Mar 16, 2011

last chapter...dadif vs ......



killer lame aku pendingkan story dadif ngn bende yg tak patot berkawan ngan dia tuh kan...


ish2...mmg tak patot...ok la..meh la aku habiskan story mori..
idakla nnti ko kate akish nih...kate nk cite pasal anak dia..sampai la nih tade pon cite...
ok-ok..


ok...meh aku recap balik sikit ape yg ade sebenarnye kat umah aku tuh....
menurut kate pak uda dan kate mak aji yg urutkan dadif tu...
kat umah aku..ade 1 family yang mempunyai 3 orang anak menumpang kat umah aku...
dan tinggalkan anak2 dia sewaktu mak bapak dia keluar dr umah aku tuh..
kire2 dia jadikan umah aku tuh nursery la......
dan salah sekornye sudah pon berkawan dgn dadif....dan...
sebab itula dadif asik menanges bile malam..dan takot bile sengsorang...
lagi terok...bile dia mengadap ke tangga..dia seolah2 nampak sesuatu...
sambil berkate...aa...aaa...aaaaaa....
gtu la lebih kurang...
dan update yg dibagitau time tuh...
ade 3 lagi makhluk yg baru kat dlm umah aku tuh....
siap ade name lagi ko tau...yg aku igt John..lagi 2 tuh aku tak igt..
dan yg pasti menurut kate pak uda..
makhluk itu adelah kristian!


kan aku ade kate pak uda nak dtg umah utk ubat dadif...tp..
punye la banyak sangkak dia..asik tertangguh aje....
tp..alhamdulillah..pak uda boleh pantau dadif dr jauh...
dia kate...so far masih ok lagi...cume agak2 kalo ade ape2 yg urgent...
dia akan bagitau...
so...tgu punye tgu..sampaila waktunye...pak uda dtg umah aku...
itupon setelah jam menunjukkan duah pukul 10.30pm...dannn lagi kesiannye...
pak uda baru aje abes selesaikan kursus dia kat hotel M-suites...konpem fenatkan...
tp wat to..


sampai2..pak uda masok..dia seolah menjengah kat area tangga...
cam tercari2....duduk...amek napas sekejup..baru la dia kate...
dia nk tgk keliling umah..


dan bermule juge operasi menghalau mende2 itu kuar....
kat bawah aje....phewww.....
adelah beberape tempat pak uda seolah2 cam menarik sesuatu...


dan saat utk menarik keluar mak bapaknye pule...ko nak tau mak pak dia port kat ane???


ahaaa....cerr..ko agak dorang stay ane????







































ahahahahha..saje je nak sakat ko...jgn straight sangat ko nih...



mendealah tuh stay kat master bedroom!!!..
bilik mommy + ayah aku..wahhhh!!! 
hebat mendealah tuuh..pandai cari port!
mmg kalo aku tdo atau melepak kat bilik mommy aku tuh secare berseorangan...
rese dia...agak laen sikit..tp pasal aku tak tau...dan mmg tak nak tau..
kat bilik tu mmg something wrong some where..wat bodo aje la....


bile mendealah tuh dah dibawak kuar...
time utk ubatkan dadif pulak...dan itula yg sgt penting!!!
 pasal anak menang tuh udah menjadi kawan dadif!!!


bile dah diubat...dadif aku pegang...
aku berdiri mengadap 
tangga...dadif ko tau ape reaksi dia...
dia menbongkok kan badan dia...sambil  menjengah2 kat tangga tuh...
jengah dan teros jengah...cam mencari sesuatu..
dan menurut kate pak uda..dadif tgh mencari bende yg selalu ade kat tangga tuh....
ko rase ape yg aku rase???? phewwww..
hanye ALLAH je yg tau hati dan perasaan aku time itu..
sebagai seorang bonda kepade anak kecik yg begitu reaksinye...
musti dadif pelik..mane pegi menatang itu...selalu naek tangga...atau maen depan tangga konpem nampak muke yg buruk lagi busuk itu....


