Jul 20, 2017

Q turn to 5!


Ya ampun! Belum update lgi ropanye ye. Dah letak kat IG maka kat belog teros aku lupe jahh oi!
Ni sementara rajin aku update la laju laju. Kang pending lg. Memang ade sampai tahun depan la gamaknye. Silap silap memang terkubur la ceritanye. Ala bukan celebrate ape pon. Gitu gitu je. Makan makan. Potong kek hepi kan hati budak manis tu.

Stop jap eh. Nak layan mami ayah aku bekpes jap :)
========================================

Ok sambung balik.

Besday dedek kan bulan 5 Jun. Maka date dia tu memang time cuti sekolah. So namanye nak celebrate kat skool on time memang kirem salam la. Since last year pon tak sempat nak celebrate dengan kengkawan kat Starlight. This year ingatkan bole la dia potong kek sesama kawan sebelum cuti sekolah tu. Silap aku jugakla tak tanya teacher kan. Bajek last day sebelum cuti tu kena sangat time dia. Beli kek. Buat gudis. Gudis pon tak sempat nak snap. Eh tak sempat ke aku lupe nak snap. Entahlah. Sampai time aku bawak gi skool, teacher tamo terime kek tu. Alasan dia this week full dengan celebrate besday. Setiap hari kek & junk food. Owhhh isi gudis tu ku letak susu dutch lady, kek apolo dgn adela gegole sebiji. Bile teacher tamo received tu aku cakapla takpela. U bagi aje. Gudis nikan untuk balik rumah. So nanti parents pepandaila nak bagi ke tanak bagi. Up to parents.
Seboleh bole memang teacher tamo amek. Aku cakap takpe. U bg aje. Teacher kate parents komplen kerap sangat makan kek. Ek elehaiiiiii. Sabooo ajela aku mendengarnye weh.
Lastnye teacher amek la jugak gudis tu. Tapi kek dia memang tamo amek.
Hah ko! Dahla kek aku beli 1kg..Beso. Alahaiii sabo ajela aku. Takde rezeki dedek nak potong kek sesame kawan. :(

Lastnye simpan kek tu. Tunggu kazen dia balik hostel. Meriahkan suasana potong kek.








This year kan bulan 6 adalah bulan puasa. On the date 5/6,potong kek lagi sekali sesame kakak sepupu :)

en abe aje bagi hadiah pade dedek. Control car. Dedek ni kan suke main kereta.
Mama?
Cukupla mama bagi hadiah kaseh sayang ^_^















Nahhh aku belanja video.Maafkan suara memetir tu ye :)


Sayang mama babah.
Selamat hari lahir yang ke 5.
Mama sentiasa doakan Queshairy sentiasa dibawah lindungan Allah.
Moga Q berjaya dunia akhirat.
Mama babah abam semua orang dalam rumah sayaaaaang dedek budak manish=)


Kehidupan

Aiceh. Tajuk tak boleh blah kan. Hari ni ada rajin sikit nak update blog lalu lappy. Tak keje hari ni.
Semenjak resign dari tempat lama tu, hati aku ni sebenarnye dah tak berapa nak bekerja sangat. TERPAKSA kene jugak kerja sebab mikirkan hutang still banyak lagi, Mikirkan tak nak putus kasi duet kat mami ayah. Mikirkan ade kehendak sendiri. Kehendak sendiri tu bukan ape. Lebih kepada nak makan itu ini. Rasa nak makan tu aaa bole je terus beli. Tanpa mintak permission sesape atau perlu tunggu duit dari orang lain. Nak beli tudung lofa ke Donut ke Duck ke senang ade duit sendiri.
Lagi satu kalu tetibe sekolah abam ade suruh beli buku atau ape apa aje berkaitan dgn sekolah, aku tak perlu mintak kat en.abe. Senang kata bile time perlukan duit time emergency aku ade aje.

Bile kenang balik, aku kerja ni pon macam ade tak ade. Nak kate shopping sangat selalu pon tidakla. Cume bab kasik mami ayah & emergency tu selalu la.

