lil brader ~ Hadith Queshairy bin Hanafi


nak story detail time peknenkan adik bebeh aka bebeh Q kat sini...

mandangkan tahun 2012 umur aku lakik bini dah mencecah 31 tahun...
dan dadif pon nak cecah 3 tahun...ade baeknye iols menambah ahli kuarga yg baru....

tau aku peknen seawal 2 minggu....mmg dah bajek....
dan bajek aku mmg mengena...alhamdulillah.....



hasil test air kencing pon tak berape terang lg.....bile dah double.....aku pasti...
ianye adelah konfem!!!

buat buku merah pon bile adik bebeh dlm perot dah 3 bulan...


dan....seawal pekenen...takdelah berape nak muntah sangat....cume time after bekpes...asal makan...kuar balik..asal makan kuar balik....peh tuh ok...dan tak berape ingat sampai month keberape morning sickness aku tuh....

cume peknen kali nih....yang aku paling ingat....mmg tersangat la suke bende yang manis2....semua bende pon aku nak manis...dan semedang lapor manjang..sampai lakik aku pon naek pening nak melayan aku yg asik nak melantak saje....

juge...peknen kali nih...aku tak suke berjalan..malas! malas dari semua tiap sudut...
malas nak bersiap..malas nak bermekap..malas nak berjalan..kalu boleh....
kalu kuar berjalan..nak naek wheelchair saje...


dan..peknen kali nih jugak..perot aku membesar dengan jayanye!...
juge..berat badan aku pon menaikkan diri dengan semangatnye.....dalam 3 bulan....
berat naek sampai 3 kg...huh!!

paling menakotkan...bile sampai 5 bulan...aku asik kene repeat minum air gule..hohohoho....dan2 tuh...baru aku rase insap....dan serta merta bole kawal selera makan bile dapat tau hasil minum air gule tuh....=)

peknen kali nih pon aku dapat kawal diri....no emosi2...adelah sikit emosi....
cume tak nak terlalu memikirkan...dan terlalu memfokuskan emosi tuh.....pengalaman lalu bebetol mengajar aku supaya lebih kewl.... dengan harapan bile adik bebeh keluar...
idakla banyak ragam...idakla semedang asik nak melalak....

big brader pulak....betolla kate orang2 tua kan..
bile ade adik dalam perot emaknye....perangainye....ya ampuuuunnnnn....mmg mintak up kesabaran tuh.....sampai naek senak2 perot aku bile naek hangin dengan dadif.....


kedua kalinye menjengah adik bebeh....


time nih dah 6 bulan kot....dan time nih dah tau ape gender adik bebeh....tp time tuh..masih lagi mengharapkan satu keajaiban berlaku...hohohohohoho....


perot aku nih...time awal2 tuh...memang naek mendadak2...sampai suar baju semua seawal 
2 bulan langsong tak boleh pakai....tp bile dah mencecah ke 8 bulan...menten....tak terlalu kecik...tak terlalu besar...comey2 gitu...


time 9 bulan nih...mmg dah start mengah2 la.....peknen kali nih...
sakit kat tulang punggung...memang maha heibat....
siap request same en.abe soh beli tilam baru lagi....
pasal tak menahan sakit kat atas punggung tuh time baring....
tenkius hubs!!!
♥ u!!


jenjalan....makan2....last day untuk makan sedap2.......

kalu tak salah aku....3 hari b4 keluarnye adik bebeh...3 june 2012....aku memang berjalan sakan kat mall..turun naek mall..sampai kaki bengkak2...dan time nih...mmg dah ade tande darah keluar...tapi mandangkan sakit takde rase..maka aku buat dekkk je la....lagi 1 mmg mommy aku dah kate.....tande tuh cume "menunjukkan" saje...but still berhati2 jugek la...

4 june 2012..memenuhi kehendak tekak sekali lagi....ini bebetol last punye...
teringin nak makan laksa penang.....pegi berjalan kehulu kehilir kat pasar malam....

