Mar 22, 2011

terpikir..

*auto publish*


whoaaa..gigih seh bonda dadif menghapdate belog hari ini..
kate nak settlekan keje..dush2...mmg la haprak!


malah gigih la pulak aku berblogwalking dari pagi sampai la nih aku membuat n3 ini... 
tadi time jalan2..terjumpe 1 belog...yg berstatus "ibu/mama/mummy/bonda/umi"...
camne nak kate ek....


straight to da point...bile aku pikir2 kan balik...aku nih agak beruntung juge...
dan patot rase bersyukur kerane ALLAH mengurniakan aku AMANAHNYA iaitu 
HADIF ADAM...
mmg aku rajin bebel kat sini..yg aku nih rajin .....emmmm..
nak kate pukul tuh idak la begitu zalim...cume tepok2 manja...like tepok sikit tgn dia...
or sometimes terlepas juge  sedas 2 das cubitan kat tgn atau kaki...
kalo dadif dah agak2 mencabar kewibawaan aku...dan...ya....
dulu aku mmg rajin menjerit pade dadif...tp sekang agak slow sket...
maybe dadif pon dah masak dgn perangai aku...dan tau camner action aku kalo aku marah...
so tiade lagi jerit2...



ape sebenornye aku nk bebel nih...owhh yah...hampir terlari dr topikkan....


walaupon dadif tuh kategori "kuat menanges" aka "gembeng"...
tp..aku bersyukur sangat..dadif tak suke mengamok lagi2 kalo ade ramai orang...
lagi2 yg begitu asing pade pandangan mata dia.....kalo dia nanges...
dia akan menanges saje...mmg meleleh la air mate...
tp tiade erti kate untuk berguling2...menanges menghentak2 kaki...
senang kate tiade action yg boleh menaikkan darah ....thanks god!


dann...dadif juge jenis yg kalo aku said no...kenot...means...
"TAK BOLEH LA...NO COMPROMISE" maka..
dia akan paham...yep..dadif akan menages tp bile kene gaya dia akan stop ngan sendirinye...


dan lagi 1 perkare yg positif yg aku notice dadif tdo on time...
tepat dalam pukol 9.30malam..dia akan automatik mengantok...
dan bile dibawak ke bilik...dia akan tdo dgn sendirinye...
kalo terlari sket timing dia...maka..lagi senangla kerja aku...
dia golek2 sikit...teros selamat melayan mimpi...dan 1 lagi dadif mmg tdo kat cot dia..
tiade erti kate tdo di tengah2...melainkan yg dulu2 la...time dadif ade "kawan"..


bersyukur sangat2 pasal dadif mmg tak pernah tunjukkan tantrum dia...
walau kekadang aku terpikir..watt daa..dadif nih..dr kecik sampai beso...
dok asikkk nanees aje.....dok bebel...bende yg tak sepatotnye..
sampai aku kene marah ngn mommy aku....


against...thanks a lot god!


dan mmg aku perasan juge..kebanyakkan nye kalo aku dok hangen same dia...
pasal dia menanges aje...well...biaselah kan....toddlers sedang develop skills...
sume mende dia nak try...
dan adekalanye mende yg dia nak try agak tak munasabah pade fikiran aku...
hah sbb tuh la dia dok nanges dan nanges...dan aku nih mmg jenis..."tak suke & tak tahan" 
dgr budak memnages....emmm....yahhh i noe...terokkan??? 
tak taula mmg dr sejak azali lagi...mmg tak suke! so...tak sukela kan...
dapat anak..pulaaakkk..mmg kuat menanges....naseb badan.....
Allah bagi aku 1 ujian..pasal dia tau aku bleh handle dadif...dann...
ALLAH juge maha adil...dalam nanges2 tuh...
ade juge part2 yg patot aku bersyukur....alhamdulillah..


dan sebab tak suke & tak tahan la tuh aku boleh meroyan...
dok menyalak kat dalam belog...menyalak kat dalam mukebuku...ahahhaha...
bile dok kenang2 balik..amendela....small matter je tuhkan..kene ubah nih....
nampaknye tmbah 1 lagi azam utk tahun 2011...




mmgla anak2 yg seumur dadif nih tgh nak explore sume mender...tp..
tak semua kehendak dia...aku rase patot diperatikan saje..
mane yg patot ditegur...tegur..mane yg patot dimarah...marah....well...
memasing punye care didikan kan...tp aku mmg takmo lebih2 manjakan dadif...
bukan tak syg...sayang amat! tp dalam syg..
kene ade tegas...



"momma saye mmg garang..bukan saje garang..juge ganas....
tp sayep ttp sayang ketat2 same momma sayep...
dan sayep tau..momma sayang kuat2 same sayep..."


6 komen tomen:

✿ etiey erywan ✿ said...

cubit2 mnja tu biasa la nyah. aku pun kdg terlepas juga kemarahan pd eysraf... kita hnya mnusia. dah ciuba jd yg tbaik tp kita tak sempurna

mummysyafie said...

kids baya Dadif mmg suka xplore benda baru. kesabaran perlu ada tuk handle kanak2 tgh lasak camni. takpe..apa pun diaorg buat...mereka still nampak comel kan

Softtouch [Hanim] said...

budak2 kan peel dia lain2...betul kata kish..dlm dia nangis3 tu ada kebaikan n kelebihan pd dadif tu tau..paling sy suka dia pndai tido kat cot dia..anak2 sy jenuhlah nk bg tido sndiri tau..danish umur 5 tahun br dia tido kat bilik dia..yg pnting sabar..sy pun mmg baran jgk orgnya.yelah bkn sennang nk mndidik anak2 nie..kita marah2 pun tp kita syg ketat2 kat anak kita kan...

~izan~ said...

ada anak2 yg tgh lasak mcm ni mmg kena byk sbr,tp kdg2 izan jd mummy monster jugak hehe..tp agak2 la kalau kita nk marah kan,sbb diorang kecik lg takot stress n jauh hati plak mereka...

comey tau hadif ni.geram tgk..bila la giliranku dpt boy hehehe

Zur@ZaRi said...

waaa... daku suker bacer entry nie... mmg menyentap ar... sbb care setiap ibu mmg berbeza kan... sekarang dadif ttp d hati bonda dier...
nanes sbb nak manjer... adam dadif... kalo dapat ketemu musti best kan...

Sidratul Muntaha said...

bebelan dan nyanyahan seorang mak.
mesti bila esok2 dia dah beso,dia dah baca..
mesti dia syahdu punya...
tpi bab sentap tu kan..
aku dah lama buang..
lantak ko ler nak ngamuk caner..
aku selamba jer..
malas nak sentap..
kang sebelum 40 dah ade darah tinggi..
adeh!!

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!