Pikir punye pikir, kehendak nak jadi surirumahtangga tu lebih kuat. Mengenangkan aku kerja ni pon asikkk la cuti ken. Ade aje masalah problemnye. Kejap diri sendiri, kejap anak,kejap mami ayah, paling teruks alasan atok tak sehat. Rase macam nonsense. Tapi itula kenyataannya. Tu antara sebab yg kuat sangat nak dok umah.

Haihhh. Bile dok termenung sendiri. Rasa berdosa.Pasal macam tak yakin dengan rezeki Allah bagi.
Astaghfirullahalazim!

Nanti sambung balik la bebel. Kalau rajin InsyaAllah :)

Jul 16, 2017

Hari raya 2017

Lagi berapa hari je syawal nak habis.
Baru hegeh nak tepek gambar sebagai kenangan.  Bukan ape.  Update makai henpon ni tak berape feel.  Selain asikla typo.  Walaupon pakai pc pon boleh tahan banyak typo-nye. Pakai henpon ni selain typo,  ada gambar yg tak appear bile baca kat pc.  Tapi kalai baca fon insyaAllah dia keluar la.
Tak apela. Pasal malas bukak lappy,  rajin je aku baca belog korang lalu henpon.

Nahhh ni update gambar raya 2017.
Macam biasala.  Raya dirumah mami raya pertama.  After sembahyang,  barula balik kampung untuk tengok tok mad.  Lepas tu barula pergi raya ke sebelah mak² sedara ayah aku kat benut,  pontian.  Menjelang petang baru la balik ke rumah mentua.

Raya first ni tak banyak gambar snap.  Tak sempatla.  Pasal memasing bz.  En abe bz setting kaki kamera.  Snap² gambar family along n mami ayah.  Lepastu dah nak gerak balik kampung.  Sudahnye memang tak sempatla nak snap gambar anak beranak.  Kalau ade pon ade la sekeping 2. Yang mana muke aku tengah berangin😁.

Gambo dua beradek ni pon mana yang dan je.  Lepastu dah hilang si abam ni.  Asik main dgn kazen dia si bab tu.  Dedek takda geng la.  Maka dia memang sentiasa dgn aku jela.  Kalau abam mmg tak nampak muka la dia. 

Ni anak² sedara aku.  Dah besar n dah anak dara pon.  Sorang masih study kt kolej vok.  Sorang lagi spm this year.  Sorang lg pergi kubur dgn abam. 

Macam biasala port amek gambo. 
This year macam kelam kelibut sikitla. 
Entah kenape.  Tak sure.  Aku pon tak paham. Acana macam ehhhh semua tak sempat. 😐

Ni gambar sefamily. 😂 
Dalam kereta ajela sempat snap. Kesian.

Ni laaaa makanan raya pertama yang ditunggu². 
Burasak in the house!!! 
Tp this year nenek yg selalu buat tu tak sehat.  Tak bole bangun. Kesian dia.  Syukur ade anak² yg stay bersama.  Maka terurus la sikit beliau. So yg masak untuk pagi raya pon anak n menantu beliau. 
Bile bukan air tangan yg selalu masak tu.  Feel dia ade lain sikit.  Maka time aku pon makan tak berapa banyak.  Apepon tetap alhamdulillah.  Bole lagi makan burasak bugis 😄.

Dalam feel tak feel.  Licin jugak la aku makan😅.


Muka memasing kekenyangan 😃. Alhamdulillah.

Ohhh ade 1 yg proper nampaknye.  Time dah nak balik dari rumah nek timah 😊.

Last rumah untuk raya pertama.
Rumah sepupu mami.
Rumah klasik😃.



Ok dahhh tu jeee untuk raya pertama.  Raya Aidilfitri 2017. Alhamdulillah.  Muge jumpe lagi ramadhan n syawal tahun depan.

Untuk korang,  yg baca belog aku ni
Selamat hari raya aidilfitri.
Maaf zahir batin.
Mana yg ade kat Jb,  jemput raya ke rumah.
Rumah aku sentiasa open dari jam 8 malam sampai 10 malam😆



I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!