Jan 25, 2013

homework #2


kali keduanye abam hadif ade homework...

yang first  1.2.3

kali nih,,, a.b.c pule...

kali nih....agak unexpected..pasal...hadif reti ikot dot2 tu sendiri..emmmm........tak patot sungguh aku under estimate anak sendiri.....

^_*


pehtu..nak jugekkk duduk kat bumbo seat adik dia...tempat sesempet tuh...aihhhh...nanti momma beli meja study utk awak yeh hadif...

tp please make sure...sile rajin belajo...

ahahahahah

apepon hadif...well done & gud job...teruskan usahe awak lagi...doa momma sentiase mengiringi hidup awak....



Jan 24, 2013

salam maulidur rasul..


opis koram amek public holiday utk mailudur rasul?..syukur opis aku nih segale public holiday pon dia amek...tp...adelah sgt membuhsankan juge kerane en.abe kesayangan kuh ttp kene bekerja walaupon hotel beliau amek ke tak public holiday tuh...emmm wat to do kan....
makan gaji..gitu la adanye..

cume nak bgtau...minggu nih kerje..owhhh adelah sgt heibat kefenatannye...

well..well....orang baru nak membiasekan diri dgn suasana baru kan...maka itu...gini la jadinye...

laen la kalu mmg sejak azali sentiase mem-bz...

oleh itu..

salam maulidur rasul pade anda-anda-anda semua...



Jan 22, 2013

quote for da day...





thanks enot...



Jan 21, 2013

Q's bobor...


firstly pls read bobor=bubur..
hadif sebut bubur begitula...

sangat bersyukur wehh anak kedua ini..sangat pemakan..ko sua apepon..mulut bebeh Q musti menganga sesajo...padahal nak suap abam hadif..tp mulut dia yg nganga nampak sudu....someiii sangat bebeh Q nih....

oleh kerane bebeh Q nih pemakan orangnye...maka aku pon jadij rajin untuk masakkan dia...
rajin i tell u....

balik keje...rushing teros pegi dapor..panaskan puree yang aku dah buat utk stok seminggu...blend nasik...camporkan puree..masok pulak ikan bilis yang dah diblend siap2...

teros suap itu anak...

kalu weekend...memey aku masakla...untuk 7 bulan nih..aku masakkan bubur bertumis bawang putih dan merah....add on saleri..kangkong,bayam,......untuk stok 1 week puree yang aku buat labu,kentang,carrot,sweet potato...

so far....wowww! memey tak pernah menghampakan....bebeh Q appreciate ape yang momma masak utk dia....penuh 1 mangkok pon bole abes....=)

 

 ni last weekend....tgh bz menyiapkan bobor Q...tetibe datang abam..."ma...nak bobor jugak"....
sebagai momma yang penyanyang...dah tentulah aku jawap.."ok...wait ha..mama masak dulu"

hasilnye...tadaaaa....2-2 pon licin..alhamdulillah.....hadif asik cakap.."ma...dap.." ewahhh.....pandai betolkan anak ai amek hati...hihihihi......dlm hati kate.."baru awak tau sedap hadif..dulu momma masak inila jugak utk awak..tp....disembur2nye aje....lagi sadis..ape yg momma masak..bukan masok mulut awak...tu haaa...pi tong sampah....>_<

apepon....puas hati beb..bile kite masak..anak2 makan air tangan kite dengan berseleranye!

aihhh bile la soooooonnn rajin aku nak masak utk laki pulak....hihihihihihi


brppppp...alhamdulillah




Jan 18, 2013

homework


2 weeks  ++ abam hadif dah ade homework....
sgt bersyukur....hadif so far bile diajak buat homework ok saje....
ade la jugak dia tamo ikot gerakan tangan kite....but then...asalkan hati dia redho nak buat....as a momma...dah bersyukur sesangat...

 tekun lagi tawaduk! teruskan usahe awak ye hadif adam..
 
 ini budak...time momma sebok dgn abam..dia pon sebok jugakkk...





Jan 11, 2013

alhamdulillah..



diz week kite cerite pasal skool hadif adam aje la yeh....well..well..biaselah ken...emak2 memang macam neh...being jakun sikit kalu ape2 pasal anak nih..

