan² ternampak ade 1 pompuan ni panggil budak banquet tu pusingkan tempat koko krunch tu.  Maka aku cakap dengan abam.  Bang memang ketatla bendealah tu.  Tengok macik tu pon mintak tolong org hotel suruh pusingkan.  Means memang ketat.  Kene daya orang lelaki tu.  Babah bolelaaa. Mama tak kuat. Sekali mamat bertuah ni cakap ape.  Patot babah yang bekpes dengan saya.  Mama dengan adik bekpes kat bilik aje😟
Gerammmm aje dengar. 😠
Lepas tu dia kata tak apela mama.  Mama can do it.  Mama kene berusaha supaya koko kruch tu boleh keluar.  Mama bole.  Mama jangan putus asa. Ko ghase???????? 😅
Terus tercabar mak rase kau!
Jeling terus bangun.
Terus lambai dak banquet tu " dek anukan bendealah tu. Ketat! "
Hahahahahahaha maka berjaya laaaaa.
Tapi sempoikan anak aku bagi ayat macam tu.  Mana lagi copycat ayat mama diaaaa la😂

Ok dah sambung pasal taman buaya tu.
On the way balik tu.  Tak lalu highway.  Nak lalu kulai aje nanti.  Terus cakap dgn en abe jom pergi taman buaya tu.  WaZe terus sampai.

Kalau korang nak pergi just taip aje kat waze je TAMAN BUAYA TELUK SENGAT.  nanti dia bawak la ko ke destinasinye.

Masok adult rm8.
Budak rm4.

Kat sini lagi better aku rasa dari tamab buaya melaka tu.  Dahle harap kawasan aje macam beso.  Tapi buaya nye alahaiiii macam ala² zoo johor jugak.  Sikit dan alahai buayanye membuta aje.  Takde aktiviti atau ape² yg fun.  Kat sini dah la buayanye ramai.  Lepastu ade la buat aktiviti  kasik makan kat boya² tu.  Gerak² kan boya tu.  Tapi entahla ek.  Tak taula kot time aku sampai tu time ramai orang,  maka adw aktiviti.  Kot la time tu aku 4 beranak aje.  Mungkin kosa jugak dia bak buat semua tu.
Tapi yang pasti memang baaaanyak gile boya kat sini.






video

video

video
video

Video ekceli baaanyak gile.  Malas pulak nak tunggu dia loading.  Maka tu ajela letak kat sini.
Yang lelain same je kot😅








Fuhhhh panjang kali ni cerita ya. Semangat aku update lalu henpon ni.  Gigih.  Entah ape saka rajin aku ni.  Walau update jap buat keja lain dulu sementara loading.  Sambunggg lagi.  Buat keje lain lagi.  Begitula seterusnye sampai sukses.



Sep 4, 2017

Cuti sekolah bulan 8, Desaru kite

Ekceli memang tak plan nak holiday ke ape. Cume tau nak cuti panjang dari bekerja.
I is voringgggg😄
Since mami ayah pon kene hangkut dengan along pegi holiday.  Sian pulak bebudak ni 1week stay umah tepu.
So jomla kite pergi short vacay saje.  Somewhere yg dekat² dan murah😅.
Karang bulan 10, nak ke Melaka lagi.

Cari punye cari,  lastnye decide pergi desary ajela.  Stay 1 day kat Amansari. Gerak tengahari.  Cek in,  petang bole melenjan kat laut.  Lepastu boleg balik hotel semula.
Esoknya baru pulang le rumah.

Hadif + Q mana reti membosan kat rumah kan. Mak dia aje yg hover. Hahahahaah
Tak apelah. Mama paham perasaan korang.  Walau korang tak bagitau.  Jauh dalam sudut hati korang bosan stay umah aje😃
Patot bersyukur kerana mama memahami korang.


Gerak dari rumah dalam jam 11 lebih.  Otw sana dah hujan gerimis.  Sampai petang gak gerimisnye.  Ni muka budak yg dah boring kenapa kena stay aje dalam bilik ni????



Owhhh time kejadian tu aku demam.  Memang tak sedap badan rasa.  Dengan selsema.  Sakit tekak bagai.  Angkaran berjangkit dari ayah 2 minggu sebelum dia pergi holiday. Week after mami pulak jangkit.  Saing² dengan en. Abe.  Haaaa lepastu hazah berjangkit ke aku puleksss.  Syukur bebudak ni sehat sampai kehari ni. 
Mama babah dia pulak antibodi tak kuad.  Almaklum faktor usia juga jadikan badan ni dah tak kuad nak lawan virus. 

