Jan 19, 2016

Darjah 1, 2016

hari yg dinanti telah tibe.
pejam celik pejam celik dah masok 3 minggu anak2 aku sekolah.
tak pernah terpikir & tak pernah berangan akan melalui saat sedih macam ni.

hati mak kan.
tgk anak pegi sekolah pon sedih.
tah hape2.

aku story pasal abam dulu la ye...
3 januari 2016 bersamaan hari ahad start first day abam sekolah.
memang dr bulan 12 aku dah kerap berzikir kat telinga dia...
next year = 2016 ni abam dah sekolah besar tau.
bukan lg dekat omega jaya.
bukan lg tadika budak2.
skool tu kene bangun pagi.
cekgu garang.
homework banyak...
bla bla & bla.
supaya hati & dia get ready semua tu.

sampai time, Alhamdulillah. hari pertama, hari kedua ok...
masok hari ketiga kejut bangun pagi dah mule liat.

first & second day suke hati anak pukol 7 pagi baru keluar rumah.
sekali ropenye pukol 7 tu dah masok kelas.
patotla dtg "kenape takde org bang?? lengang aje ni.cuti ke semua org?"
maka kenela kuar 6.30 lepastu.




sekali pukol 7.30 cekgu suruh parents balik.
nanti tengah hari baru dtg balik amik anak balik

yg tak boleh blah dan yg paling sadis sekali,
parents langsung tak boleh tgu anak.
waimah time rehat sekali pon...

sadis wehhhh

sekolah anak org lain at least kalu tak boleh tgu depan kelas sekali pon.
kasik jugak tgu anak time rehat.
padiyapaaa betol!


hari first dpt la curik tgk.
itu pon ckp ngn mak guard, nak anto surat kat cekgu kelas.
tapi memang nak hantar pon surat tolak vaksin abam kat teacher dia.

ohhh ya...
noted utk korang ya.
sekarang ni kalau nak register anak sekolah darjah 1 korang musti ade simpan buku rekod vaksin anak tau.
kalu takde.merasela macam aku menjawap dgn guru besar "so how?...bla bla bla...bukan kite yg mintak this nurse yg request "
maka sile simpan buku report check up anak baek2 ye...
bergune tu time register darjah 1.



konon nk la curik tgu kt kantin sampai rehat.
sekali nan hado yeeee.
mak guard jejak aku lakik binik kat kantin.
daaaaahhh kene halau.

balik sepanjang2 jln...
sampai ke rumah...
mak menanges aje.
sedihnye la hai tak dapat tgk anak.
tgk time rehat pon jadikla.ini langsong tak bole
=(


time balik. tak zabar nak amek anak balik umah.

dan bile kat umah gasaklaaaaa asik kene marah.
hahahahahahha...
maafkan mama nak.
macam ni la rope mak yg senget time takde menanges,
time ade asik dimarah aje.

begitula seterosnye sampai la ni...
asal antor anak...
mesti jatuh air mata ni.
mengenangkan anak2 kat sekolah.
boleee ke tidak survive.
harapnye semua berjalan lancar.

nanti update pasal sekolah agama pulak

=) 





5 komen tomen:

babYpose said...

Assalamualaikum, dia dah faham big skool, oh strict betul sekolah tu ye, anak saya tahun depan..

Salina@IbuAqil said...

In shaa Allah!
Diorg budak bijak..
Thn lepas Aqil drjh 1..
Emak ayah dia amik cuti sampai 3 hari hah.. Hihi thn ni amik 2 hari je..
Dah drjh 2 tp ibu yg over..
Mmg mula2 nak lepaskan mcm2 kita rasa..
Duk tanya ayah dia aqil boleh ke dia ok ke bla bla bla..
Tp nasib sekolah dia kami x kena halau sis..
Cuma x bleh duduk tepi kelas je tggu kat kantin x per..
So berkampung ler ibu ayah dia dkt kantin thn lepas utk hari pertama dan kedua..
Hari seterusnya dia pandai2 bwk diri sendiri..
Drpd x pandai gunakan duit membeli skrg dah asyik pegi book shop aja..
Ibu pening!!! Hihi
In shaa Allah!
Semoga anak2 kita sentiasa dilindungi Allah swt..
Mama nya jgn nangis2 yer..
In shaa Allah! Abg bijak.. ;)

Nad MamaZN said...

in shaa Allah hadif bijak, anak yg baik. baik2 aja dia kt skolah tu.. biasa la kita mak-mak ni kan.. pk lebih2 bebeno.. walau depa dah beso, masih anggap baby2 jek lagi kan heee

Rizziela said...

Abam sekolah Cina yer? Anak sy 2 hari ajer boleh tunggu.. lepas tu x blh masuk sekolah dah.. tp ok lah.. 2 hari sempatlah ajar dia mcm2 kan..tp anak2 sekarang.. lebih hebat dari mak dia

akish ali said...

@ibu aqil... in sya Allah.
kite beria amek 1 minggu straight igt dpt tgu abam.sekali nan hdaoooo.
dapat tgu adik je la kt kindy.
amin.tq ats doanye ibu aqil!

@nad amin yarabbal alamin! kannn mak2 mmg over..hihihihihi

@babypose chaiyokkkk!!! =)

@rizziela ye awak..sek cina.untungla still bole tgk anak walaupon 2 hari...at least bole monitor dia pegi toilet & kat kantin.

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!