=)

kejadian semalam....

pagi2 siap2 nak pergi kerja....hadif dok nyanyi....nyanyi lagu "1-1 saye sayam ibu..2-2 saye sayam ayah....3-3 sayam adik kakak...123 sayam semuanye"...
tp bijik butir tuh takla kedengaran..cume nada tu adelah bunyinye....

sekali bile en.abe dok menyampok nyanyi lagu yang hadif adam nanyi tuh....teros brader tuh tersipu2....gamaknye pelik apesal babah bole tauk lagu kat skool nih...ahahahahahha.....

pastu teros dia nyanyi dan nyanyi...

lepastu...macam biase..pukol 12.37pm...en.abe kol untuk update perkembangan hadif adam...nanges ke mengarok ke nak pergi skool....

well....uols tauk....hadif adam tak menanges..siap hepi2...senyum2 on da way nak ke skool...
sampai depan pagar skool..bile teacher sambot....siap bole senyum2 sipu lagi....

whoaaaaa........leganye telinga dah hati mendegarkan perkembangan hadif adam...syukur Ya Allah!.....syukur sesangat...teros hati ni rese bermunge2....

ok..tu aje.....teros rese nak bagi reward kat hadif adam pasal dia tak menanges pegi skool...

^___________________________________________^


member aku kat muke buku kate..senyum hadif adam ...macam ade semut.....manissss sangat..ahahahahhaha...


 semuge Allah sentiase melindungi awak Hadif Adam...





Jan 10, 2013

mude lagi?


persoalan ni bermule dari aku nak pegi ngambek buku2 hadif adam kat skolah dia 1 week before skolah mule..

time tuh..ramai jugak parents yang datang nak register jugak nak ambek buku untuk anak2 dorang...

yang aku perasan..mmg time tuh...aku rase..aku kot yang paling mude "ehem!"...juge...hadif adam yang paling mude umurnye...

rate2 parents yang ade time tuh...macam baya2 along aku..around 35++...dan anakk dorang kebanyakkannye umur 6 tahun....

owhhh ade sorang gegal yang maknye registerkan sebaya same hadif..tapi badan gegal tuh..beso..macam budak umur 6 tahun....maknye register skolah pasal anak nye tak reti nak bercakap...kalu bercakap..lebih gunekan signs..mulut mmg tanak bukak..sedangkan adik dia yang umur setahun lebih dah ade bijik butir yang disebut....akibat kerisauan yang melampau..maknye mengambil inisiatif...skolah kan anaknye..

ade 3/4 parents...yang tanye aku.."anak umur berape?"..aku jawap "4"...dan respon yg aku dapat.."owhhh mudanye anto skolah..." "dah reti cakap ke" dah free diapers ke? "sian mude dah kene pegi skolah"...

men..men..men......ape punye typikal la parents camni ckp camtuh...emmmm...

sedang aku anto 4 tahun ni air mate asik berjurai aje....lagi kalu nak tunggu 6 tahun...harus meraung kot dak hadif adam kesedihan yang amat nak tinggalkan aku...hahahahahahahha...lagipun anakanda aku nih....mane pernah berenggang dgn aku...mane pernah tinggal dgn orang laen selain orang dlm rumah aku tu.....maka dari tadika nila aku nk kene ajar dia...

bagi aku..bagi aku la kan...tak taula parent2 laen..

umur 4 tahun..sedang2 elok la nak kenalkan anak pade enviroment skolah...macammane nak bersosial...macammane nak handle emosi time separate dgn mak apaknye..bukan pon aku nk soh hadif adam work out untuk dalam mase setahun nih.. ...musti pandai abc...expert counting 123...or alif ba ta..cukop dia pandai bawak diri...reti handle emosi dia bile bersame kengkawan... dah cukop cun utk aku time umur 4 tahun gitu..

nanti time hadif dah 5/6 tahun...mmg aku harus sikit rushed la untuk kasik dia reti semua2 yang basic...nahh..dah tentu as a parents aku nak bagi yang terbaik untuk anak2....koram pon macam tu jugekkan.....

tp...bile orang keliling aku dok asik cakap..umur 4 tahun mude lagi dah anto skolah..ek eleh...bengang gak aku mendengornye...apekehelnye...sebok nape?? sape mak bapak hadif adam nih??...kenkadang nak jugak rase menjawap...

