Jan 20, 2017

JENJALAN MELAKA


Time cuti sekolah last year. 2016. Plan asal nak ke Terengganu. Tapi pasak pergi bulan 12 kan. Takotla pulak nanti lepas pergi sangkut nak balik kerana banjiR. Tapi kureng banjir nye ye last year. Kalau tau pi holiday sane lg bagus.
Takpela ade hikmahnye.

Booking2 hotel start dari awal bulan 11 tu hari. Berapa kali tuko hotel. Kikikkiki. Asikla kensel. Pilih punye pilih book Avillion hotel tu. Aku panggil otel gold. Pasal dari luor kemaen gah dia punye hotel kan. Rate pon kemaen jugak boleh tahan. Tapi pasal booking tu kene bayor dulu. lepas tu kene makai credit card pulak. Maka dorang tak bole nak deduct dari account aku, kensel la booking aku tu. Mujur la jugak kensel. Pasal tengok review dia lagi banyak teruk lagi baek.

Paham pahamla. Kalau dah last minit baru hegeh nak cari otel memang nan hado la. Yang tinggal hanya hotel yg mahal mahal belaka. Owhhhh walaupon hotel ni di sponser oleh ayahanda aku sepenuhnye. Sebagai anak yg solehah tak tergamak aku nk surub dia bayar beriban2. Baekla dia belanja anak cucu menantu dia makan.

Last kopek yg tinggal dgn rege yg berpatutan booking lah aku hotel central melaka. Boleh la asal tempat utk rehat. Tido. Amek 3 bilik. Utk 3 malam.
Untuk hotel begitu cam biasa la bekpes dia. Ala ala saje. Walau ala ala pon tetapla bersyukur. Bukan duet ko yg keluar. Hhahahahahahaha

Pergi holiday ni memang tradisi family aku. Cume yg selalu konpem pergi mami ayah dengan along aku ajela. Aku sometime ikot la. Klau ekonomi mengizinkan. JIka tidak, kite tinggal ajela dendiam kat umah.

So last yeat ade rejeki lebih sikit, boleh la aku anak beranak folo.

Tapi sayang la. Kalau tau buat itenarary dulu lagi bagus. Tidakla sampai time nak pegi mana. Makan mana. Berapa nak kene bayo. Dah huru hara. Tu naseb la en abe tau nak guna waze atau navigation. Ikot bil aku memang keje ko asik berpusing jela kt tempat tu juga. Kes tak reti guna waze letewwww. Hhahahahaa. Same la aku!

Cume hari ke 2 la. Carik tempat lunch. Since balik dari mana ek. Jenjalan round melak. Last sekali singgah beli keria antarabangsa hj jalil. Smpai dalam pukol 11.30 lebih. Thrn org belom keramai lagi. Tapi dh beratur la. Kalau tak salah en abe org yg ke 5 ke 6 gitu.

Sekali bile dapat, membebel en abe. Dah la kene paksa beli 20 ketol! Abes ke???

Aku? terkulat2 tengok keria tu. Makan la panas2 tu ken.
Errrrrrrrrrr ape keras nawwww keria ni??
Celah mana sedapnye tah?
Ishhh tak paham la...
Tanakla. Banyak naw ni. Tak abes.

En abe teros kate b jual balik la.Ofer je kat sesape yg stok kete kat sini musti dia nk beli keria ni. Senang dah tak payah beratur lagi.

En abe teros kuor kete. Kebetulan ade 1 kete stOp.
"kak tak payah Beratur. Saye nak jual balik ni. Pasal banyak sangat. Rm5 aje saya jual balik"

Akak tu pkn macam teragak2 ehhh betol ke mamat ni. Entah ye entah tak keria antarabangsa ni.

Hhahahahahaa. Aku dalam kete gelak kan aje la.

Tapi akk tu beli la jugak.

Aku makan 1 aje. En abe makan segigit aku punyE.

Ade lg 9 ketol. Bawak balik hotel. Kasik mami dengan along. Laju jee dorang makan. Katenye sedap. hoilaaaaa ape yg sedap ponnnn entahla. Sedap lagi keria yg dekat dgn taman aku tu.

Okej tu cerita pasal keria. Ni nak cerite pasal asam pedas pulak. Gugel punhe gugel carikla asam pedas kg laksamana kalau tak salah.Tapi pasal kiteorg sampai tu dh dekat pukol 2. Anak2 pulak dah merempan kelaparan. Carik parking susah. AKu soh en abe tapau saje. Sekali semua lauk dah abesh.

Maka teroskan perjalanan, sebelah lorong dr asam pedas kg tu. Asam pedas ape ekkk lupe la aku. Tapi dia kedao hujung. Ramai pekerja. Siap ade pakakan seragam tak salah aku.

Jenis oder, ko ckp ko nak makan ape. Then dia amekkan.

Amek asam pedas jenahak size paling kecik ekor.
Nasi putih 4
Ayam goreng 2 ketol.
Air tin 1
Air suam 1

Ko tau total berapa?
Rm88.
Macammmm lahabauuu!
4 orang makan. 2 jenis lauk saje. IKAN pon bukan la beso mana pon.Sebesar tapak tangan aku aje. Rm88?
What the bas!

Time bayo tu en abe la kan. AKu teros nonong bawak anak2 naek kete.
Naek kete aku nanye berapa?
Rm88 yaaaaaang.

Aku macam...What????? heiiiiii mahalllnye! tak tanye ke kenape mahal sgt. Double konpem ke dgn dorang ape yg kite makan. en abe teros diaaaamm aje. Teros aje drive.
ralat gile rAse. Sangat ralat. Pasal mahal sangat. Tak berbaloi aku rase. Dahla  TAK SEDAP!

korang ingat tau...Dia dekat2 dgn asam pedas kg yg glemer tu. Kedai hujung.

Malam sebelom kiteorg dinner 9orang baru rm80.
Memanglaaa nak nek hj cepat tokey restoran tu.
Memang sumpah aku tak akan pegi lagi!

Ehhhh  panjang betol aku bebel ni. Next entry aku tepek gambau sajela dh tak payah bebel lagi.

HhHAhahahahhaha



0 komen tomen:

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!