Takpela. Mana pon lokasi resipi ti datang. Yang penting memang sedap sampai menjilat jari.
Bahan utama:
- Udang (ikut suka nak berapa ekor. Lagi bagus udang galah ye)
- Sotong (pon ikut suka nak berapa ekor. Dikelar kelar dengan pisau tajam)
Bahan A:
Bawang putih
Bawang merah
Cili api
(Semua bahan ini ditumbuk pakai batu lesung, bukan blend eh, nanti tak sedap)
Bahan B:
Serai potong halus
Bawang holland hiris
Cili merah fresh
Daun sup
Cara :
Panaskan minyak tumis bahan A. Masak sampai naik bau. Masuk serai, serbuk perasa, garam, gula + pak aji. Then masukkan sos tiram. Secukup rasa.
Lepastu masukkan sotong & udang.
** tips jangan lama sangat nanti keras & liat. Dalam 5 min memadai. Agak² koranglah. Korangkan lagi terer lagi aku😜
Last sekali masukkan cili merah, bawang holland & daun sup. Aroma daun sup tu yg buat bau menusuk dalam hidung.
Wangiiii jur😊
No comments:
Post a Comment