"ok wat..dari tiap2 tahun asik keje beranak aje...lagi kesian anak...tak puas manje..dah nak dapat adik...lagi ok anto skolah yang tak berape jam tuh aje......kalu bole...kalu aku ni mampu..duet dah terlebih2 benor.....dr baby lagi aku nak anto pegi ke skolah tau...." 

emmm.......tinggal lagi tak mampu aje....maka tak la aku menganto anak2 aku ke skolah dr baby.....ehh kot ade yang kate...poyo sehh akish nih...nak skolah kan anak dia dari baby bagai...kesiaannn ko kann..... ade tau..skolah utk baby....dan dah tentunye silibus dia bukan belajar yang beria2 ..dah tentu la mereka belajar ape yang patot baby belajar.....begitu...

dan...ade jugak yang kate...nape anto ke tadika ijazah..nape tak anto tadika ini...itu....ok...iols tak mampu nak nak anto tadika memahal uols... cukopla tadika ijazah tuh...dekat dgn umah.senang tok ma atau tok ayah nak ngantor nak ngambek.....fees yang sedang2.register rm810..monthly rm125..nnti umur dia 6 tahun kang..nnti iols pi anto smart readers ke...nuri ke...qdees ke.....ahakssss...

=)




ok...cukop kot membebel pasal nape aku anto hadif adam ke tadika umur 4 tahun.....

idakla aku mengharapkan high expectation pade hadif adam...at least...dia hepi pegi skolah....tade nanges....dah bersyukur amat untuk tahun 2013 nih...

"Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim...Ya Tuhan ku....kau terangkanlah hati Hadif Adam bin Hanafi...kau kuatkanlah semangatnya..kau lindungila dia....kau berjayakan la hidupnye didunia dan diakhirat...amin ya rabbal alamin.."



 nih gambo semalam...mummy cakap...aku takde....lagi kuat meroyan dia....langsong tamo pakai uniform dia..


time aku ade...sesi memujuk nak pegi skool...musti ade kene adengan polok memolok....ye ....aku sebolehnye tanak gune kekerasan..takot kang nanti...dia rase terpakse pulak pegi skolah....

manje anak ini.....haii ya Allah....manje ya amat!





Jan 8, 2013

7 bulan - 5 januari 2013


maimaimai......backdated sudah progress pasal adik bebeh...
sori ya dedek....momma bz amat mikir kan abam hadif pegi skool..

ok....dedek...on da date tuh awak ok..besoknye awak demam...demam nak tambah akal gamaknye....nak ringan kan badan nak merangkak momma syak.emmm..

demam + selseme..nasib 2 hari aje..segale sakit pon dah nyah..alhamdulillah..lega hati...kalu dak..sayu je muke awak...nak angkat mate pon macam alahaaaaiii...nampak benor muke tak sehat..

oohhh by da way..awak dah boleh maju ke depan..juge ke belakang dgn lajunye!...ade jugak try2 cube angkat momtot...tp masih belom gagah lagi...

awak juge bebeh yang pemakan!...aha..part nih mmg momma suke amat! weekend..gigih momma masakkan bubur or puri untuk awak.....bile tgk licin mangkok..ahhhh bahagianye momma masakkan awak.terase diri dihargai......lepas mamam...wajib! susu 4oz!! 
owhhh tu..nnti momma snap gambo yeh.....tak terpikir pulek nak snap2 hasil yang momma buat untuk awak...=)

ape lagi....

juge....suke tgk kartun..lagi2 upin ipin...riuh mulut kalu tgk kartun tuh...suke maen jari sendiri...suke menjerit...juge masih soka hisap jari...susu masih menten 5oz ...4 jam sekali..malam...kekadang bangun..kekadang tak...tp waktu rutin pukol 6 mmg nak susu..
 

itu aje la kot setakat nih...yang lelain...masih belom official lagi...later bile awak dah official reti ape yg sepatotnye awak buat..akan diupkan kat belog momma untuk awak bace 1 hari nanti...

hopefully!






selamat ulang bulan ya bebeh Q...muge dedek membesar dgn sehat dan jayenye...

amin...

momma, babah same abam hadif sayam awak kuat2 yeh!