Ok ni dah sesiap nak pegi laut.  Hujan dah berenti.  Sekali sampai sana hujan balik daaaa. 


video

Cuti sekolahkan.  Ramai manusia.  Sampah pon huiiii aiiii banyak gile.  Kenot brain la org² ni. Dah per-piknik kan. Dah makan,  kemas la balik.  Ni tak bersepah pinggan² makan tu.  Dengan pempes anak main tgl aje.  Dahle tak masuk dalam plastik.  Takda kedaran sivik langsung.  Kat rumah sure manusia jenis ni pon memang pemalas dan pengotor.

video
Tak lama pon budak² ni mandi.
Lebih kurang jam 5 lebih dah gerak balik.
Masok desaru yg open to public ko kene bayar rm6 ye.  Itu include ko nak bilas badan nanti lepas mandi laut. Kate en abe air dalam toilet dah kuat dan laju. Kire worth it la kan ko bayo 6 hengget.  Then mandi anak beranak dgn air kelajuan tahap memuaskan.  Tidak la nak mandi  nanti,  air alahaiiiii air kencing Q lagi laju😁.

Lepas aje dorang semua bilas badan.  Terusla balik untuk cari makan malam pule.

Tapau ajela.  Time pon dah nak maghrib.
Malam just lepak kat bilik.  Esok pon takdak plan lagi.

Plan last minit.  Kemana?  Aaaaa nanti yeh sambung untuk next cerita😉

Aug 30, 2017

Happy belated birthday ayah mami

Takde ape yang hepi melainkan kalau kite dapat hepikan hati orang yang kite sayang.
Aku harap aku dapat hepikan semua orang keliling aku sampai akhir hayat aku.

25/7/17 besday ayah
7/8/17 besday mami

Tanya dorang nak hadiah ape.  Memasing semua kata tamo hadiah ape². Just nak doa dari anak² yg solehah aje.
Ok fine...  Doa tu tiap² hari memang dah hadih utk mami ayah jugak mak abah mertua ku.

Since dorang tamo ape². Kite belanja makan ajela.  Lagipon menjak aku dah berenti dr UEM ni dah lama tak bawak dorang pegi makan luar.  😊

Tak mengapala kan.  Ade.  InsyaAllah ade rezeki akan datang tu lagi besar.  Lagi meng-hepikan hati mami ayah.

Selamat hari jadi mami ayah.
Walau mamiayah tak baca pon blog adik.
Doa sorang anak takde lain dipanjang umur mamiayah,  sehat tubuh badan,  dan dijauhkan mamiayah dari bende yang tak best.

Adik along, menantu dan cucu² sayang mami ayah


Doakan adik sentiasa yeh mamiayah.



Geng Makan

Setting dah lama.  Eh lama tak lama la jugak.  Ni pon ade yang pending tak keluar lunch ngan orang sepatotnya aku deal untuk lunch bersama.  Nantila lepas² dah settle sepatotnye kekish roger korang ye.
Ni kali dengan #gengmakan.  Lunch kat nasik ayam talib. Jumpe bebudak ni macam biasala. Tak sesudah gosip pasal bos. 😁
Upsss bukan bos akula.  Bos dorang la.
Geng makan pon dah berpecah sekarang ni.  Memasing dah ke department lain. Cume akula yg jauh terpelanting membawa diri.
😂

Dah la layan gambo yg sempat snap.
Gambo snap banyak. Yang moleknye tu aje.  Rase sendiri molekla. Hahahah



Dah jumpe ni mana reti sejam kauuu.
Harus terlebih². Mujur sedar diri.  Kalau tak sedar diri ade jejak sampai jam 4😂

Nanti kite dating lagi ye geng makan😉


Jul 27, 2017

Ex landscape beraya

Ingatkan dah tade yang sudi.  Ropanya masih ade yg sudi.  Alhamdulillah.  Orang nak datangkan. Tetamukan rezeki.  Maka kita kasik proceed ajela.
Asal dari update status facebook.  Cira tanya bile nak buat open house. Kekdahnye memang tak pernahla buat open house bagai.  Engkorang nak datang beramai rami sile la roger.  Bole la aku masak sikit². Ehhh bukan aku la yg masak.  Means mintak tulun mami yang masakkan. 😁
Since dorang je pon yg datang okla.
Meni of the day spegeti + rendang ayam sama nasik impit + naget.
Bebudak yg sama la jugak yg datang.  Cume last year cira, fikri ,wak n suri tak dapat datang.  This year more merrier la.  Cume kril n pak andak je tak datang.











Tetamu paling awal datang patin n ervina. 
Last sekali orang yg datang jen.  Itupon kene paksa datang.  Kesian dari pasir gudang datang semata² kenss 
Takpela kate sayang kak neli kenss.  Bukan selalu pon 😄

Penuh rumah gamaknye malam tu. Memang haru biru. Tau ajela perangai budak kan.
Aku bebudak main mainan anak² aku.  Aku ok aje.  Asal dia main elok². Takdak baling². Okla. Tak perlu la risau. Yg aku risau jenis yg tak reti diam macam dedek.  Lepastu tangan dok mencuit sana mencuit sini.  Aaa itu i is kenot. Hahahahaha

Paling hepi si dedek la.  Ramai geng dia. Ade yg tamo balik ponnn hado. Kes tak puas maen beskal. 😅

Apepon.  Tenkiu guys.  Sudi datang.  Sudi jengok lagi iols kat sini.

Next year ke bebile ke.  Meh la jemput dtg lagi.



I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!