5 june 2012 - 2.30am...

bangun kencing......cun2 nak baring semule....bushhhhhh.....
air ketuban teros keluar melimpah2...ceaaa...melimpah ke??....boleh tahan la......
abes basah lantai dan cadar tempat aku duduk tuh....kejut en.abe......
lalu en.abe kejutkan mommy aku....mommy same en.abe soh pi klinik...tp..
aku berkeras tamo...dan tamo pegi..pasal...aku tak rase ape sakit pon langsong.....
dalam kepale otak aku dah dok terpikir..kalu pegi nih saje aku nak menempah maut...
untuk seluk dan diseluk...owhhhh..lemah semangat teros bile ingatkan bab seluk2 nih.....

atas kedegilan aku tuh......esok pukol 10.30am barula hegeh2 nak pegi klinik...itupon..
pasal aku tak tahan bace komen2 dr status facebook aku....
anyway tenkiu frens about ur concern!!!

sampai kat klinik....mak bidan ngan nurse tuh nanye aku kenape.....bile aku jawap....
"air ketuban dan pecah".....kelam kelibut nurse2 sekelian.....

dah kene bebel2 psl dtg lambat....seluk2 dah 2 cm bukak......
skali dokter yang biase dgn aku tuh takde daaaa...pergi conference kat sabah nunnn disane...
yg ade dokter ganti.....uhhhhh...panik sekejap iols...halemakkkk.....
bes tuh camno nak beranak nih?????? ahahahahahhha...

skali mak bidan tuh kate... 
"dunt wori.....dokter ganti nih dokter pakar dari hospital sultan ismail"........ 
sikit la lega iols bile dah dgr mak bidan kate gitu....

pukol 1.30pm...dokter pakar bius pon datang masokkan epidural.....hohohoho..
ini lagi 1 hal.....tah nape....
seksa benar nak masokkan jarum kat tulang belakang aku nih.....
siap bleeding bagai...tp syukur...tiade ape yg tak best berlaku....

epidural kali nih...mmg kaw2 laen time beranakkan dadif......
setiap kali contraction tuh.....mmg aku dapat rase.....cume mungkin...
kalu takde epidural...entah macammane tah ropenye...
sebab tuh kali nih punye admitted....takde snap2 dari en.hubby...pasal....
aku gile tak tahan sakit kontraksi tuh.....meleleh2 air mate keluar.....
yang lagi kuat tak tahannye tuh...bole en.abe tanye "nape nanges yang"....hok aloh...
rese nak bg penampor pon ye...nak marah pon ye...nak teranjang dia pon ade jugak....
tp bile mikirkan aku nak dipermudahkan beranak...maka...
aku teruskan ajela sedu sedan aku tanpe jawapan.....

bile tengok jam dah pukol 3pm.....kontraksi aku makin kuat...selang 5 minit....
sangat heibat aku rasekan......dapat rasekan kepale adik bebeh seakan nak keluar.....

3.15pm...alat2 untuk mengankang siap2 dipasang....

tepat 3.30pm.....dengan 3 kali push...dengan sokongan en.abe kat belakang aku...dengan sorakan merrier dari nurse2 sekelian....Hadith Quesyairy selamat keluar dari rahim aku.....alhamdulillah.....dan meleleh lagi air mate sekian kalinye....akhirnye....
dapat jugak aku merase normal.....yawwww...heibat....dan heibat...
itu aje yg aku dapat decsribekan bile suksess beranak normal...

bile dokter tunjuk..."puan...ini baby boi puan...ini birdie dia",,,,ahahah,,,
aku gelak....en.abe sempat kate..."kawan dadif gadoh nanti yunk".....

alhamdulillah....5 june 2012 ~ 3.30pm ~ 2.59kg
pakar perbidanan perdana.... 
Hadith Quesyairy bin Hanafi 
 keluar dengan selamat dan sempurna sifatnye....


syukur kepade Allah S.W.T indah dan sempurna ciptaan tuhan....

cume...1 je kot..aku tak dapat terime hakikat.....
adik bebeh nih kulitnye tak berape nak cerah.....


halusss sangat adik bebeh nih.....cutee sangat!...