Jan 5, 2013

1st.2nd.3rd day di skolah




ye...anak bujang saye yg bername Hadif Adam dah saye hantar ke tadika dikala umur dia 3tahun ++..tp kalu ikot tahun..beliau dah berumur 4 tahun.nanti citer yeh nape saye nk masokkan hadif ke skolah.

dan seperti yg dijangkekan. hadif mmg pecah rekod kt dalam family aku.pasal..pasal hadif adelah cucu lelaki yg sulung dlm family aku.dan hadif juge orang pertame menanges time pegi skolah.


ahaiii sabar ajelah aku ni hahhh..



itu semua adelah hari pertame.
belom keluar dari rumah drama air mate dah jadi..sampai kt skolah...sambong lg menanges.tp nanges hadif utk hari pertame ni mmg behave sesangat.tade meraung tade meronta.nanges pon nanges setempat.





hari ke 2


drama masih ade.tp kali ni drama kt depan pagar skolah.

hari ke 3






pon drama kt pagar skolah.kali ni lg heibat. siap meronta.emmmmm..kite tgk hari isnin kang.
anak nanges. luluhnye hati aku ni wehhh. lagi bile tgk dia pakai baju skolah..besar dah anak aku.. tears!!!!









Jan 4, 2013

lagi bukit merah..


dah hari ke 3...cek out time!!!



nak citer pulak kat belog..pasal abam hadif time malam pertame stay kat sini.....

malam first yg aku nk kuar pegi dinner....kuar2 dr bilik..hadif dgn kazen dia dok melenting2...dok main lari2..kat kaki lima tuh.....bile kiteorang dah bergerak menuju ke lif....hadif dgn kazen2 dia....kat belakang...dgn tibe2..hadif teros menjerit...
"ma......ane mama...adip akot....akot..."

asalnye...aku juzt selambe aje...psl ingat dia memaen ngan kazen dia...sekali aku tole...mmg muke dia cuak gile...sambil mencelah2 kat kiteorang ramai2 tuh...

teros aku pimpin dia..

"ma...dip akot"...

masok lift..aku soh en.abe dukong dia....ckp ngn cik abe hadif dah start takot....teros lakik aku dukong pelok dia....

balik dr dinner tuh...aku pimpin hadif...en.abe kat depan...mummy aku dukong Q..
kuar dari pintu lif..ko nampak tak nombor 7523...arah ke kiri....bilik aku arah ke kanan...hadif dok sebok mengendap antare celah2 kaki kiteorang tgk kearah kiri tuh.....
teros aku terik dia ckp ngn dia ...

"hadif..jalan tgk depan..jgn tgk2 tempat laen...yg pegi tgk belakang kenape?" 

dia bole jawap ape ko...

"dip tengok antu...antu dah takde ma"...

ya Allah...nak fitam aku dgr dia ckp cenggitu..sabo aje la.....laju je aku ckp
 " dah...jgn cari2 lagi....bior dia...jgn tgk2 lagi..."

hadoiii yaiii..hati teros tak senang ko..bile anak dah kate gitu....mmg budak kecik ko kate dia bole nampak...tp hadif ni mcm laen sikit...mmg dari 6 bulan...mmg dah nampak..lagi kene kacau....maka itu...aku mmg percaye ape yg dia kate.....oooomaiiigod!.....
not again....alhamdulillah..2 malam kat situ..doram 2 beradik..tido..memang bagus.....alhamdulillah....

bile nak cerite pasal hadif nih rajin nampak2...lagi dlm situasi yg men-saspen-kan mmg banyak kali...cume tak tercerite saje disini...

muge Allah sentiase melindungi anak-anak aku ini.....toksah la nampak2...rimas aku....kang kalu dia nampak...aku yg kene kaver saspen!..aku pong takot jugek....kalu time tuh en.abe, mummy ayah aku ade ok la...buatnye time tuh aku ber2 aje dgn dia...takpon ber3 ngan adik bebeh.....tak ke keras aku disitu....

aishhhhh!



balik teros menuju ke kolumpo....teros tuju kenanga city....bole pegi situ...pegi singgah pee pee aje..ahahahahah...dah sampai tetibe rese macam malas nak berjalan...penat ya amat...

esok jalan ke ikea....teros lajak ke the curve....

adik bebeh mengarok kooo!!!....tamo dok kat carrier....dia nak dok dlm stroller sorang2....terkangkang aman....dushhh ini anakkk...



badan memang penat...penat berjalan...dan...dan..penat handle cranky anak2 nih..
lg letih woooiiii!!!!.....lagi terase...bile dah balik jb....ahhhh....rese tido..
tanak bangun2...ahahahha...over!



