Feb 18, 2011

gangguan...atau terganggu...



salam morning uols.....


*_________________*

pagi ini..hati bonda dadif ceria meria...
walaupon dalam hati ade sket gusar..dan ade sket kusut...
mandangkan hari ini adelah hari jumaat...
sabtu ahad adelah time utk merehatkan diri...walauuuupon...
time weekend itu adelah time menjage drama king full time...
mandangkan time weekendlah hari off utk tok ma lil dadif ......


so yom..teroskan pembacaan anda hingga ke ayat yang terakhir! 


seperti yg disalakkan 2 hari lepas...pilih2 tajuk...postponed2...
dan ok..
hari ini aku tunaikan ape yg aku tuliskan semalam...


cerita ini adelah sambungan dari 2 n3 aku yg lepas...
aku malas la nk carik balik..
kalo korang rajin...ko bole la cari...
so kalo ko tau cerite dr awal...
so bile ko teroskan pembacaan kali ini...idak la macam..
eh....emmmm..ye ke...adeke..begituke....
hah somethin like dat lakan....
so ko takdela cam feeling2 ala2 konpius...


nih lagi 1..korang nihh...ingat aku ade ke gambo2 hantu ke...
kuntilanak ke..pocong ke..ape ke...haihh...korang nih.....
pikir yang bukan2 aje...
mandangkan korang nak tgk juge...gigih aku carikan ye....


.


.


.


.

.


pica aku kaut dr en.google


ok...series2....


macam aku bebelkan dulu...lil dadif mmg sorang bby yg kuat menanges...
mmg aku ngaku..mecabor killer jadi momma kepade dadif nih...


tp..yela...aku pegang kate orang2 tua...
takpe..dia baby lagi..nnti dah beso..
kurangla nangesnye tuh...


tp..bile makin beso...makin lame dadif menjadi sorang toddler yg penakut...
dr segi ape pon...tamo tgl sendiri...tamo maen sendiri...
walaupon aku ade depan bijik mate dia..cume jauh sedepa / sejengkal dari dia..
dia ttp menanges...dan lagi teroknye..tiap2 malam..dadif akan menanges...
dalam keadaan mate terpejam....dan....
time dia statik..kol 12.00am...@ 1.30am last skali kol 4.30am...
bile bunyi je tahrim...atau menjelang je suboh..dadif lene..selena2 tdo dia...
aku penah la juge try tdo bersame ngan dia..pon...tdonye lena....aneh..
itu yg cam...emmmm...thinking2...


dan menguatkan lagi istinct aku..sebagai momma kepade lil dadif...
bile kiteorang = aku + hubby + dadif tdo kat umah MIL...
dadif punye kerekter berubah...tdo pon senang...buai tak yah enjut pon...
still nyenyak tdonye...dan boleh dikire nangesnye tuh....
malam...kalo perot dia kenyang...suboh baru dia nanges nakkan susu....
dlm ingat2 aku..dadif start gtu dalm umor dia 6 bulan lebih...


pernah la juge aku try carikkan air penawar...
dia tdo bacekan ape yg patot....ok....tp..dlm 2/3 hari kemudian balik semule ke asal...
dah berhempas pulas aku usaha...last choice...
aku bwak dadif g urut...kasik spa dia punye badan...kotla kan..badan dia letih ke...
ade urat yg tergeliat ke mandangkan lil dadif rajinla benor jatoh....


bawak kat tempat sorang mak aji nih...urut2...sume ok...
mandangkan mak aji tuh reti tgk2 kan keadaan rumah...
so aku tanye la dia...dia pon scan dr jauh...
hanye berpandukan no.umah.jlan ape...rumah atas name sape....
ko tau mak aji cakap ape??

.


.


.

..


"ade....ramaiii...kat tangga pon ade..."


aha,....dlm hati cume dpt kate...dem!!!!! 
no wonderla anak aku asik nanes aje...owhh god......


dan mak aji pon kate dia bleh tolong.....
usahe....utk halau mende2 itu kuar...
dgn bwak beras kuning + garam kasar utk tabur sekeliling umah....
igt lagi time 3 hari nak hari raye aidilfitri 2010....
mende2 tuh tak boleh disapu hingga hari ke 3...
so..melakat melekitla umah dengan garam bagai....


nak menyampaikan hari raye tuh...aku lom nampak lagi ape2 perubahan..
ye la..kite dah berusahakan...ape yg boleh buat..
adelah bertawakal kepade ALLAH...


bile hari raye aku balik MIL..
mandangkan mommy + ayah dan along & family beraye ke perak...
so umah kosong..


bile kat umah MIL...aku pon storyla kat MIL aku pasal dadif nih...
skali...MIL aku kate....biras aku...yg kiteorg panggil abg li...
pak uda dia boleh tengokkan dari jauh..dan ubatkan dr jauh mengikut kesesuaian...
malangnye biras aku tuh beraye ke KEdah bersame family...
so difendekkan story..pak uda kate...
"umah aku tuh dah umpama nursery...ade ramai yyg sedang menumpang...
dan salah sekor drnye...udah berkawan same dadif..."
owhhhh ya tuhanku...perasaan aku time tuh...hanye ALLAH saje yg tau.....


sudahnye,,aku sendiri takut nk balik umah....
lagi aku tau detail kat mane menatang2 tuh duduk..
lagila aku tak keruan nak balik umah....
aku koling mommy aku..soh dia balik cepat...
hah amek ko aku menakong kat umah MIL aku sampai 4 hari..
keraaasss!!!!
*errr..motif bold + large font itu???*


tp...alhamdulillah..ade gak tempat aku nk stay kan.....walaupon...ehehehehhehhehe...


pastu...pas raye ke 4 tuh...
appointment pon dibuat ngan pak uda through biras aku tuhla....
sepanjang nak menunggu hari pak uda dtg..
dadif tdo bersame ngan aku...dan ayat yasin mmg sentiase terpasang kat hp...s
epanjang malam....
lagi...nak menantikan kedatangan pak uda tuh..
punye la banyak sangkak dia..haihh...terpospone sampai ke seminggu juge la...
sabo lagi disitu..


sampai waktunye..pak uda pon datang......

v


v


v


v


v


v



v


v


v

v

v

v

v







aku continue hari senin la eh....kalo bokben ok....loading gambo cepat..ari sabtu ke..malam ni ke..aku sambong balik eyh????

so...stay tune...

pixca selingan dr drama king....


daadaaa..





5 komen tomen:

shima said...

laa...ada sambungan pulak.

Sidratul Muntaha said...

ko nih..
ade puas aku membaca seklai ade sambungan da!!!
klik hb kat sini

✿etiey erywan✿ said...

oh yer ker? sian dadif. tp kan rasanya budak sebaya dia ni memang penakut kot. eysraf pun sama.. tak boleh tinggal sorang,. penakut!

tp kalau dah betul apa yang dicakapkan tue.. hmmm cubalah cari jalan.. sian si kenit tu

Lieya said...

Iskk ko nie, aku dah bersungguh dan penuh tawaduk membace ko bleh sambung plak.. hadoiiii xpe2 aku tungguuu lagi

@e_da said...

huhu seram gak kan akishh lg2 kita dah tau lak mana dia duduk.. kalau ida la kan mmg penakut ni mmg tak balik umah la... sian dadif .. harap janganla diganggu lg.. terus berubat tau akishh jgn biarkan nanti melarat .. aebab cousin ida skrg anak dia umur 9 tahun.. benda tu duk kat dia kejap2 pastu taknak pi sekolah lak.. tp tgh berubat gak...

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!