Jan 17, 2011

rese2nye..2012..ok kot...tp..

hah...amek ko...title cam...ehhh ape aje akish nih....



tgh gigih ber blog walking....dan aku tejumper 1 belog nih dr belog list momma qies...pn yatt ...dan...
tertarik ngan 1 belog dokter....yg mereka gelarkan dr faryn...ape yg menarik kat
dr faryn itu adelah beliau adelah sorang dokter maternity... *upss...dokter..mahapkan sayep jike salah..dan sile betolkan*...
da best is....bnyk info ok!! pasal2 pregnant...pasal2 beranak...pasal2 family planning...i loike it!!! dan semustinye pasal anak dara kesayangannye bby aina....konpem bby 2009...

ok...dan yg benornye n3 ini berkenaan title diatas adelah...*cea..cam nak berhujah plaks* plan2 cam next year mau bg adik la pade lil dadif...ahahah...ko jgn tak tau...td otw g opis...dok berkire2 mau kuarkan lil junior tuh bulan bape...bajek2 mau kuarkan 1 januari 2012...bleh share besday ngan babah dia..upss...share juge bersame kazen dia kakak arissa....*berangan jup*



tp...bile skali aku bace kat belog dr faryn..alemakkk.....haihhh...cam.....hadoilaa....
terase balik ngilu2 kat tempat kene belah tuh...ewwww!!! siyes beb....
tetibe rase berdenyut lak kat tempat belah nih.... 
*tak tpu..betol punye!!!*

dan...ade dan lagi...baru ku tau...tak semestinye scar c-sect yg lepas tuh nmpak cantik diluar... cantik juge didalam *aku punye luar mmg cunn...dlm...wallah hu alam*..ohhhh god......
mmg pas nih aku kene jage pemakanan....siyes..aku seriau bace....emmmm... 
*sambil menaip aku tarik napas panjang ok..*



meh aku copycat sket statement dr faryn tuh kat sini...
utk ko2 yg pernah c-sect juge spt aku...info yg bergune...
sharing is caring kannnn...

"kenapa kita advise patient untuk ikat after 3rd c-sect. ini juga kamu-kamu-kamu kena faham.:"

satu; sebab risiko operation kali kedua, ketiga (ke-empat ke) akan berlipat kali ganda lebih tinggi daripada operation yang pertama. contoh risiko; macam pendarahan, kecederaan pada organ dalaman macam pundi kencing, usus besar, usus kecik, risiko ubat bius, risiko kena buang rahim kalau pendarahan tak berhenti. risiko penyakit berjangkit kalau kena tambah darah. risiko mengalami sakit-sakit dalam perut tanpa sebab 10 ke 20tahun akan datang. semua risiko tu akan jadi dua, tiga, empat kali ganda. so kalau operation kali ke-empat, ke-lima? oh, please do the maths. dan jangan tak percaya kalau aku cakap ada patient yang terpaksa guna beg pakai buang seumur hidup untuk buang air besar sebab mengalami kecederaan usus semasa operation. nauzubillah.

kedua; sebab operation kali kedua, ketiga dan seterusnya (kalau ada lah) tu dah tak se-simple macam operation kali pertama. sebab dah banyak adhesions (lekat-lekat dalam perut) and believe me, i KNOW. aku boleh gerenti kalau korang-korang dapat tengok apa yang aku tengok masa aku operate, mesti korang tak kan terfikir nak mintak untuk c-sect pun, dan akan bersyukur gila kalau dapat deliver secara normal (dalam doa aku hari-hari masa pregnant tak pernah lekang mention taknak operation). bukan apa, kadang-kadang dari luar nampak cantik je jahitan semua (old c-sect scar tu), tapi kat dalam, masya ALLAH macam hutan belukar. sampai dah tak boleh nak differentiate mana pundi kencing, mana rahim, mana usus. silap-silap masa nak potong rahim utk keluarkan baby boleh TER-cedera kan usus ke? pundi kencing ke? nauzubillah lagi.

ketiga; sebab bila dah operate dua tiga kali, dinding rahim akan jadi semakin nipis. aku bagi perumpamaan yang senang lah okey. korang cuba bayangkan macam belon. kalau dah di-tiup kembang dua tiga kali, mesti lah belon tu dah berubah bentuk jadi nipis sikit kan bila dah kempis balik. dah tak balik kepada bentuk anjal yang macam asal tu. macam tu lah jugak dengan rahim. so risiko rahim pecah tu tinggi kalau dah berkali-kali operate. itu yang seboleh-boleh nak avoid bersalin normal lepas dua kali operate dan ke atas, sebab takut rahim dah tak cukup kuat untuk tampung pembesaran baby. rahim pecah boleh menyebabkan kematian si ibu dan baby yer. dalam bahasa medical-nya, the prognosis is very-very poor. nauzubillah lagi dan lagi.

kalau yang kata sampai boleh operate tiga empat kali tu, kemungkinan besar mereka bernasib baik sebab lekat-lekat tak banyak. memang ada kes macam ni, bukan tak ada. means, dah dua tiga kali c-sect pun tapi dekat dalam nampak 'suci' gila. tapi ada jugak kes yang baru sekali c-sect tapi dekat dalam dah serabut sangat-sangat. sama jugak dengan kes yang bersalin normal selepas beberapa kali operate. mungkin dinding rahim mereka kebal kut. subhanallah. ini nasib masing-masing. kita memang tak boleh nak jangka. but as a doctor, we were trained to anticipate the worst outcome.




