Jan 18, 2011

ekeleh......tetibe aku rese...

owhh yah...aku pon cam tak sangke...
pas n3 yg mengerikan untuk para2 ibu bapak2 yg udah pernah beranak secare 
c-sect gerun killer bile bace n3 aku tuh...



^_>



dan rata2 readers yg bace menyatakan mereka takut....dan....adoilaa..ssh nk ku tuliskan disini..dan perception  dr korang..membuatkan aku serba salah pade dokter faryn tau!!! 



korang neh....kan aku dah kate...itu sekadar info....info yg patot kite sharing2.... 
jgn la  ko pikir2 sampai...nak berague2 ngn aku plak...leceh la korang neh....
*ahh tetibe aku plak yg emo*



ye.....bak kate dokter faryn..."every delivery is different..tak semestinye yg previous ade problem, tak semestinye diz time ade problem....dan begitu la sebaliknye...."



so...ini adelah pesanan dokter faryn.. 



"AIM for NORMAL DELIVERY. i repeat, AIM for NORMAL DELIVERY"



so..pade ko-ko-ko yg pernah c-sect atau ko yg pernah dgr cerite 1st beranak c-sect...
2nd dia leh beranak normal..itu adelah betol!!! 
so jgn takot utk beranak lagi...
utk bace story dokter faryn pasal ini...klik la sini...

so korang....plish-plish-plish clearkan ur mind....



*personally...aku mmg takot...dan mmg serik akan sakit lepas bius abes..so sile jgn contohi aku!!!*




to ols readers.....peace yawww!!!







18 komen tomen:

wahida said...

mmg setiap kelahiran berbeza2....
itu rezeki Allah namanya...

MrS. F!zA said...

ngeri la duk byg perut kena toreh...mmg better normal je..

cik puan akish said...

@wahida

kan....

cik puan akish said...

@MrS. F!zA

ahahah..kite 2-2 pon takot owhhh...=D

wan nurul hezrina abd halim said...

memang series takot lah akish.baek normal tapikan mmg semua org tak sama dugaannyer..ada senang ada susah bergantung pd rezeki..tapi papepun sakit ke idak ker tetap dpt baby.yang penting bby selamat

cik puan akish said...

@wan nurul hezrina abd halim

ahahah...mmg..hati puasdpt tgk bby yg dah lame ditunggu..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kah kah kah..
aku pon ngeri weh
tapi perasaan n keinginan nak bb lagi mengatasi segalanya..cewah

ape2 pon..bagusla info ko tu sbb berjaya takutkan aku..mauaahahahah..at least aku kene berhati2 kalu pregnant lagi..pemakanan kene jaga n mkn ape saje supplement yg doc suggest..

aku tamo kene toreh lagi wehh..
doakan dakuuuuu

Mieja@Amiizaa2001 said...

ahaaa takottt cser.....baik normal blh buat senaman ringan bila dah 2weeks melahirkan.

PS: tomeilah gambar akish...mcm anak darezzzzzzz:):)

cik puan akish said...

@rose --{@ ibuRafiq @}--

yippie...yezzzaaa..mmg niat aku adelah utk takotkan korang...

*ceaa...kiding2!!!*

yeah..ape yg penting pemakanan kite....itu adelah sgt2 penting...

dan aku sentiase mendoakan ko mek....dunt wori..semuge sume slamat...ameen..

cik puan akish said...

@Mieja@Amiizaa2001

ohooo..ye ka sis????adoi..ttp daku takot juge...

=P

awww!!!tetibe rese cm malu plaks...*blush..blush*

Mama AminAzim said...

btl tu setiap kelahiran adalah berbeza.. mcm akak anak 1 c-zer n 2 normal.. sbb anak no 2 "aim to normal".. masa yg 1 tu kan x tau apa2...hehehe

cik puan akish said...

@Mama AminAzim

kaannn kakak..kannn...

kite pon igt nak set kat mind..:AIM to NORMAL>>"

=)

Sidratul Muntaha said...

2 kali beranak
2 kali kena toreh
apepun,redhakawal jannah jdi manusia
sakit tu buat pengubat dose sebenarnya
sakit macamna pun
rezeki tu Allah yang bagi seiring dengan amal ibadat kita...

kalau kita tak rasa sakit
tak rasa susah
ape kita akan ingat selalu pada DIA?1

toreh ker,belah ke ape ker..
panjatkan doa pada dia supaya kita selamat dan hidup selepas itu u tuk teruskan amal ibadat.

bukan untuk dikenang - kenang..
tapi lebih pada kesaksian kebesaran Allah dalam berkehendak dalam segala kejadian...

[-suziey-] said...

true...every delivery mmg different..tp kita baru experience 1st c-sect delivery.. :) 2nd insyaAllah aim for normal delivery..

Fara said...

you, i feel you!!! tak sanggup laa sakit kat operation tu after bius habesss... arghh..

yess.. i menyampah bile ade org yg bersalin normal akan ckp kat i "owh u c-sect.. lepas ni cfm u takkan besalin normal"

meluat ok!! if yes pon maybe kebetulan dan takdir tuhan.. bukan takdir diorg! kose mak! huu emo sat..

yest set in mind : AIM for NORMAL DELIVERY!!! hehe..

cik puan akish said...

@Sidratul Muntaha

o ya kah...
tp betola tuh...kene redho dan tawakal...dan im agreed...sakit itu adelah penghapus dose...

last but not least...
yeah...itulah kebesaran kuasa ALLAH...

cik puan akish said...

@[-suziey-]

insyaALLAH...kite pon try...semuge ALLAH permudahkan kite sume...

ameen..

cik puan akish said...

@Fara

ewww..ngerikan....teringat2 time bius baru abes...nak bangun dr katil...menitis air mate keperempuanan kuh...=(

saket!!!

ahhh org yg kate begitu adelah..mulot longkang yunk!!!!

mari kite set mind kite bersame2...walaupon...aduhaiii....

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!