Sep 7, 2015

tuition

dah register-kan abam tuition  untuk base cina.
agak payah nak decide nak masok-kan abam kat tuition center yg mane.
ekceli takde pon payahnye.
asal ade duet.
semua boleh jalan.
tapiiiii.
mandangkan nak pandai-kan anak, taknak dia tertinggal.
maka nak tak nak...ade atau takde kene register-kan jugaks.

pilih punye pilih.
akhirnye decide amek yg dekat dgn rumah.
senang ayah aku nak hantar & amek dari kelas.





korang tau tak prosidur tuition untuk budak yg ber-sekolah cina acane?

haaaaaa korang musti ingat,
ape subjek yg lemah itu yg kite register kan?
macam abam.
aku nak suruh dia fokus pade mandarin.
dari segi penulisan / bacaan / conversation.
so patotnye aku just register-kan dia subject BC = Bahasa Cina saje.

ekceli aku pon baru tau,.
kalu anak hantar sekolah cina/ tuition cina.
dorang musti kene amek subject
BC - BM - BI - MATHS
itu  subject WAJIBUN kene amek.
tak bole amek 1-1.

pasal...
ade pasalnye.
pasal bile anak masok sekolah cina semua subject yg diajar akan diajar dlm bahasa cina.
cuma, kalau bahasa melayu akan teros ajar dlm bahasa melayu diselitkan juga maksud dlm bahasa cina.
kalu bahasa inggeris dia akan ajar dlm bahas inggeris diselitkan jugak maksud dlm bahasa cina.
kalu bahasa cina dah memangla bahasa cina.
maths akan diajar dlm bahasa cina jugak.
maka itu, kalu amek tuition ko kene amek semua sekali.
begitu....

unless ko amek home personal tutor.
bole la kot request nak belajar bahasa cina saje.

untuk abam aku amek 2 kali seminggu.
1 hari 1jam 1/2.

tengokla....
next year nak register-kan tuition 4 hari seminggu.
which is, 1 subject bersamaan 3 jam.
hamekkk kauuu!

aku ade tanye pade teacher tuition salah 1 tempat yg aku survey.
"u rase ok kah budak umur 6yo tuition 4 subject 3 jam?. tak pressure ke?
jawapan
"kakak...better u masokkan banyak subject time mereka kecik.when mereka dah besar mereka dah terbiasa dengan banyak subject. jgn u dr kecik u ambil sikit subject dah besar baru u tambah subject. anak akan BENCI same u... u ingat cakap i...pasal mereka lebih stress dr sikit pergi ke banyak."

emmmm...bile pikirrrr ade betol dia....

bersusah susah dulu kan...
bukan untuk sape..
untuk anak sendiri.
bukan untuk setakat masa depan dia.
bukan jugak setakat untuk penentu kerjaya dia.
tu semua pembuka jalan kepada cita2 dia.
Tempat untuk dia jadi orang berilmu yg bermanfaat, 
tempat untuk sedarkan dia erti kehidupan. 
Tempat untuk dia terdidik menjadi orang yg berdisiplin, menepati masa, bertanggungjawab dan saling menghormati.
takde lain...hanye nak yg terbaek untuk anak2...
try harder untuk hadap cabaran next year.
ALLAH ade...in syaa Allah... ALLAH akan permudahkan urusan aku anak beranak.
amin!

muge Hadif Adam diterangkan jugak hatinye...

dipermudahkan urusannye



0 komen tomen:

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!