tapi macam yang aku cakap, the decision is always yours. anyways, kita orang islam kan percaya kepada qada' dan qadar. kalau ALLAH dah kata nak jadik macam tu, macam tu lah jadinya. kalau macam ni, macam ni lah. kita hanya mampu merancang, tapi ALLAH yang menentukan segalanya. kita cuma boleh ikhtiar dan usaha.



see....ko agak....ko gerun tak...aku terang2 cakap...gerun weh....kene pikirkan skali lagi....
c-sect or normal?????? 
bersediakah aku utk itu sume??? 
bersediakah aku balik untuk melihat karenah yg baru selepas dadif....haiiiii 
*ishhh tak baek mengeloh kannn..* 
ok2...tarik napas lagi...



wahhh beria neh bonda dadif...hikhikhik...tetibe bile cakap ngn en.hubby...
"yok kite produce adik dadif."...laju2 aje en.hubby kate.."ehhh"...
sambil ala2 terkejot gtu...
ahahahahhahah



eheheh...dadif namo adik....mencebik sudah.....


*gambo diatas hanye hiasan ut n3 ini saje....tiade kene mengena yg hidup atau yg mati...*
*dan campak dadif udah berseh...clean se"cleannyer"...syukur alhamdulillah...*


sekiannn....terime kaseh....











24 komen tomen:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ngerinye baca wehh..
tapi aku nak anak lagi..tahun ni,,boley? ngeee

MRS. K said...

kite mmg dah folo blog dr. faryn..

gile gerun baca.. kite pon csect dulu. skang anak dah 2 taon lebih, so boleh proceed dah kot.. kekeke

cik puan akish said...

@rose --{@ ibuRafiq @}--

bole aje meks...
chiyok....

cik puan akish said...

@MRS. K

mmg gerun ya hamat!!!

aha,,,kite bajek2 pon dadif 2 yr ...diz year la...=)

Farra Dhelina said...

dr faryn? oh mau pegi lah tgok..mesti best..

auw...bab2 ni ..mmg mengerunkan..sykur alhmdlh lah kita 2-2 masih normal..takut jugak kan..

cik puan akish said...

@Farra Dhelina

best2..cume dia jarang update...bz maybe...tp kite mgm suke bace belog dia...skali singgah cam..awww..terpikat teros...

=)

wan nurul hezrina abd halim said...

tq akish bg name blog doktr tuh..lehlah letar dlm bloglist bhgn parenting..banyak info kan??


eeei nurul beranak normalniepun kena jait dah sakit taw.lum rasa cam akishlagi..tak maulah mintak jauh..takut

cik puan akish said...

@wan nurul hezrina abd halim

welkam yunk!!!

aah..kite pon tak abes explore lagi.....so far kite rase ade gak info kat dia punye belog...suke...selain cite pasal personal...dia ade selit2kan pasal tuh..so ok la kan...

Ana Mama Aryan said...

ouh...mau kasi dadif adik ekk..

just nk share je la..
kadang2 xsemesti nyer 1st operat,2nd pn operat..tp just tawakal je la kn..
mcm my bff 2 org..
masing2 anak 1st operat..
pastu anak no. 2 masing2 normal..
diaorg suka sngt..smpai klu nk no. 3 pn xpe..sbb dia org dh dpt rase kuar ikut tingkap n ikut pintu..huhuh

pe pn berdoa n berusaha utk normal..

chaiyo..chaiyo..

Ieda Al-Habsyi said...

adeh..ngeri, seriau plak pepet aku, ehhehe ;p

cik puan akish said...

@Ana Mama Aryan

yah...ur rite bebeh...laen2 naseb..time beranak kan..1st operate...2nd normal..3rd gamkanye operate balik....gtula....

aha...tp takot juge utk normal..

hehehehhe..

cik puan akish said...

@Ieda Al-Habsyi

ala ieda....chill la...

ahahhaah..aku pon yg sebenarnyer!!!!

mama qistina said...

hish ...kalau teringat pasal bersalin ni ngeri gak..tapi kalau teringat pasal nak kan bb lagi terpaksalah buang ngeri tu...

Softtouch [Hanim] said...

takutnya...sy xpernah c-sect..tulah org kata penjagaan dia ssh sikit kalu c-sect ni...

Hanis Azla said...

akak yg bersalin normal pun seriau membacanya.. anyway semoga impian untuk dapatkan adik dadif tercapai nnt..

cik puan akish said...

@mama qistina

tula..kene gigihkan juga....

cik puan akish said...

@Softtouch [Hanim]

ye nim..bkn ssh sikit..ssh manyak!!!
luaran nmpk kering..dalaman dia yg amat2 penting kene jage..

cik puan akish said...

@Hanis Azla

amin disini kak..

tq..=)

lily azliyana @ mama zara said...

Hehe..best kan dokter Faryn nye blog..she's my skoolmate mase sekolah menengah dulu..in fact, dorm mate gak mase form 1 smpailah form 3..mmg sgt frenly n sempoi..=)

ibudhani said...

dh dpt agak dh dr tajuk n3 mu itu...plan utk adik dadif...

jom same2 2012....ku pun plan mcm tu jgk..

dr farynn ek..nk folo gak!!

Bonda Mawar said...

tak penah c-sec,jadi x tau..
seram jek baca statement2 itu..
erk!

cik puan akish said...

@lily azliyana @ mama zara

aah..mmg besh..ayat dia pon sempoi2...

cik puan akish said...

@ibudhani

pandai ibu dhani!!!

yom2...

cik puan akish said...

@Bonda Mawar

tu la kristy org c-sect nih penjagaan dia ade rumit sket...

=)

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!