Jan 10, 2013

mude lagi?


persoalan ni bermule dari aku nak pegi ngambek buku2 hadif adam kat skolah dia 1 week before skolah mule..

time tuh..ramai jugak parents yang datang nak register jugak nak ambek buku untuk anak2 dorang...

yang aku perasan..mmg time tuh...aku rase..aku kot yang paling mude "ehem!"...juge...hadif adam yang paling mude umurnye...

rate2 parents yang ade time tuh...macam baya2 along aku..around 35++...dan anakk dorang kebanyakkannye umur 6 tahun....

owhhh ade sorang gegal yang maknye registerkan sebaya same hadif..tapi badan gegal tuh..beso..macam budak umur 6 tahun....maknye register skolah pasal anak nye tak reti nak bercakap...kalu bercakap..lebih gunekan signs..mulut mmg tanak bukak..sedangkan adik dia yang umur setahun lebih dah ade bijik butir yang disebut....akibat kerisauan yang melampau..maknye mengambil inisiatif...skolah kan anaknye..

ade 3/4 parents...yang tanye aku.."anak umur berape?"..aku jawap "4"...dan respon yg aku dapat.."owhhh mudanye anto skolah..." "dah reti cakap ke" dah free diapers ke? "sian mude dah kene pegi skolah"...

men..men..men......ape punye typikal la parents camni ckp camtuh...emmmm...

sedang aku anto 4 tahun ni air mate asik berjurai aje....lagi kalu nak tunggu 6 tahun...harus meraung kot dak hadif adam kesedihan yang amat nak tinggalkan aku...hahahahahahahha...lagipun anakanda aku nih....mane pernah berenggang dgn aku...mane pernah tinggal dgn orang laen selain orang dlm rumah aku tu.....maka dari tadika nila aku nk kene ajar dia...

bagi aku..bagi aku la kan...tak taula parent2 laen..

umur 4 tahun..sedang2 elok la nak kenalkan anak pade enviroment skolah...macammane nak bersosial...macammane nak handle emosi time separate dgn mak apaknye..bukan pon aku nk soh hadif adam work out untuk dalam mase setahun nih.. ...musti pandai abc...expert counting 123...or alif ba ta..cukop dia pandai bawak diri...reti handle emosi dia bile bersame kengkawan... dah cukop cun utk aku time umur 4 tahun gitu..

nanti time hadif dah 5/6 tahun...mmg aku harus sikit rushed la untuk kasik dia reti semua2 yang basic...nahh..dah tentu as a parents aku nak bagi yang terbaik untuk anak2....koram pon macam tu jugekkan.....

tp...bile orang keliling aku dok asik cakap..umur 4 tahun mude lagi dah anto skolah..ek eleh...bengang gak aku mendengornye...apekehelnye...sebok nape?? sape mak bapak hadif adam nih??...kenkadang nak jugak rase menjawap...

"ok wat..dari tiap2 tahun asik keje beranak aje...lagi kesian anak...tak puas manje..dah nak dapat adik...lagi ok anto skolah yang tak berape jam tuh aje......kalu bole...kalu aku ni mampu..duet dah terlebih2 benor.....dr baby lagi aku nak anto pegi ke skolah tau...." 

emmm.......tinggal lagi tak mampu aje....maka tak la aku menganto anak2 aku ke skolah dr baby.....ehh kot ade yang kate...poyo sehh akish nih...nak skolah kan anak dia dari baby bagai...kesiaannn ko kann..... ade tau..skolah utk baby....dan dah tentunye silibus dia bukan belajar yang beria2 ..dah tentu la mereka belajar ape yang patot baby belajar.....begitu...

dan...ade jugak yang kate...nape anto ke tadika ijazah..nape tak anto tadika ini...itu....ok...iols tak mampu nak nak anto tadika memahal uols... cukopla tadika ijazah tuh...dekat dgn umah.senang tok ma atau tok ayah nak ngantor nak ngambek.....fees yang sedang2.register rm810..monthly rm125..nnti umur dia 6 tahun kang..nnti iols pi anto smart readers ke...nuri ke...qdees ke.....ahakssss...

=)




ok...cukop kot membebel pasal nape aku anto hadif adam ke tadika umur 4 tahun.....

idakla aku mengharapkan high expectation pade hadif adam...at least...dia hepi pegi skolah....tade nanges....dah bersyukur amat untuk tahun 2013 nih...

"Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim...Ya Tuhan ku....kau terangkanlah hati Hadif Adam bin Hanafi...kau kuatkanlah semangatnya..kau lindungila dia....kau berjayakan la hidupnye didunia dan diakhirat...amin ya rabbal alamin.."



 nih gambo semalam...mummy cakap...aku takde....lagi kuat meroyan dia....langsong tamo pakai uniform dia..


time aku ade...sesi memujuk nak pegi skool...musti ade kene adengan polok memolok....ye ....aku sebolehnye tanak gune kekerasan..takot kang nanti...dia rase terpakse pulak pegi skolah....

manje anak ini.....haii ya Allah....manje ya amat!





1 komen tomen:

Cik gugu [= said...

No need to care what others think and said.. Mom always knows best. X gitu... Sy skolah dr umo 4 tahun sampai tua blaja lagi elok je x de penyakit pun extra knowledge lagi... Kikikiki

I WARN!!

i have no intention to show op or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission plz...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..plz keep my link credited..
Just be nice...

Hepi reading...!!