Feb 26, 2018

Seafood masak Ujang

Tengok blogger yat punye la ni.  Pehhh mantap betol tengok lauk dia masak.  Twrus lelaju mintak resipi acana masak ujang tu. Kabarnye masak ujang ni hanya ada kat daerah Kluang sana.  Wallahualam.
Takpela.  Mana pon lokasi resipi ti datang.  Yang penting memang sedap sampai menjilat jari.





Bahan utama:
- Udang (ikut suka nak berapa ekor.  Lagi bagus udang galah ye)
- Sotong (pon ikut suka nak berapa ekor.  Dikelar kelar dengan pisau tajam)

Bahan A:
Bawang putih
Bawang merah
Cili api
(Semua bahan ini ditumbuk pakai batu lesung, bukan blend eh, nanti tak sedap)

Bahan B:
Serai potong halus
Bawang holland hiris
Cili merah fresh
Daun sup

Cara :
Panaskan minyak tumis bahan A. Masak sampai naik bau. Masuk serai, serbuk perasa, garam, gula + pak aji. Then  masukkan sos tiram. Secukup rasa.

Lepastu masukkan sotong & udang.
 ** tips jangan lama sangat nanti keras & liat. Dalam 5 min memadai. Agak² koranglah.  Korangkan lagi terer lagi aku😜

Last sekali masukkan  cili merah, bawang holland & daun sup. Aroma daun sup tu yg buat bau menusuk dalam hidung.
Wangiiii jur😊



SHARE la  kalau korang rasa nak share.  Tak boleh copy.  Kahkahkahkah ❤️



No comments:

I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!