Nov 12, 2010

korang tau tak???

ape yg korang tau????

neh hah...pagi tadi dpt emel lagi...tp pasal e-book plak....so aku rase mau share pade korang juge...pasal aku rasekan...member2 bloggers aku ramai yg dah menjadi ibu/momma/mummy/bonda/mak...

so...meh kite bace....

"tau tak korang membiarkan bby menanges akan tinggalkan kesan negatif pade bby utk jangka masa pendek dan panjang????" *siyes beb...kekadang aku wat bodo je bile lil dadif nanes*


pakar sains pakar sains menjumpai kandungan hormon cortisol atau lebih dikenali sebagai hormon stress yang tinggi di dalam kandungan air liur bayi yang sering dibiarkan menangis. Pelbagai kesan telah dikenal pasti sekiranya perkara ini berlaku iaitu :

1. Sering lupa dan boleh menjadi gila sekiranya semakin parah.

2.  hormon ini merosakkan sambungan saraf yang berfungsi membentuk otak bayi.

3. apabila otak bayi menerima stimulasi berlebihan terhadap stress dan apabila otak yang menerima input fizikal dan emosi diabaikan (iaitu dengan membiarkan bayi menangis sendirian berulang kali), bayi berpotensi menghadapi Attention Deficit Hyperactive Disorder(ADHD) 10 kali ganda berbanding bayi biasa.

4. Kajian juga mendapati kesihatan intelektual dan sosial bayi tidak berkembang dengan sihat.

5. Ahli neurobiology pula mendapati hormon ini dapat mempengaruhi perkembangan IQ dan EQ bayi.

6. Dr. Rao dan rakan-rakannya di National Institutes of Health membuktikan bayi yang menangis berpanjangan bukan disebabkan kolik di dalam 3 bulan pertama, mempunyai tahap IQ 9 mata kurang berbanding kanak-kanak lain pada usia 5 tahun. Mereka juga mempunyai tahap perkembangan sistem motor yang lemah.

7. Para pengkaji di Pennsylvania State dan Arizona State Universities mendapati bayi seperti ini sukar mengawal emosi dan semakin sukar untuk dipujuk semasa berusia 10 bulan.

8. Bayi yang dibiarkan menangis dan tidak diberi perhatian juga akan mengalami panik dan berasa tidak selamat menyebabkan mereka tidak boleh dibiarkan sendirian dan lambat untuk berdikari.

9.  bayi yang menangis berterusan meningkatkan tekanan darah dalam otak, menghalang aliran darah dari otak dan mengurangkan kandungan oksigen ke otak.

10. Bayi yang dibiarkan menangis akan berhenti menangis dan akan menjadi semakin kurang menangis bukan kerana dilatih tetapi kerana mula berputus asa dengan ibu bapa sendiri.

11. Kajian juga menunjukkan tekanan darah dan degupan jantung bayi mungkin ke tahap maksima dan menyebabkan sawan/sawan tangis atau kolik yang turut dikenali sebagai kembung perut

12. Sikap bayi akan turut terpengaruh dengan :
a. Sukar mendengar kata
b. Terasa diabaikan
c. Menjadi pemarah
d. Menjadi stress dan trauma
e. Tidak tahu menunjukkan atau memberitahu emosi sebenar
f. Rasa tidak selamat dan mudah resah walaupun dengan kehadiran ibu bapa.

tp ade juge aku bace...'biarkan aje bby nanges  utk seketika...atau paling lame dlm 1/2 jam....jike lebeh dari itu...barula kite pujuk dia...atau buatla ape2 yg patot utk rentikan dia nanges"....emmmmm...


so pilihan ditangan korang...kalo telinga tahan...blehla dibiorkan aje..agak2 kalo dah tak tahan tuh...hah...dah tak reti2 lg mau dihangkat budak tuh....kengkadang..aku biorkan aje lil dadif nanges...tutup telinga dgn bantal...bleh gtu...aku bonda yg zalimkan????tak sangat kot...agagaggaagg



lil dadif....mmg dr lahir...smpai la dia ke 11 bulan tuh....ya ALLAH..mmg kesabaran....hobi dia adelah....menangess!!!!! yg senyap time tdo aje...asal celik aje konpem melalak aje kerjanye...lepas berubat ari tuh..ade reda sket....tp sekang cam dtg balik perangai dia...aku ade dpn bijik mata dia pon...ehhhhhh menanges juge...pening2....betolla gamaknyer..time aku ngandongkan dia dulu..asek nanges aje..dah jangkit kat lil dadif..adoiiiii!!!!!

10 komen tomen:

akma said...

oh gitu ye baru tau. kdg2 biar je kan nayli nangis. hukhukhuk

Softtouch [Hanim] said...

saya kalu bb ni xsmpai hati plak nk biar nangis..kalu dah besar sikit mmg sy bair dia nangis spya dia sedar kesalahan dia...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

comel dadif nangis..eheh

tapikan, if dah mmg bdk tu suka nangis lagi parah kan? dah pujuk, topok2 pon still nangis..camne ye?

thanx sharing kat sini..

cik puan akish said...

@akma

tula..kite kalo dh geram sgt bior la dia nk nanges camner pon..

cik puan akish said...

@Softtouch [Hanim]

kite ati batu sket...kalo dh lame beno baru rase ehh cm kesian lak..

cik puan akish said...

@rose --{@ ibuRafiq @}--

comel...secomel orgnye...tawe comel..nanes pon comel...

kalo apepon tak benti..mmg nak kene dukung la jwpnyer..

hajarus said...

info yg sgt berguna utk hajar biler dah ade rezeki baby t... hehehe...

wan nurul hezrina abd halim said...

alahai tomeinyer..nie kalau masuk contest baby nanges tuh mesti menang

ibudhani said...

oo best2 info ni... thx!!!

cik puan akish said...

@ibudhani

most welkam my dear!!!

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!