*kat tangga nih la dadif selalu cam..jeng..jeng..jeng..*


time tu hanye terkebil2 aje la yg mampu dan yg aku teringat! cer..
terok betolkan aku nih..
yahhhh i noe...


teros mintak pak uda pagarkan umah....
mudah2an ALLAH memberkati usaha aku sefamily...
selain bersolat...membace al-quran dan yassin...


dan tepat pukol 12.00am..pak uda kate...
laluan kat tepi umah aku tuh mmg agak panasss sikit...emmm..
maybe..pasal dulu pon sebelom menjadi perumahan..
area situ mmg hutan belaka...so nak tak nak...
kene accept jugek...yg itu mmg tempat dia...
dan lagi kelakarnye..menurut kate pak uda...
mende2 yg lalu kat tepi umah aku tu...agak pelik..
kenape bende yg dok menumpang kat umah aku tuh udah kene keluar...
dorang seolah2...ber sok sek...sesame sendiri


*laluan ini la tempat mereka2...*


haihh..entahla...susah utk aku percaye..
tp mungkin itu adelah kenyataan yg perlu aku terime....
pasal dah terjadi pade anak aku sendiri...
wallah hualam...


dan..alhamdulillah...lepas aje berubat...dadif ok...
mood dia tenang..malam tdo..ade juge nanes bangun nak susu..
ade kale subuh baru bangun nak susu...
dan idak la nanes cam sebelom2 nih..nanes..tp mate pejam...
kasik susu tamo..kasik air tamo...yg mau angkat dia...
tdo sesame ngan dia...pastu bukan senang nak soh dia diam kalo dah letak kate tgh2...
kene pelok ketat2...sambil bace ape2 yg patot...


tp itu pon aku rase cam bertahan sebulan dua aje..pastu cam balik semule...
tahla...tp tak seterok yg itu la..


bab tuh aku agak sensetif bile dadif dok asik nanges...nanges dan nanges! 
kepale otak aku spt udah diset....hah...dadif musti kene kaco...wat da.....
aku sentiase mohon pade ALLAH..amponkan dose aku...
jike aku terlalu taksub dgn mende2 gtu..entahla....


wallah hualam bi sawaf....


so finishla citer dadif  dapat kawan yg hanye dia aje yg nmpak...


tp aku igt aku kene cr juge la ape2 pendinding utk dadif...
mandangkan dadif nih cam senang mau nmpak2...lagi...
bonda same babah dia..tak sedor2 diri..kalo jalan...balik memalam..
bagai idak ade anak kecik...



mudah2an ALLAH sentiase melindungi anak ini....ameen-ameen-ameen...




7 komen tomen:

sumimie said...

salam..cuba cari cd ruqyah
ayat ni mmg pendinding dr mende kita tak nampak tu

@e_da said...

huhu..akish ida baca entry ni pasmagrib... meremang gak bulu roma.. seram gak kan.. sian dadif.. jgnla memenda tu kacau dia lg.. dah kenakatb anak buah eida tau betapa risaunya hati akishh bila anak nangis tak berhenti.. mcm adik ida dahn taktahan dia menjerit suh benda tu kuar sebab anak dia menangis mcm x cukup napas.. mana mak paknya tak naik angin anak kena kacau kan.. untie doakan dadif pulih segera tau.. dadif kuat okehhh

mamalieyna said...

Ya Allah..menyeramkan pengalaman awak ni ye...harap2 dadif ok skrg..mintak jauh la 'kawan'dia tu..jauh2 jgn datang lagi..Ya Allah..take care...

Softtouch [Hanim] said...

adui kish..naik bulu roma bc cite kish ni..budak2kan mmg nmpak bnda2 halus ni..semoga xdelah bnda2 tu kaco dadif..sian dia..

sharEna said...

cam seram je bace cerita nie. imaginary friend klu kate org putih...huhu..

naurah klu dia dok bye2 tiba2 pon kdg2 dh rase seram. ntah bye2 sape kt luar tue. pastu dlm kete dok main cak-cak dgn seat kt belakang. sape siot ade kt belakang tue? jeng jeng jenggg

anie said...

seramnye bace..
tapi budak kecik mmg selalu nmpk dr kita..
apa2 pun hopefully pasni xkacau lil dadif da...

Lieya said...

Syukur Alhamdulillah dah ok budak dadif ni..

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!