2 hari 1 malam cek in kat klinik tuh....hari ke 2...boleh cek out...balik keumah....

seminggu after...adik bebeh kuning....itupon....hasil dari komen2 dari facebook jugak..
baru la aku bebetol perasan adik bebeh dah kene kuning...



syukur alhamdulillah....2 minggu tuh mmg aku struggle kasik adik bebeh susu badan....mmg awal2 tuh susu badan mmg best la keluar.....bile pam pon..owhhh seronotnye tgk hasil sendiri.....boleh cecah sampai 3oz....



after 2 weeks tuh adik bebeh bebas dari kuning....alhamdulillah....
hasil adik bebeh dapat kolestrum dan susu momma...

adik bebeh after 2 week tuh...mmg bagai dipam2 badannye..semangat.......
dan aku...yihaaaa...semakin susut badan....hasil dari.... 
tetekkan anak dengan sekerap yang mungkin!!!


semangat untuk tetekkan adik bebeh tuh mmg dah diterapkan time peknen lagi...
cume hati tak berape tegar la...pasal adik bebeh..kuat benau nak ngempengnye.....

maka....after sebulan aku struggle tetekkan adik bebeh.....pastuh aku hanye bagi adik bebeh hasil dr pam saje....takde bagi direct lagi....kosela aku nak nunggu.....asal lepas aje...melalak..asal sumbat..tertido...ahahahaha....

maka itu..adik...sile hisap dr botol ye....no more tetek2.....kosela momma nak.....

haippp..korang yang bf anak....jangan nak kerek sangat ye....
bukan makne aku tak df kan anak...aku tak sayang anak ye...teori itu salah same sekali...
dah tentu aku yg ngandungkan dia..beranakkan dia...takkan la tak sayang....
cume aku tamo anak terlebih2 manje...asik nak ngempeng..apaaa pon tak boleh.....

tp itula.....hasil pam semakin merundum....lastnye..aku give up...teros kasi fm saje....
mane tak give up ko...skali pam...tak sampai 1 oz....padehal tiap 3 jam tuh aku pam...hasil utk 1 hari pam....kenkadang tak sampai 3 oz...

but i miss diz moment...yeahh......miss sesangat!!!


berpantang kali nih pon...kewlll!!! mane tak kool..2 minggu aku dah melantak jenjalan pegi jasko bagai...

=)


heavenn...heaven....

sebulan berpantang...seronot berjalan ke jasko tebrau pulak...

cume tak bestnye....genap 2 minggu tuh jugak agaknye hasil dok berjalan2....darah beku..sebungkal besar penumbuk tuh keluar..huyooooo......dasyat owhh rese dia...rase mcm nak terberanak skali lagi rasenye....orang2 tua kate itu darah merian=meroyan...lebih dikenali sebagai rengat....dekat 2 minggu jugakla aku sengsare akibat kuarnye darah tuh...


dan syukur jugak...big brader dadif...sayang sangat same lil brader....awalnye...
dadif seakan takde perasaan bile orang kate nak amek adik bebeh...

now...bile orang kate nak amek adik bebeh....
"noooooooooooooooooooooooo.......tak boyehhhh!"

ahahaha.sweet!!!♥♥


makin besar...makin semangat...makin cerah...dan semakin sweet skali muke adik bebeh...


 tangan pon dah ketak2...


hiii...from me..."Hadith Quesyairy bin Hanafi"...

 
latest from adik bebeh....20 September 2012 - 3 month ++ -berat pon dah 5.5kg....

alhadulillah....momma + babah + abang...sayang ketat-ketat-ketat same awak Q..





0 komen tomen:

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!