Oct 22, 2011

random lagi...


*auto publish*







hari nih nak cerite pasal "berdarah ketike peknen"...eh...nape tetibe nak cerite pasal nih ek....

saje....saje nak bercerite..sambil berongsi cerite dgn uols..

dekat opis aku nih ade sorang minah yg tengah peknen anak no.2..kalu tak silap dan mencecah 2 bulan lebeh kot..dan anak sulong beliau same umor dgn dadif...cume berlainan jantina...

dan baru2 ni beliau ade bercerite dgn aku yg dia telah mengalami spotting/bleeding yg still keluar sampai kehari ini iaitu hari khamis.. dan menurut kate belaiu dah lebeh kurang seminggu....dan lebeh worst....kali nih kuar sampai penoh pad yg dipakai...

dan beliau telah pergi ke ospital besar untuk tindakan selanjutnye...tp yg tak syoknye dokter pon tak dapat pasti nape darah tuh bleh kuar..kerane menurut dokter..kandungan semua ok...uri semua terletak... *same kes cam aku dulu*

emmmm....mmg aku ade pengalaman ber"spotting" nih....tp idakla sampai seminggu berturut2...macam seminggu tu ade 7 hari...kuar 2 hari..stop 3 ari..kuar balik 2 hari....pastu teros stop...gitu...tp menurut gynae kat private..mungkin itu adelah lebihan darah period aku b4 aku peknen....tp chances utk gugur still ade...begitula adenye...time tuh..bile dokter kate gtu...udah agak kekecutan perot usus hati aku ini....

tp alhamdulillah...lepas aku makan duphaston yg dokter bagi....semua kembali kepade normal..



tp itu diawal kehamilan la...tak salah aku dadif dalam rahim aku time 3 bulan lebeh kot.....

pastu time aku 6 bulan...keluar balik spotting tuh...pon still same...dokter tak leh kesan nape sebab musabab darah tuh kuar...dan yg bleh cume dokter kate...saspek terberanak awal...uhuhuhuhu..... 




semua ok..cumenye aku tak bleh beranak lebih due...aku kene admitt on the date atau lebeh awal....begitula kekdahnye...

dan alhamdulillah...hadif adam selamat dah kuar..sehat dan sempurna...bijak lagi... walaupon keluar mengikot tingkap!

berbalik kepade member aku tuh...ade gaks aku nanye same dia...b4 ko spottig tuh...ko ade bersame tak???kalu kes aku...after bersamela membuatkan aku spotting...*kes ganas kO*...akakakakakakk..tp dokter kate tidak....

adelah dulu aku bw kat 1 belog dokter o&g..dokter faryn namenye..tak salah aku..dia ade cite nape sebab musabab bleh bleeding after bersame....kalu tak selap...pasal time kite bersame tuh..suamikan ade mengeluarkan cecair ape tah...dan ia berkaitan dgn cecair tuh..itu yg menyebabkan ko boleh bleeding *correct me if im wrong*

tp berdarah time peknen nih..bleh dikatekan normal..dan yg penting..apabila kuar saje tande2 begitu..bersegaralah berjumpe dgn dokter untuk mengetahui info yg selanjutnye...

harap member aku tuh baek2 saje...begitu juge baby kat dalam rahim dia...*harap sgt aku takdelah berspotting2 lagi*..riso weh!




itula orangnye...dah 2 tahun  13 hari dah...alhamdulillah....




*korang ade pengalaman camnih? cerr kasik cerite sket*.











4 komen tomen:

Qhaifa Nur said...

hai..

syukur, 5 anak tiada pengalaman begitu..tapi cukup takut ada masalah masa ngandung takut jadi bahan kajian doc..anak k2 besar next ngandung tetap nak dikaji takut dapat lagi beso...

@e_da said...

akish..tiap kali mengandung itula ubatnya sama ida makan... untuk kandungan tak jatuh.... mkn start 5 weeks sampai la anak stabil...

wan nurul hezrina said...

baru nurul tau ada ubat nie..tak pernah tau sebelumnie..harap mmbr tuh baik2 aje

BabyIntan said...

Intan pernah juga bleeding masa 1st pregnancy tahun 2004 but....akhirnya gugur :( :( :(

BabyIntan’s latest n3:
Gaun Tahun 2009…
Beware! Renungan Menggoda Cik Arissa…
My Barbie Doll!

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!