Jun 25, 2012

breastfeeding


ok.....hari nih nak story mory pasal breastfeeding...

aku pade mulenye mempunyai mission nak menyusukan baby Q kalu boleh nak la sampai 2 tahun...paling kejap..aku pikir nak 6 bulan...atau paling sengkek pon.....44 hari...siap cari cekgu lagi tau....untuk mempastikan misi aku nih sukses.....

dlm menetapkan target tuh.. mmg kalu bleh nak baby Q hisap susu badan selama yg bole...kalu bole la..aku harap tamo campor2 susu formula...

tapi....ade tapinye....biasela aku kan..banyak tapinye...nak bagi anak susu badan tak semudah ABC yg kufikirkan...siyes....tak semudah yg aku fikirkan.......sgt banyak bende yg perlu dipikirkan...dr sebesar2 perkara...sampai seremeh2 perkara...

dan...kalu ko nak tau....baby boi mmg kuat menyusu.......macam baby Q....setiap 1 jam....akan bangun utk menyusu....atau paling koman...2 jam skali dia akan bangun.....dan...yah....aku mmg tak terdaya....kalu setakat...dia nyot2 utk menyusu aje takpe lagi...ini....dah siap menyusu...letak....menanges ...asal menanges...kene letak.....sudah kes nak mengempeng!.whoaaaa.........

acik siyes tak daya.......penat pinggang.....baek2 soooon nak menetek anak tuh berkobar2.......fuhhhhh teros jatoh merundum akibat dari tido yg tak cukop..badan yg penat...dan minda yg tensen...

belom masok cerite awal2 ari tuh tetek aku membeengkak bagai nak gile....mau tak gile ko.....siang tuh aku telan susu utk menetek.....minum lagi ESP Shaklee ....sumbat lagi quaker oat.....malamnye..amek koooo........tetek kuh keras bagai batu........sakit owhhhhh!!!!!!
terpakse buat dable pumping manual...sebelah bby Q isap..sebelah babah eh isap...terpakse  buang..sayam amat....banyak gile susu yg kuar...

pasal mempunyai mission yg maha heibat utk bf anak....maka aku beli la set berpantang dr shaklee....ape, bagaimane dan fungsinye....sile  la google sendiri...owhh.....kat bloglist aku pon berlambak independent distributor shaklee.......nak kate berkesan bebenor kt badan aku.......kalu pasal pengeluaran susu..mmg tip  top....tp  untuk kate dia mencergaskan badan...cepat terase baek luke...aku rese tidak same skali..hahahahahahah....

dan mission aku takla terhasil 100% sepertimane yg aku nak......yg aku buat sekarang adelah...pam....siang kasi baby Q susu yg dipam....malam..aku kasi susu formula....jadikla...dr dadif dulu...hanye 2 weeks...itupon tak sepenuhnye  2 weeks...ade yg rongak2.....

dlm pade itu...terpikir gak dalam kepale otak aku..lagi senang gune susu formula..anak nanges...bangun bancuh....kasik berk....nanges lagi..barula check ape2 yg patot.....takyah ko nak berpikir pasal anak nak ngempeng...takyah nak pikir nak pam tetek yg membengkak.....huhhhhh......tp kalu pikir pasal betapa jimatnye ko tak yah nak beli susu  formula....pon......lagikkkk bestnyeeee!!!!!...

ini cume pengalaman aku la....jgnla korang2 yg tegar bf anak meng-kondem aku..bukan aku tak sayang..dan tak hargai kedatangan baby Q...dan sebagai ibu....yg mem-beranakkan anak sendiri..takkan aku sanggop nak "harm" anak sendiri *pinjam kate2 dr kazan aku*.....
korang yg suksess......tahniah....lagi2...pade yg bf baby boi....yg sgt2 mencabar minda..jiwa dan raga....

2 komen tomen:

etiey.com said...

sabar ye mak... alhamdulillah dengan rezekiNya... murah rezki baby.

aku pun kan, selalu tfikir nak fully BF... moga termakbul doa utk yg kedua ni

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

kuatkan semangat ko skit mek!! pleaseeee....caiyok2!

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!