Jan 2, 2013

bukit merah lake town resort...



cerite pasal holiday last year...
dah syiok sendiri....snap2 gambo...harusla di upkan di belog pule...
kat muke buku...sikit2 je up gune yak intagram....dah hokey...
kang ade pulak yang kate mak nih terlebih rajin up2 kat muke buku...
sikit2 refresh...tak sudah2 muke aku kennnn yg update status...
ehekkksssss 

^_^


plan punye plan..akhirnye....dapat jugak aku sefamily menjoinkan diri holiday bersame mummy, ayah dan family along....lame owhhhh tak ikot doram nih p holiday....sadis!

oleh kerane..tempat tinggal.udah disponser oleh ayah...mmg wajib2 laju2 kate nak ikotttt!!!!



gerak pukol 6.30am..elok anak2 aku terbuntang bijik mate....yang abam...mmg dah siap2 mandikan..yang adik bebeh...kite kasik lap2 sikit muke bontot...aco...tukar pempes...tukar baju...dah jalan....tak mandi.....



sepanjang perjalanan dr jb ke semanggol perak....anak-anakanda aku...superb!..bole bagi gred A+..baek belaka...yang abam...tengok tab...penat tido....haus susu...adik bebeh...pon same....ngantok tido..celik susu..boring dok kat carseat..angkat jap...nanges...tido balik....begitula sampai menuju kedestinasi...



time nih benti makan kat rnr tapah kot...ke rnr pagoh...tak hingat sudah...


time nih...dh sampai...pukol 4 lebih kot...wuyoooo.....berasap kooo bon bon......



malam dinner kat simpang traffic lite tuh....makanan dia...ok la...bole diterime pakai...




besoknye....pegi taman orang utan...emmm....disini..adelah amat membuhsankan...
tak worth it langsong aku rase....fees rm30 for adult...rm28 for child...sampai sane....orang utan hanye ade 4-5 ketol aje...jalan jap..dah patah balik ke jeti..nak balik kedarat...hohohoho..mmg menyesal gile aku ikot...kalu tau..mmg tak yah ikot...aku pegi masok water theme park lagi bagus! 






cuaca tak la berape panas..cume rasenye mmg cuace kat perak tuh..kalu takde matahari pon mmg panas kot.....adik bebeh mmg kool...walaupon dah berpeloh2...
si abam...macam biase...dah penat....mule la cranky....





dah penat2 kat tmn orang utan nih...moh kite ber-splash2....yihoooo....

abam hadif...gile ko...very da eksaited....tak takuit langsong!...soka gile....siap tamo balik...lagi meroyan...siap tamo bukak swimming suit dia..hahahahha...hadif2...lenkali kite pi lagi...next time adik bebeh dah beso...lagi best...kite sume bolee main air...

tp kat water theme park yilek gambo....kose ko..aku nak bawak henpong.....bebeh Q pon aku tak bawak..soh mummy aku jage....lagi la nak bawak bende2 berharge begitu....dah eksaited gile nak men air.......kalah hadif eksaited dia...

=)

maen sane..maen sini..penat dah kaki...dah...moh la balik..penat...kate nak berjalan ke penang.....

tp....apekan daye..kuase malas lagi berleluasa dihati aku...nak balik bilik..nak baring..penat!



time nak balik..ade insiden yang funny yg hadif buat...tak bole blah betol....time nak keluar dr theme park tuh...macam ade masok pintu ala2 kat rumah...bole anak aku nih bukak selipar dia....masok ke pintu tuh....aku dgn laki aku dah lepas dulu..dia kat belakang...skali
ade brader tuh sound..."dik....tak payah bukak selipar dik...pakai balik selipar tuh"...

skali aku toleh anak aku jalan selamba dgn kaki ayam..selipar dia tinggalkan kat luar...terbahak2 aku laki bini kat dlm tuh....

brader tuh ckp ape.."pandai anak awak...sopan..berhemah masok umah orang..tau adap..."

hihihihii.....hanye mampu tersingih aku lakik bini.....

hadif..hadif......awak nih.......

nanti sambong ah balik..mcm panjang bebenor citernyer...

=)






I WARN!!

i have no intention to show off or provoke anyone in any matter.
jika anda terase dgn ayat2 yg dikeluarkan, please feel free to leave frm here....
diz is our life/ my own blog....diingatkan
DO NOT
ever copycat the idea of my backdated articles/photos WITHOUT my permission please...
if u'r posting any backdated entry of mine on u'r latest post..please keep my link credited..
Just be nice...

Happy reading...!!