Jan 25, 2016

cerite

#alhamdulillah pasal cuti bersambung hari ni sempena thaipusam.
seronot rasenye,
tapi kesian la abam.
asik dok tengok schedule dia nape dia kene sekolah dedek cuti.
kekekekkekeke.
tula susahnye johor ni.
cuti tak selaras.
ade cuti sabtu ahad.
ade cuti jumaat sabtu.
huru hara jadiknye.

2016 tahun yg aku nantikan penuh debaran.
pasal?
pasal 2016 tahun abam masok sekolah darjah 1.
pasal 2016 tahun dedek masok kindy.
which is 2016 adelah tahun yg saaaaaaangat memerlukan pengorbanan masa dan kemahuan sendiri.

2016 is starting la.
means pertama kali untuk merase macammane real kehidupan sebagai parents yg berkerja.
dengan anak2 yg bersekolah.

ok since dorang memang semua sekolah pagi.
aku lakik binik memang rushing tiap pagi.
kene pandai urus time.
kalu dop..memang kelaut.

memang tahun2 sebelom ni abam pernah skool.
cumenye sebelom ni aku kene uruskan abam seorang.
dan lakik aku kene siapkan bekal abam seorang.
dan time dia pon tak panjang.

starting this year, keadaan semua sudah tukar.
bangun kene seawal pukol 5.
paling lambat pon aku lakik binik snooze la sampai pukol 5.30.
aaaaaa...part lakik aku kene buat bekal.
dia ni ade huru hara sikit.
fail bab time management.
pasal dia tak suke set dr malam sebelom ape dia nak masak utk anak2 dia.
jenis dia, bangun teros kedapor tgk ape yg ade.barulaaaaaa hegeh nak pikir ape yg boleh dimasak dgn bahan yg ade.
taaaaakkkkk ke itu mengambek time nak siap.tgu dia termenung.nak dia bla bla & bla..
sudahnye abam dah siap dah kene tgu dia pulak.
lepastu tgk2 jam dah pukol 6.30...
6.30 dah nak kene hantar abam ke sekolah.
ateeeeeee itu pasal peeenat hakak membebel.
bile dah kene bebel.mule la tarik muncung...ketat aje muke.
itula masalah lakik aku..tak bole ditegur.
pehtu ungkal dalam kepale mak hoiiiiiii! besar yakamat!
hahahahahahahha
sabar ajelaaaaaa
tapi hakak tetap sayang lakik hakak.
mahapkan sayang B!
^_*

bangun pukol 5.30...
siap ape yg patot.tgu subuh sekali.
sekarang kan subuh lambat.
dekat2 pukol 6 baru subuh.so aku settle tu semua. baru aku kejut abam.
kejut abam.mcam biase. drama musti ade.
try la jugak jadik #ibupenyayang.
tapi kalu hari2 mau senak pundi mak nak menahan marah tu...

dalam pukol 6.15 siap.turun bawah.
siap2 makan utk breakfast.
aku ready kan beg bekal, beg sekolah etc etc.
while lakik aku pulak sambung siapkan bekal utk adik.
since dedek ni tak pandai makan sendiri lagi mi atau nasi.
dia kiteorg kene bekalkan bende yg simple2 yg dia bole hold sendiri.
macam nuget, roti, beskot atau ape2 yg senang la.

pukol 6.30 aku kene keluar hantar.
pasal jalan keluar kat taman aku tu kalu pepagi Ya Allah!
hazab jem dia!
kalu lakik aku hantor bole la lewat sikit kuor...
lewat tak lewat sangat la dalam 6.35 kene keluar dr umah.
then aku teros pegi keje.
merasela jd pekerja yg cemerlang lagi terbilang sampai opis pukol 7.20.

kalu aku tak anto abam, lepas tgk dia pergi,
aku naek atas mekap diri sendiri atau kasik dedek susu.
after gedbak gedebuk...kemas bilik aku kemas bilik anak2...
pukol 7 kasik dedek mandi semua.
pukol 7.15 kasik breakfast.
pkol 7.30 anto dedek pulak skool.
time ni...after lakik aku anto abam pegi sekolah.
dia breakfast. takpon tido sekejap.
ye la dia keje masok pukol 4ptg.
settle amik anto abam & adik ke sekolah baru pegi keje.
balik keje pukol 12am.
pukol 5 dah nak kene bangun.
maneeee la tak sangap lakik aku tu...
hihihihihihi

aku hantor dedek dalm kol 8 baru aku gerak ke opis.
dan konpem lambat la aku sampai opis.
pasal tak sampai hati tinggalkan dia.
sadis tau nak tgl kan dedek kat kindy.
haihhhhhh bukan berdoa takat dedek je.
mohon doa aku pon diberikan kekuatan jugoks!

sampai opis musti dlm kol 9.
dan pukol 12 aku dah lemau.
aku mesti kene tidor hoiiiiii...
kalu dak malam sian anak2 aku kene tempias meroyan aku.
dan aku kene spare sikit tenaga utk malam utk aku spent time utk anak2.
utk bebual sikit dgn dorang.utk tgk beg2 dorang.tgk homework dorang.buat revision sikit utk dorang.
pukol 8.30 @ 9 musti kene naek atas tidor.

pasal...kesian kat abam, waktu siang dia full!
dr pukol 6.30pagi  sampai le ke 6.30petang.
so kene kasik dia rest awal.
kesian jugak kat dedek.
tak masal pon dia kene bagun pukol 6 jugak pasal dengar abam dia dok memekak pagi2 buta.

begitu la sehari2...start dari hari isnin sampaila khamis.

hari jumaat ade lega skit. sikit la.
abam cuti. bole la bangun pukol 6.45.
siap2 kejut dedek semua...kol 7.30baru gerak.

rutin ahad same dgn jumaat.hari sabtu je la bole lajak rileks after solat subuh.
pasal 2-2 pong cuti.
jumaat dedek sekolah abam cuti.
ahad abam  sekolah dedek cuti.
maka rest day aku anak beranak hanye la hari sabtu.

begitula seterosnyeeee sampaila dorang naek menengah nanti.
fuhhhhhhhhhhh



0 komen tomen:

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!