Jun 17, 2015

mak mak yg hover

semalam ade ter-bace entry namee.
sgt setuju ape yg ditulis.

C-zer vs Normal
bukan semua orang ter-pilih untuk dapat beranak normal.
dan pade yg dapat normal..ber-syukur-lah kerane ko dapat beranak normal.
naseb ko belom tentu baek anak yg itu dapat beranak normal anak yg kendian belom tentu ko dapat normal. maka itu ber-syur-lah banyak-banyak,
dari ko kate begitu begini..lagi elok ko diam-kan diri saje.
jage anak ko elok-elok.
jike org itu mintak tips baru la turunkan elmu yg hadooooooooo....


Epidural vs Sakit 
Janganla kerek sangatttt kalau ko tak de amek ape-ape ubat tahan sakit.
Bukan bermakne ko dapat tahan sakit beranak normal KONPEM sorga tempat ko.
Just ingat-lah itu bahagian masing-masing.
Lagi sekali ber-syukur-lah atas nikmat yg ko dapat...
kan dah memang dah fitrah manusia...
rambut same hitam...
perangai lain-lain...
tak semua org boleh tahan sakit macam mane ko boleh tahan.

Susu Badan vs Formula
ni 1 lg yg selalu bikin  mak sentap.
yelaaaaaaaa mentang-mentanglaaa ko jenis susu melimpah ruah.
dan dannnn ko kate kenape la tak susu-kan anak.
ade susu free tamo kasik.
nak jugak bagi susu lembu.
susu badan tu bagus la...banyak khasiat la...anak kureng sakit la...
bla blaa blaaaaaaaa.
ingat!
tak semua orang ber-naseb baek dikurniakan susu badan yg banyak.
ko tau ke tuan badan dah ber-usaha mcm-mcm utk banyak-kan susu badan.
beli set banyakkan susu -last2 nan hadoo jugek.harap mahal je lebih
direct kemudian pam -pon nan hadoo jugakkkk
ni nak salah-kan siape???
tak payah nak kate-kate org....kasik je anak susu ko kenyang-kenyang.
jage je anak ko elok-elok.

Puting kopek
Janganla kate tak elok kasik puting kosong.
nanti anak jongang la jongos laaaaa
hoi!
anak aku si abam tu..sampai umur 3tahun ++  isap kopek.
elok aje gg dia.
dedek sampai 2tahun++..pon elok je gigi dia....
Alhamdulillah syukur.
itu sebenranye depends pade mak apak nye jugak
tengok cane care penjagaan.
kalu elok penjagaannye...maka elok la gigi anak tu...
lagi sekarang kan dah banyak jenis kopek yg anti jongang.
kalu ko rajin nak melayan /tenangkan anak yg asik mengempengggggg
silekannnn...tak berdosa ponggg.
jangan karang ko dah stress nak layan...
lastnye ko lepuk anak tu nanti.
nak suruh dorang stop isap puting pon kene la ade skill-nye jugak.
yg penting jd mak apak tu hati kene kental!
kalu ko memang jenis tak kental...memang susahla nak suruh anak tinggal kopek.


buai/swing
orang kate kalu anak tido buai susah nak travel.
nak kene berangkot bagai.
Alhamdulillah!!! syukur syukur syukur ya Allah.
dipermudahkan urusan aku tentang nak tidorkan anak-anak.
korang ni terlalu under estimate anak korang la...
keeee ko memang suke pandang rendah akan kebolehan ko sendiri...
anak aku 2-2 pon siang tidor buai.
malam elok je.letak kt cot memasing pandai bawak diri.lalu tido.
takde pon cranky sane sini.
siang kalu aku travel....
kene gigh sket la...dodoikan ke hape ke...
ko kan dah jadi mak...mestila kretip mcm mane nak settle-kan anak kalu dah cranky.
kalu ko dah tak leh settle...
apaknye kannn hadoooo....
bekerjasama lah cane nak settlekan anak.

pasal swing pulak...
kalu mampu..ape salahnye ko beli.
bukan untuk keselesaan anak saje.
malah senang untuk ko buat lain-lain kerja umah.
takdela dok nak mengadap anak yg sikit-sikit jenis ek ekkkk..

nak berenti-kan anak dr bergantung kat buai pon ade skillnye.
same jugak mcm nak suruh anak tinggal-kan kopek.
hati mak apak kene kental.

last sekali...
ape yg korang rase nikmat yg Allah dh bagi...sile la ber-syukur ber-syukur dannn ber-syukur.
tak semestinye langit tu selalu cerah...
same la jugak dengan kehidupan kite...
tak hari hari pon semuaaaaanye indah....
tak hari hari ponnnn semua baik.
yg elok tu semua dr Allah..
yg tak elok tu semua dari kite sendiri...
jgn mandang org asik negatif saje...
jgn semedang ape org buat adelah tak betol!
bersihkan kolam jiwa...
in syaa Allah...lelame jiwa kite pon akan ter-tune jadik POSITIF.

selamat menyambut bulan ramdhan al mubarak!





2 komen tomen:

Nad MamaZN said...

x paham btul nape ada yg slalu pertikaikan menda2 camni. masing2 punya famili masing2 jaga la..

salam ramadhan jugak!

Kantung dibentangkan said...

Kan kan.
Actually dependslah. My kids dedua mmg memuting. Kita berkerja jadi mana nak tadah jep mengempeng. Duk rumah boleh lah kasi full breastfeeding.
Siap ajar lagi mcmana nak simpan susu.

Cuma bahagian memasing. Tk semestinya susu bdn tu buat anak akan jd bijak yg susu formula tak bijak. (Sakitplak hati kita)

Kalau lah boleh mmg nak bagi jep susu badan, susu formula mahal kot! Tp kita bukan nya jenis susu yg asyik banyak jep.

Alhamdulilah. Anak memasing ada ragam.
Insha Allah.

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!