Feb 9, 2011

kalo anak nanes @ mengamok...


aha....killer kentang...hari nih update...vaaaa..macam hebat....mentang2 baru dpt BE baru...
so semangat utk berupdate...waaalaaaa


ekceli....aku ade bnyk bende nak share2 ngan ko-ko-ko..


tp..mandangkan...sometimes mood ade...aku bz...
bile aku free...mood pulak ke laut danga bay...
dan paling tak dan skali..aku tak sehat....
tp..kali ini..aku cargas...pasal..ade BE baru...ahahahahah
*balik2 itu aje yg dikecohkan*


aku nk share ngan korang yg ade bby @ yg bakal ade bby @ anak2 sedare korang ...


aku dpt info nih dr emel yg org bagi kat aku..dari Hanis Amin....


mengenai bby menangis...siyesli...anak aku Hadif Adam tuh...
mmg menguji jiwa dan raga...tp..mmg worth it!!!
dari dia lahir sampai la ke ni...mmg kuat menangis...
tu psl aku ade kate..aku tak dapat nak menikmati time2 dadif newborn dulu..
mandangkan aku kene angin meroyan stage 1 dulu...tu la angkaranye...
kuat menangis..
yahhh...maybe aku first time jadi mother...so...ilmu tuh kurang....
dan sekang aku tgh gigih mengumpul ilmu supaye aku tak jadi cam dulu!
sgt terokkan aku nih?? 
sian pade anak aku..dan sian juge pade en.hubby....


*rindu amat bau hadif time lahir dulu...rindu amat mau poloks2 same dia* sigh =(


ok stop story pasal aku meroyan dulu... berbalik pade cerite yg aku nk share...


dalam emel ade kate...dia ade mendapat tips dr rakan dia...
kalo anak menangis ...bacakan surah al-Insyirah...
Alhamdulillah, bukan sahaja menenangkan
bayi tetapi juga orang yang menjaganya.... 
tepuk belakangnya sambil bisikkan surah ini ke telinganya.....
ulang-ulang surah ini sambil berdoa.


Walau bagaimanapun, ayat al-Quran ni bukanlah tangkal atau jampi, ia
perlu difahami maksudnya supaya lebih terkesan di hati. Jadi, mari kita
lihat maksud surah al-Insyirah.


1. (Wahai Muhammad) bukankah Kami telah lapangkan dadamu?
2. Dan Kami telah ringankan bebananmu.
3. Yang telah memberatkan belakangmu.
4. Dan Kami telah angkatkan namamu (di dunia dan di Akhirat).
5. Sesungguhnya selepas kesukaran itu kemudahan.
6. Sesungguhnya selepas kesukaran itu kemudahan.
7. Oleh itu apabila engkau telah selesai dari kegiatan-kegiatan hidupmu,
maka usahakanlah kegiatan yang lain pula.
8. Dan kepada Tuhanmu tumpukan perhatian dan minatmu.


amalkan sentiasa beri pesanan sambil usap kepala bayi. 
Tak kira semasa menyusu, bermain atau tidur.


Yang penting kebergantungankepada Allah ...


kite berusaha....jike menjadi..alhamdulillah..jika tidak....kite usahakan lagi sampai berjaya....
itu la yg sekarang aku sdg usahakan....

insyaAllah...




16 komen tomen:

MAPPIAU said...

huh penah kene meroyan? huhuhu takuit. dulu time pantang nasib baik tak kene meroyan dah la perut kene belah pastu irfan pun mase dalam pantang kuat nanges gak nasib baik boleh handle hiks. tapi tensenn oooo

eh dadif mase baru lahir macam anak cine laaaa kiut meh hihihi

cik puan akish said...

ye mappiau...tensi amat..ngna ank asik la melalak..en.somi keje...boring lagi dok umah...

boring ngan sakit kene belah.. tu psl jadi cenggitu!!

ohoo..dadif time newborn..mmg sejibik macam anak cino!! mate sepet..putih melepak!!!

wahida said...

insyaallah...teruskan berusaha dan tawakal...byk pengorbanan awak ni...besar pahala..bersabar ye...

cik puan akish said...

yeah...itula sdg dilakukan....

alhamdulillah....

tetibe kalo dadif lupe daratan...wajib kene smack down dgn mommanye///

=D

ღnFashyaღ said...

akish,surah ni lah yang fashya bace hari2 dekat Husna masa dalam kereta nak hantar die g umah BS, tiup dekat ubun-ubun. alhamdulillah, dia okay, kalo hantar die kat umah Bs die ok, tak nangis.

Pastu pujuk sambil doa dia. ckpla, husna duduk umah mak ye, ibu nak g keje, makan bubur ibu buat, minum susu ibu ye, jangan nakal2.macam 2la cakap ngan budak kecik tu. dia pandang je muka kita.

hihi, panjang pulak komen.:)

cik puan akish said...

ye??

aiseh kite yg terlamabt...

takpe..akan digigihkn lagi...

=)

~ayu.oyie.yuna~ said...

Hai cik puan akish ;)
huhu..anak ai pun kuat nangis gak.. alhamdulillah, MIL pun suh amalkan surah tu bebanyak..(",)

cik puan akish said...

owh ya???

emmm....nmpknye daku yg ketinggalan...

=(

✿etiey erywan✿ said...

serius kena meroyan? entry please. hehe.. nyibok je kan? thanks 4 da sharing.. :)

cik puan akish said...

etiey...yeah...tp tak yg terokla....baru stage pertame...dan....kerane itu...kite hempas dadif kat katil dia...

syukran2 takde ape2 terjadi kt dia..

time tuh en.hubby ngam2 balik keje..teros amik dadif.....

n3 yah..adoila....sedey bile dikenang2...

=(

lina said...

salam - surah al-Insyirah sgt bagus diamal kan taip2 mlm @pun masa baca kan saje pd anak2....Insya Allah pasti ada manfaat pd anak2 :)

Intan said...

Ye ke akish kena "meroyan" dulu...huu huu...cam mana pengalaman akish time tu ye?

Dulu masa pantang pon Intan takut gak kalau kena mende nie coz time pantang tu takde org jaga just me and hubby berdua je...Alhamdulillah takde apa2.

Thanks ye for sharing this info...inysa'Allah akan di praktik kan :)

Zur@ZaRi said...

good sharing...

baguih nyer ilmu nie... da ader pengalaman so pas ni kompom pandai nak handle kan.. zura dulu dalam pantang bukan adam yg meroyan.. zura yg kuat nanges sbb kena pantang kat umah mertua.. sakit hati yg teramat sgt... sakit sampai hari nie!!!

Lieya said...

Petua utk aku akan dtg nie, simpan simpan. Hahahaha

@e_da said...

tomeynya dadif masa baby.. putih mcm anak cina laaa....

cik puan akish said...

eda:dadif mmg putih time bby...sume kengkawan kite kate nape ank ko leh putih sgt ni...

ciss sentap disitu..hitam sgtkah aku nih...

hihihihihihih

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!